Kan EMBT-tanken dra nytta av Italiens ankomst till MGCS?

Med anledning av IDEX 2023-utställningen presenterade KNDS, till allas förvåning, EMBT-stridsvagnen, som ett alternativ för Kairo att modernisera sin stora pansarflotta. Detta förslag stöddes av Paris, som upprätthåller utmärkta förbindelser med de egyptiska myndigheterna mot en bakgrund av regional strategisk konvergens.

Om EMBT nu erbjuds på exportmarknaden finns det hittills inga tecken på att Paris avser att vara intresserade av det för sina egna väpnade styrkor. Men den nyligen aviserade ankomsten av Italien inom MGCS-programmet, skulle djupgående kunna blanda om korten på detta område och samtidigt erbjuda medel och möjligheter till de franska myndigheterna att utveckla och förvärva denna mellangenerationstank.

EMBT-tanken, ett lovande koncept

Än idag är EMBT-tanken en tank endast till namnet. Det är i själva verket mer av en demonstrator helt fokuserad på ett torn och en inredning av ett skrov. Leopard 2, som även lätt kan ersättas av ett Leclerc-chassi, om det behövs.

De koncept som lagts fram i utformningen av detta nya torn, och delande av uppgifter ombord på pansarfordonet, är dock tillräckligt innovativa för att kvalificera det resulterande fordonet som en mellangenerationstank, motsvarande den nya Abrams M1E3 eller till och med KF51 Panther från Rheinmetall.

EMBT-torn
EMBT-demonstratorn fokuserar först och främst på ett nytt mellangenerationstorn, utrustat med alla funktioner som man kan förvänta sig av det.

Vi finner faktiskt alla egenskaper som är specifika för denna mellangeneration, inklusive den nya generationens globala vetronics, fjärrstyrda torn för att säkerställa nära skydd mot infanteri och drönare, ett aktivt skyddssystem som kombinerar hårt dödande och mjukt dödande skydd, avancerad anslutning för att operera från den infocentriska stridsbubblan, såväl som dess andel av drönare och styrd ammunition, för ingrepp utanför siktlinjen. Allt som skulle saknas skulle vara hybrid-elektrisk framdrivning, för att göra den till vad som kan motsvara vad den amerikanska M1E3 lovar att bli.

Som vi hade ekat under sin officiella presentation på Eurosatory 2022-utställningenEMBT för med sig ett mycket intressant koncept, förmodligen lånat från stridsflyget. I själva verket, där stridsvagnar utrustade med ett automatiskt kanonladdningssystem, vilket är fallet, har en besättning på tre personer (pilot, skytt och stridsvagnschef), förlitar sig EMBT på en fjärde medlem som säkerställer funktionen hos system- och vapensystemoperatören .

Som OSA (Weapon System Officer) som tar plats ombord på tvåsitsiga versioner av Rafale, Mirage 2000, F-15 eller Super Hornet, dess funktion är att implementera pansarfordonets långdistansdetektering och ingreppssystem, såsom drönare, pansarvärnsmissiler, eller till och med pansarvärnssystem, elektronisk krigföring.

Canon CN120-26 EMBT
EMBT kan använda 140 mm Ascalon-kanonen utvecklad av Nexter, även om demonstratorn är utrustad med en CN120-26-kanon som Leclerc.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

 1. Hej, du lämnade ett stavfel i fjärde stycket där du pratar om "KF51 Blanck Panther », i stället för KF51 Panther, liten förvirring med K2 Black Panther sydkoreansk.

  Samtidigt kan vi behöva släppa kattnamnen för militärfordon, vi börjar gå i cirklar.

  Jag återgår till min läsning. Goddag till dig !

 2. Bonjour Fabrice,

  Jag känner att vi skulle kunna ha en ganska stridsherre i den här historien!

  Föreställ dig EMBT med ascalon, diamanten och den här typen av drivlina ( https://www.forcesoperations.com/comment-arquus-peut-offrir-un-second-souffle-aux-chars-de-combat/ )
  och du får något förmodligen skrämmande.

  Jag skulle vara ministeriet, jag skulle sätta det överst på inköpslistan och jag skulle börja intensiva lobbying med Indien och Mellanöstern

  Trevlig artikel som vanligt.

  • Jag tvivlar inte mycket på BITD:s potential att producera effektiv utrustning, men framför allt mobil och väl skyddad, anpassad till AT:s anställningsdoktrin. Problemet här är framför allt politiskt och budgetmässigt. Politiskt, för att börja på EMBT är på ett visst sätt att inse att MGCS är ett riskabelt program. Detta är också den analys som gjordes av Rafale F5 + Neuron, som tillsammans representerar mycket mer än en enkel interimslösning. Budgetmässigt, därför att om vi genom att omdirigera MGCS-besparingarna kopplade till Italiens ankomst förmodligen kan finansiera en stor del av utvecklingen av EMBT, så finns det ingen kreditram i LPM som gör det möjligt att förvärva pansarfordonet i tillräckligt betydande kvantiteter för att motivera dess utveckling. För Rafale F5, det finns fortfarande ett fyrtiotal flygplan att beställa efter 2030. Men för EMBT har vi 0. Så att gå på den här vägen innebär att återvända till LPM...

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna