Genom att uppmana den franska försvarsindustrin att ta fler risker går Sébastien Lecornu bara halvvägs.

Drivs av det internationella sammanhanget och en del stjärnutrustning som le Rafale, Caesar och Scorpene, är den franska försvarsindustrin idag fast positionerad på det andra steget på den internationella pallen för exportörer av global försvarsutrustning, med en orderportfölj som har uppskattats av 27 miljarder euro bara under 2022.

Men framväxten av nya aktörer, och den snabba omorganisationen av denna globala marknad, hotar nu denna industri, och genom dem, den franska strategiska autonomin. För att svara uppmanade ministern för de väpnade styrkorna, Sébastien Lecornu, industrimännen i franska BITD att återgå till risktagande, utan att dock ministeriet självt hade startat sin egen metamorfos för att göra detta möjligt.

Stora franska koncerner har därmed kunnat etablera sig på flera nyckelmarknader och har fortsatt att behålla lojaliteten hos vissa långvariga stora partners som Egypten, Indien, Grekland och Förenade Arabemiraten, samtidigt som de utmärkt sig under stora tävlingar i Indonesien, i Kroatien eller Polen.

Men under samma tidsperiod har andra aktörer upplevt en betydande tillväxt. I Europa har Tyskland, Italien och Storbritannien redan meddelat rekordår på detta område 2022 och 2023. De stora aktörerna, USA och Ryssland, fortsätter att kraftfullt hålla sina marknader traditionella och förbereda sin återkomst till andra, medan Kina gör framsteg allt snabbare.

Framväxten av ett nytt hot mot den franska försvarsindustrins framtid

Den främsta orsaken till oro för Paris är dock varken Washington, Moskva eller Berlin, London eller Peking, utan de snabba framsteg som registrerats under de senaste åren av tre spelare som fortfarande växte fram för bara fem år sedan, och som nu är påtvingar sig själva så långt som till Europa och Nato: Sydkorea, Turkiet och Israel.

K2 Sydkorea
Den sydkoreanska K2-stridsvagnen är idag den mest exporterade stridsvagnen 2022, och lovar att segra i många tävlingar under de kommande åren.

Inte bara har försvarsindustrin i dessa länder lyckats positionera sig på vissa nischmarknader på den internationella scenen, utan alla tre har engagerat sig i en omfattande industriell insats till stor del med stöd av sina respektive stater.

Faktum är att deras kataloger fortsätter att expandera och trampar nu på marknader där européer, amerikaner och ryssar traditionellt var hegemoniska, som stridsflyg, attackhelikoptrar, tunga stridsvagnar och till och med ubåtar.

Ännu värre är att de är engagerade i ett mycket mer uthålligt industriellt och generationsmässigt tempo än i Europa, vilket gör det möjligt för dem att utveckla specifika industriella färdigheter som européer, och även amerikaner och ryssar, har varit långsamma med att ingripa på, som i fallet med drönare, som lurar ammunition eller aktiva skyddssystem.

Det råder därför ingen tvekan om att ankomsten av dessa nya aktörer, men också den amerikanska ompositioneringen på vissa marknader, såsom inom området för pansarfordon eller fregatter, den förväntade återkomsten av den ryska försvarsindustrin berikad med den ukrainska erfarenheten, uppkomsten av kinesisk makt, och framväxten av vissa länder, såsom Egypten, Brasilien eller Indien, kommer att djupgående förändra den internationella vapenmarknaden under de kommande åren.

Försvarsmaktens minister Sébastien Lecornu uppmanar tillverkarna att ta fler risker

Ämnet tas på största allvar av ministern för de väpnade styrkorna, Sébastien Lecornu. Låt oss i detta avseende komma ihåg att vapenexport utgör en mer än anmärkningsvärd komponent för den franska utrikeshandeln.

Rafale Neuron
LPM 2024-2030 lanserade flera nyckelprogram för fransk export under de kommande åren, t.ex. Rafale F5 och dess stridsdrönare.

Framför allt är denna export väsentlig för balansen inom försvarets industriella och tekniska bas, eller BITD, för att den ska kunna utveckla och producera all försvarsutrustning som arméerna kräver.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Defense industrityg BITD | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna