Export av Eurofighters Typhoon till Saudiarabien snart godkänt av Tyskland

Genom rösten från utrikesminister Annalena Baerbock sa Berlin att man var redo att häva embargot mot försäljning av Eurofighter-jaktplan. Typhoon, med anledning av hans besök i Israel den 7 januari. Begravde Jamal Khashoggi-affären, för de tyska myndigheterna handlar det om att främja den "positiva roll" som Riyadh spelar i konflikten mellan Hamas och Israel. Detta tillkännagivande banar väg för genomförandet av optionen för 48 Eurofighter-jaktplan Typhoon lyftes 2018 för de saudiska flygvapnet och blockerades sedan dess av Tyskland.

Efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi och åtalet mot kungarikets underrättelsetjänster i denna elaka affär, Berlin hade alltid vägrat att leverera de nödvändiga delarna och delarna av enheterna till konstruktionen av 48 Eurofighter-jaktplan Typhoon beställdes av Riyadh några månader tidigare, genom att häva alternativet som är kopplat till beställningen av de första 72 flygplan som levererades mellan 2009 och 2016.

Men medan exportmöjligheter tenderar att minska för det europeiska jaktplanet, särskilt i konkurrensen från den amerikanska F-35 och Rafale franska, och att de nationella order från de fyra medlemmarna i Eurofighter Consortium (Tyskland, Spanien, Italien och Storbritannien), har detta alternativ under de senaste månaderna antagit en kritisk dimension för att göra det möjligt att upprätthålla löpande bandet för flygplan efter 4.

Eurofighter Typhoon Arabie Saoudite
Det saudiska flygvapnet beställde 72 Eurofighter Block II 2009.

Sedan dess ökade Berlins partners, med London och Madrid i spetsen, pressen på Berlin för att få Tyskland att mildra sina ståndpunkter i denna fråga. Det verkar som om den saudiska inställningen i den israelisk-palestinska konflikten sedan attacken den 7 oktober har gett de tyska myndigheterna ett perfekt tillfälle att reagera positivt på kraven från sina europeiska partner.

Mot utförande av den kontraktuella optionen för 48 Eurofighters Typhoon ytterligare av Saudiarabien

Ja, när jag besökte Israel, den tyska utrikesministern meddelade att hennes land inte längre skulle motsätta sig försäljningen av europeiska stridsflygplan till Riyadh, just för att svara på de saudiska myndigheternas försonande och mätta ställning i samband med denna konflikt.

Detta är på sätt och vis en oväntad möjlighet att låta Berlin ändra sin hållning. Ett steg tillbaka, rent och enkelt, i denna fråga skulle verkligen ha tolkats av den tyska opinionen som ett tecken på svaghet på den internationella scenen.

Där handlar det å andra sidan om att förändra uppfattningen om regional geopolitik, och det germanska svaret, i ett perfekt exempel på läran om tysk realpolitik, som säkert kommer att accepteras mycket bättre av tyskarna själva.

Typhoon Spanien
Med Alcyon I och II-programmen har Spanien beställt 43 nya Eurofighters Typhoon de senaste två åren.

Efter att dörren öppnats officiellt av Annalena Baerbock finns det nu inte längre något hinder, förutom validering av förbundsdagen, för Eurofighter att acceptera det saudiska alternativet, och försäljningen av de 48 berörda flygplanen, eftersom de avtalsenliga och tekniska bestämmelserna har förhandlats fram. under lång tid mellan de två parterna.

Ett beslut som efterlängtat av Eurofighter och dess industriella partners

Detta kommer att vara en stor lättnad för Eurofighter-konsortiet, och för dess stora aktörer som brittiska BAe, italienska Leonardo och tysklutande europeiska Airbus DS, som såg tidsfristen 2028 närma sig med oro och uttömning av beställningar från dess medlemmar , i det här fallet de tyska och spanska orderna, som blir den sista.

Faktum är att dessa tillverkare, alla involverade i de två stora europeiska nya generationens stridsflygprogram FCAS (Tyskland och Spanien) och GCAP (Storbritannien och Italien), var särskilt oroliga över perioden som sträcker sig mellan slutet av produktionslinjen Typhoon, och starten för industriell konstruktion av NGF (FCAS) och Tempest (GCAP), troligen mellan 2033 och 2036, beroende på programmen.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 jaktflygplan | Försvarsnyheter | Tyskland

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna