Är den ryska krigsinsatsen hållbar efter 2024?

Med en rysk krigsinsats på mer än 10 % 2024, och politiska åtgärder helt fokuserade på dess arméer, närmar sig Ryssland idag en modell av en krigarstat, som de som präglat historien.

Men många frågor kvarstår angående verkligheten av denna omvandling, och särskilt angående den långsiktiga hållbarheten för denna modell. Så, kommer Ryssland att kollapsa under tyngden av sina försvarsutgifter, som Sovjetunionen innan det? Detta är långt ifrån säkert...

Sedan slutet av våren 2022, och det uppenbara misslyckandet med den inledande offensiven i Ukraina, har Vladimir Putin och Kreml påbörjat en djupgående omvandling av det ryska samhället. Genomfört med trummor, syftar detta till att göra Ryssland till en krigarstat, genom att sätta krig och försvarsinsatser i centrum för statens agerande, men också i landets ekonomi och politiska organisation och sociala.

Sedan denna metamorfos blev uppenbar har många frågor dykt upp, särskilt om hållbarheten, över tiden, för denna modell, som i vissa aspekter påminner om den i Sovjetunionen från 1975 till 1992. , då landet ägnade nästan 15 % av dess BNP och det mesta av dess tillverkningsverksamhet till dess arméer.

T-72B3 Ryssland
Är den ryska krigsinsatsen hållbar efter 2024? 4

Faktum är att många analyser tenderar att tvivla på denna modells hållbarhet, efter några år av omstrukturering för att ge illusionen av en solid ekonomisk och social bas. Studien av landets socioekonomiska kontext, före denna omvandling, tenderar dock att dämpa dessa säkerheter, och hoppet om att se den ryska försvarsinsatsen bara vara en blixt i pannan.

Den ryska modellen för krigsansträngning som införts av Vladimir Putin sedan 2022

Våren 2022 stod det klart att den stora manövern för den norra gruppen av de ryska arméerna, som ville erövra Charkiv och Kiev för att åstadkomma en politisk kollaps av landet, var ett misslyckande. Den ryska generalstaben omorganiserade sedan snabbt och ganska effektivt sin strategi.

På initiativ av general Surovikin, överbefälhavare för den särskilda militära operationen, drog sig de ryska styrkorna tillbaka bakom kraftfulla försvarslinjer, som har förändrats mycket lite sedan dess.

Om den ryska generalens agerande, som sedan vanärades för sin position under upproret ledd av Evgueni Prigogine hösten 2023, gjorde det möjligt att omorganisera fronten och stabilisera den på den ryska sidan, den politiska makten och Vladimir Putin i speciellt förblev inte inert, tvärtom.

Från och med sommaren 2022 åtog sig de ryska myndigheterna att djupgående omvandla den socioekonomiska grund som det ryska samhället byggt på sedan Sovjetunionens slut. Denna metamorfos är helt organiserad kring en försvarsinsats som kommer att mer än fördubblas mellan 2022 och 2024 för att överstiga 10 % av BNP, och som de ryska arméerna har utrustats med, för 2024, med en total budget på 13 biljoner rubel av de 36 600 miljarderna i statsbudgeten, eller 41 % av den.

Su-57
De kommande åren kommer att präglas av en ökning av antalet nya generationers utrustning som levereras till de ryska arméerna. År 2027 kommer 75 Su-57 att vara i tjänst med det ryska flygvapnet.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ryska federationen | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna