Donald Trumps framsteg i opinionsmätningarna ökar oron i Europa

Donald Trump framstår mer än någonsin som den obestridda favoriten i de republikanska primärvalen som börjar den 15 januari med delstaten Iowa, trots de rättsliga åtgärder som hindrar affärsmannens återkomst till toppen av Grand Old Party.

Samtidigt, i hypotesen om en seger för Trump när det gäller den republikanska nomineringen, verkar opinionsundersökningarna på ett begränsat men betydande sätt vända till hans fördel mot Joe Biden, för att bli (eller förbli) nästa hyresgäst i vita huset.

Under lång tid hade denna möjlighet uteslutits, eller åtminstone ignorerats, av europeiska ledare, särskilt för Natos medlemsländer vars försvar huvudsakligen är beroende av amerikanskt militärt stöd.

Redan 2020 förklarade Donald Trump att Nato var död, enligt Thierry Breton

Alors att perspektivet framträder allt tydligare genom mätningarna, oro uppstår på båda sidor av Atlanten, särskilt angående Trumps aviserade önskan att göra det sätta USA ut ur alliansen, och till och med att dra sig ur det.

Thierry Breton
EU-kommissionären illustrerade behoven för den nya europeiska försvarsindustriella investeringsfonden med en anekdot om ett möte mellan Donald Trump och Ursula von der Leyen 2020.

Den 9 januari, EU-kommissionären, Thierry Breton, berättade en anekdot om detta ämne, från 2020, när Trump fortfarande var president, om ett möte med Ursula von der Leyen, EU:s ordförande.

På frågan om USA:s ståndpunkt angående en eventuell attack mot europeiska NATO-medlemsländer var den amerikanske presidenten särskilt direkt. "Du måste förstå att om Europa attackeras kommer vi aldrig att komma för att hjälpa och stödja dig", svarade han direkt till den europeiska presidenten.

"NATO är död, och vi kommer att lämna, vi kommer att lämna NATO," tillade han, samtidigt som han hänvisade till den förmodade tyska skulden till USA på 400 miljarder dollar, för amerikanska försvarsinsatser som gjorts för att skydda Tyskland sedan 1949. Thierry Breton redogjorde inte för några detaljer. Europeiska unionens ordförandes svar, även om man lätt kan föreställa sig vilken chock som sådana kommentarer kunde ha orsakat.

EU-kommissionären berättade om denna anekdot när han presenterade ett nytt europeiskt initiativ, som syftar till att stärka den gamla kontinentens strategiska autonomi, en europeisk försvarsinvesteringsfond med 100 miljarder euro, avsedd att stödja investeringar för att öka försvarsindustriproduktionen inom EU.

Européer försöker reagera på en eventuell återkomst av Donald Trump till Vita huset

Thierry Bretons utvikning är symptomatisk för en växande oro, i Bryssel, men också i flera europeiska huvudstäder, omden framtida amerikanska internationella politiken om Donald Trump skulle vinna valet i slutet av året.

Donald Trump och Jim Mattis
Försvarsminister Jim Mattis övervakade till stor del Donald Trumps eventuella överdrifter under den första delen av hans mandat.

Och tillkännagivandet av den nya försvarsindustriella investeringsfonden är en del av en rad åtgärder som vidtagits eller aviserats under de senaste veckorna, just för att försöka begränsa en sådan katastrof.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Militära allianser | Försvarsnyheter | FÖRENTA STATERNA

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna