LPM 2024-2030, Rafale F5, Afrika...: 2023 kommer att ha varit ett avgörande år för det franska försvaret

Mellan en ny LPM 2024-2030, stora tekniska framsteg och den djupgående utvecklingen av den operativa omfattningen av dess arméer, kommer år 2023 att ha präglats av betydande omvandlingar för de franska arméerna och landets försvarsindustri. De förändringar som initierades i år svarar dock bara på en del av de geopolitiska och säkerhetsmässiga utmaningarna som dyker upp, vilket gör 2023 till ett år av anmärkningsvärd, men partiell, övergång för det franska försvarsverktyget.

En ny Military Programming Law LPM 2024-2030 mot hög intensitet

Glas halvfullt för vissa, halvtomt för andra, den nya militära programmeringslagen 2024-2030 är en fortsättning på den tidigare, LPM 2019-2027, den tillämpas anmärkningsvärt fram till 2023. Med en total budgetram på 430 miljarder euro bör den nya LPM göra det möjligt att få arméernas budget upp till € 67 miljarder år 2030, och konsolidera den franska försvarsinsatsen ovan, men knappt, golvet på 2 % av BNP som fastställts av Nato.

Utöver sina budgetaspekter bekräftar den nya LPM en långsam, men betydande, utveckling av de franska arméerna för att anpassa sig till nya hot såväl som risken för högintensiv strid mot en symmetrisk motståndare.

LPM 2024-2030 PANG
Militär programmeringslagen 2024-2030 säkrade utvecklingen av PANG som kommer att ersätta PAN Charles de Gaulle från 2038.

Så har flera nyckelprogram huggets i sten, till exempel nästa generations kärnkraftsfartyg som ska ta över från PAN Charles de Gaulle 2038, eller standarden Rafale F5, en riktig omstart av det franska tvåmotoriga jaktplanet, som behandlas i följande punkt.

Men framför allt kommer LPM att ha gjort det möjligt att tillhandahålla de första delarna av svar på starka förväntningar från arméernas sida, med den aviserade ankomsten avett hårt dödande skyddssystem, Diamant-systemet, för att skydda arméns pansarfordon och återkomst av kapacitet för att undertrycka luftvärnsförsvar för flygvapnet. Revolutionerna inom drönare, infocentrisk strid och artificiell intelligens är också framträdande i prioriteringarna för denna LPM.

Detta avser också att ge ett första svar på frågan om siffror, och på frågan om den massa som lyfts fram av kriget i Ukraina och dess fruktansvärda förluster. För detta tillhandahåller LPM 2024-2030 rekrytering av mer än 40 000 ytterligare reservister, utöver de 40 000 operativa reservister som för närvarande är kontrakterade.

Dessa kommer att delas upp i aktiva enheter, såväl som inom nya regementen som uteslutande består av nationella gardister, som 24:e RI, den enda enheten av denna typ i Frankrike hittills.

Men den mest slående punkten med denna LPM, även om den ofta ignorerades, var den extrema vitaliteten i den parlamentariska debatt som omgav den, efter att ha gjort det möjligt att avsevärt förbättra och berika den.

Sébastien Lecornus nationalförsamling
Debatten mellan Försvarsmaktens ministerium och parlamentariker kring LPM 2024-2030 kommer att ha möjliggjort anmärkningsvärda framsteg och bör uppmuntra en ökad roll för parlamentet i denna övning.

Efter en nedslående strategisk översyn 2023, skriven som den borde vara på ett mycket ogenomskinligt sätt, kommer den parlamentariska debatten för omröstningen av denna LPM, å andra sidan, att ha varit exemplarisk, suppleanterna och senatorerna, av presidentmajoriteten från och med en stor del av oppositionen, efter att ha gjort effektiva ändringar, i en konstruktiv dialog med ett lika involverat försvarsministerium.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna