Ryska missilangrepp mot Ukraina den 29 december avslöjar ett oroande nytt mönster

Den 29 december drabbades Ukraina av strejker massiv ryska missiler i en samordnad aktion ledd av ryska flyg- och raketstyrkor, vilket avslöjar ett taktiskt mönster som inte, förrän nu, hade använts av Moskva mot Kiev. Om målen för dessa strejker och de erhållna resultaten fortfarande är svåra att bedöma, utgör denna övergång till massiva strejker koordinerade mellan komplementära vektorer ett högst oroande hot för Ukraina i början av denna vinter.

Natten mellan den 28 och 29 december 2023 genomförde de ryska flygstyrkorna en attack av aldrig tidigare skådad omfattning mot ukrainsk infrastruktur. Ryska strategiska bombplan Tu-95 och kanske Tu-160 avfyrade, under denna attack, hundra, kanske fler, Kh-101 och Kh-555 kryssningsmissiler mot sina ukrainska mål, med stöd av ett trettiotal, återigen kanske fler, av Geranium lång- räckviddsattackdrönare, rysk version av den iranska Shahed-136.

Som har varit fallet i många månader hävdar det ukrainska luftvärnsförsvaret att majoriteten, omkring 90 %, av dessa missiler och drönare förstörts med hjälp av sina missiler och luftvärnskanoner.

Däremot har den inte aviserat några avlyssningar ang dussinet Iskander-M och Kinzhal ballistiska missiler, och de få Kh-35 och Kh-31P antiradarmissiler som lanserades gemensamt. Det var dock den senare som verkligen utförde attacken mot ukrainsk infrastruktur.

En taktik av bedrägeri och mättnad känd under lång tid i väst inför det sovjetiska hotet

Den taktik som användes av ryska styrkor natten mellan den 18 och 29 december, samtidigt som den representerade en första i Ukraina, är inte på något sätt okända för Nato-analytiker. Redan 1986 hade Tom Clancy och Larry Bond spårat ett oroande scenario i romanen Red Storm (Red Storm Rising), som bland annat berättar om attacken mot en allierad bärargrupp av sovjetiska marinens långdistansbombplan.

Tu-22m3
Sovjetiska långdistansbombplan Tu-22M Backfire och deras överljudsmissiler var särskilt fruktade av Natos marinsoldater under det kalla kriget

I romanen genomförde en första våg av gamla Tu-16 Badger och Tu-22 Blinder bombplan en massiv attack mot en amerikansk flygplans-anfallsgrupp bestående av två hangarfartyg, inklusive franska Foch, med hjälp av gamla anti-skeppsmissiler. som lockbeten, för att uttömma motståndarens luftvärnsförsvar.

Den följdes, några minuter senare, av en avgörande attack utförd av flera flottiljer av Tu-22M Backfires beväpnade med moderna missiler, som fångade den allierade flottan ur vakt och ledde till förlusten av flera stora fartyg, inklusive den sjunkna Foch, mot en handfull nedskjutna sovjetiska bombplan.

I Tempête Rouge var det Fochs F-8N Crusader som tog de enda segrarna mot den sovjetiska Tu-22M Backfire

Detta scenario, som testades flera gånger av de två författarna med hjälp av Harpoons marinsimulering (designad av samma Larry Bond), togs därefter på största allvar av Natos amiraliteter, precis som ett andra scenario i hjärtat av romanen, fångsten av Island av fallskärmsjägarestyrkor och sovjetiska marintrupper, för att hota Reforger-förstärkningslinjen.

Den massiva ryska missilattacken mot Ukraina den 29 december, också den i två faser

Om den ryska attacken den 29 december inte var inriktad på flottan, utan på ukrainsk infrastruktur och städer, verkar det som om den utformades kring en taktik nära den som utvecklades i 1986 års roman, genomförs i själva verket i två på varandra följande faser.

Den första fasen bestod endast av KH-101 och Kh-555 kryssningsmissiler och Geranium långdistansattackdrönare. I detta skiljde det sig inte mycket från de attacker som registrerats under de senaste månaderna, då kryssningsmissiler KH-101, Kh-555 och 3M54 Kalibr avfyrades samtidigt mot Ukraina, tillsammans med Geranium-drönare.

Ryska missiler mot Ukraina Kh-101
Kryssningsmissilen Kh-101 är en utveckling av Kh-55, med en ny kåpa och förbättrad prestanda. Varje missil skulle kosta cirka 1,5 miljoner dollar.

Som tidigare visade sig det ukrainska luftvärnsförsvaret vara särskilt effektivt mot dessa vektorer och hävdade, och det finns ingen anledning att tvivla på det, förstörelsen av 87 kryssningsmissiler och 27 drönare, i båda fallen, cirka 90 % av den arsenal som sjösattes mot sina mål.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Rysk-ukrainsk konflikt | Försvarsanalys | Hypersoniska vapen och missiler

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

 1. Bonjour Fabrice,

  Förra våren fångade PAC3 säkert de flesta, om inte alla, missiler som skickades av den enkla anledningen att det var målet.
  Vid beräkning av bana för att fånga upp mach 5 och icke-manövrerande missiler (kinzhal manövrerar bara i sin slutliga inflygning och måste få sin hastighet reducerad mycket avsevärt), förenklar uppgiften avsevärt att vara målet.

  I övrigt är det som vanligt, Ryssland säger att de skickat 100 missiler och Ukraina säger att de inte såg några eller avlyssnade några. Vi är helt klart i militär propaganda på båda sidor.
  De som träffade föll ofta på civila och de andra om de förstördes förblir vi väldigt undvikande: det är krigets dimma.
  En sak är säker, det finns inte tillräckligt med luftförsvar i Ukraina för att skydda allt. Så vi måste göra val. Kiev är en till nackdel för vissa andra städer.
  För att komma i mål på F16 har vi inte riktigt sett vad ett mål 120 ger i verkligheten (det pratar om 150/160 km från vad jag kunde hitta). På europeisk nivå har vi en hel del tester och feedback på Meteor men få på denna amerikanska missil. Om det är som den vanliga utrustningen kommer det att göra det mycket svårt att ställa in denna typ av operation.

  Gott nytt år 🙂

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna