Genom att beväpna sina marina attackdrönare överraskade Ukraina den ryska flottan

En ny attack genomförd den 1 januari 2024 av ukrainska Sea Baby sjöattackdrönare, mot hamnen i Sevastopol. Men när drönarna fångades upp av en rysk korvett attackerade de fartyget med raketer, förmodligen till besättningens förvåning. Detta är den första fjärranslutna sjödrönareattacken som hittills dokumenterats.

Spjut, Storm Shadow, Himars...: kriget i Ukraina har sin stjärnutrustning

Sedan starten av den ryska offensiven mot Ukraina har flera vapen blivit tillfälliga ikoner för det ukrainska motståndet. Först var det den turkiska TB2 Bayraktar-drönaren och den amerikanska pansarvärnsmissilen Javelin, som båda spelade en avgörande roll för att stoppa den ryska offensiven mot Kiev.

TB2 drönare e1623684059640 Naval drönare | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten
TB2 Bayraktar var symbolen för ukrainskt motstånd under offensiven mot Kiev, i februari och mars 2022, innan förtätningen av ryskt luftvärnsförsvar kom att diskvalificeras denna drönare är för sårbar nu att användas för attackuppdrag.

Sedan våren 2022 stod artillerisystem, som franska Caesar, tyska Pzh 2000 eller polska Krab, i hjärtat av den ukrainska kommunikationen, liksom den nu berömda amerikanska HIMARS.

Från vinter till våren 2023, pansarfordon som svenska CV90, tyska Marder och amerikanska Bradley, samt västerländska huvudstridsvagnar Leopard 2 och Challenger 2, symboliserade Kievs motoffensiv, tillsammans med kryssningsmissilerna Storm Shadow och SCALP-EG från Storbritannien och Frankrike.

Slutligen, med de ryska styrkornas upprepade räder mot landets infrastruktur, var den fransk-italienska SAMP/T Mamba, tyska Iris-T SLM, norska Nasams och American Patriot luftvärnssystem galjonsfiguren för detta motstånd. Men den utrustning som tillhandahålls av västvärlden är inte den enda som åtnjuter berömmelse när den används mot ryska styrkor.

Sjödrönare attackerar Sjödrönare | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten
4 augusti 2023 attack mot Olenegorsky Gonyak attackfartyg av en ukrainsk marin attackdrönare i hamnen i Novorossiysk

Således skapade antiskeppsmissilen R-360 Neptune, en utveckling av den sovjetiska Kh-35-missilen, rubrikerna i alla västerländska medier dagen efter den 14 april 2022, när två av dessa missiler träffade den ryska kryssaren Moskva, flaggskepp i Svartahavsflottan, vilket leder till dess förlisning.

Exceptionell ukrainsk uppfinningsrikedom när det gäller den operativa användningen av drönare och deras teknik

Men det område där ukrainska ingenjörer har utmärkt sig mest, sedan starten av denna konflikt, handlar om drönare, och särskilt omvandlingen av drönare och system för civilt bruk, för att göra dem till effektiva vapensystem.

Ukrainska drönare Naval drönare | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten
Ukrainska styrkor har varit särskilt smidiga på många områden, särskilt när det gäller att omvandla civila fyrhjulingsdrönare till operativa vapensystem.

Från början av konflikten började ukrainska styrkor massivt använda lätta quadcopter-drönare, både för att lokalisera mål och rikta artillerield, och genom att beväpna dem med granater eller pansarvärnsraketer, för att direkt attackera lokala mål.

Ryska styrkor har sedan dess lyckats implementera effektiva skyddssystem mot denna typ av hot, i synnerhet genom kraftfull störning, och framför allt att utrusta sig med drönare och mer lurande ammunition.och mer effektiva, till den grad att från och med nu, den lätta drönaren har blivit nästan lika användbar som artillerigranaten på fronten, för både ukrainska och ryska styrkor.

Detta är dock inte fallet för ukrainska långväga marinattackdrönare. Vid flera tillfällen har dessa marina ytdrönare, som bär en kraftfull sprängladdning och styrda av en satellitlänk som är mycket svårare att störa än lätta drönare, lyckats anfalla ryska fartyg eller kritisk infrastruktur, särskilt på Krim.

Ukrainska sjöattackdrönare från Sea Baby är nu beväpnade med raketer!

Den mest kända modellen av dessa marina attackdrönare, kallad Sea Baby, utmärkte sig återigen i en nyligen genomförd attack mot ett ryskt fartyg. Den 1 januari lanserades flera av dessa drönare mot marinbasen Sevastopol på Krim. Upptäckt av ryska övervakningsradarer skickades ett stridsfartyg av Svarta havets amiralitet för att fånga upp och förstöra dessa drönare.

Video av attacken den 1 januari 2024. Antalet raketer som skickades tyder på att dessa verkligen är RPV-16 termobariska raketer som avfyrats av de 6 Dzhmil-systemen monterade på Sea Baby.

LOGO meta defense 70 Naval drönare | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

  1. 1870, 14/18,40/45. Varför ligger våra ledare och generaler alltid ett steg efter vad gäller upprustning i tider av krig? Oavsett om det gäller kvalitet (föråldrad Leclerc-tank) eller kvantitet (flygplan, granater, missiler, etc.)
    Att investera 2 % av BNP i fredstid, okej, men i tider av krig är det totalt oansvarigt. Och Europa mår tyvärr inte bättre, förutom Polen kanske.
    Vi betalar mycket pengar för alla dessa små människor...

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna