Den turkiska flottan kommer att ta emot ett andra hangarfartyg, det...

År 2024 har en flygande start för den turkiska flottan. Det har i själva verket just bekräftats byggandet av ett andra hangarfartyg, efter TCG Anadolu, under ett möte i den turkiska försvarsindustrins verkställande kommitté, som leds av presidenten Erdogan själv, som hölls i Istanbul den 3 januari .

Med detta tillkännagivande, och det om konstruktionen av fyra nya fregatter av Istanbul-klass, nya landnings- och minkrigsfartyg, kommer den turkiska flottan att vara nära att ha en flotta till havs och en dominerande ställning i Egeiska havet och Svarta havet, medan den turkiska militären marinindustrin kommer att komma inom ett slående avstånd från strategisk autonomi.

En utvecklad och förstärkt version av hangarfartyget TCG Anadolu

Det tillkännagavs för länge sedan, det är nu bekräftat. Assault hangarfartyget TCG Anadolu, det första fartyget av denna typ i den turkiska marinen, byggt av Tershanesi-varven med hjälp av spanska Navantia, och som togs i bruk 2023, kommer därför att ha ett systerfartyg.

Turkiska flottan Anadolu TCG
TCG Anadolu för att implementera Kizilelma fastvingade drönare. Det är fortfarande oklart hur drönarna återfinns ombord på fartyget.

Verkställande kommittén för den turkiska försvarsindustrin har verkligen gett sitt godkännande för konstruktionen av ett andra fartyg av denna typ, som kommer att ligga nära Anadolu, utan att vara identisk. Det nya fartyget, som troligen också kommer att byggas med stöd av Navantia som har förhandlat om ämnet med Ankara i flera månader, måste enligt det turkiska pressmeddelandet vara mer mångsidig och effektivare än den första.

Stridsdrönare, helikoptrar och möjligen lätta jaktplan ombord på turkiska hangarfartyg

Vi kan anta, med tanke på den utveckling som nämnts under de senaste månaderna angående TCG Trakya (Thrakien), dopnamnet som tillkännagavs för detta andra hangarfartyg, att det kommer att vara inbyggt utrustat med arresterande trådar att implementera, plus helikoptrar och lätta drönare som kommer att beväpnas Anadolu, tunga stridsdrönare som Kizilelma eller flygplan med fast vingar, i synnerhet Hürjet utbildnings- och attackflygplan.

Det är också möjligt att det nya fartyget, som bara omnämns som hangarfartyg eller hangarfartyg, inte som Anadolu kommer att utrustas med en flotte för att fungera som ett helikopterfartyg. Det skulle alltså vara helt inriktat på funktionen av lätt hangarfartyg.

Vi kan äntligen vara säkra på att navaliseringen av TAI KAAN-jaktplanet, från TFX-programmet, också kommer att betraktas som ett alternativ av det riggade amiralitetet. Speciellt eftersom med sina två F110 turbojets som var och en levererar 110 Kn dragkraft, kommer flygplanet att ha ett utmärkt dragkraft-viktförhållande, även vid full last, vilket gör att det utan minsta tvekan kan använda en Skijump.

Å andra sidan, som de sydkoreanska ingenjörerna upplever idag när det gäller navaliseringen av KF-21 Boramae, är det en särskilt svår omvandling, särskilt när flygplanet från början inte var konstruerat för detta, vilket sällan har materialiserats på operativ nivå.

TAI Kaan
Den turkiska flottan skulle kunna vara intresserad av en navaliserad version av TAI Kaan, även om navaliseringen av ett flygplan som inte var designat för detta sällan ger övertygande resultat.

Vi kan dessutom inte utesluta möjligheten att se Ankara vända sig till en extern lösning för att träna stridsflygplanet ombord på sitt hangarfartyg, i USA om förbindelserna med Washington normaliseras, men även i Ryssland och särskilt i Kina, vilket med framtiden J-35, skulle förvånansvärt väl ersätta F-35B initialt för att beväpna dessa fartyg.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 hangarfartyg | Försvarsnyheter | Militär flottkonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna