Den amerikanska flottan skulle vara i samma situation som 1930, enligt amiral Franchetti, dess nya stabschef

Efter en lång blockering i kongressen utan någon relation till den amerikanska flottan, utnämndes amiral Lisa Franchetti den 2 november 2023 till Chief of Naval Operations, eller CNO enligt den etablerade engelska förkortningen, och blev därmed den första kvinnliga stabschefen för en amerikansk armé.

Hon avlade eden samma dag. Den amerikanska flottan kunde faktiskt inte längre vänta, efter att ha varit i en mycket svår situation i flera år, särskilt med hänsyn till utvecklingen av dess ytflotta, efter flera program så dyra som de var ineffektiva, och uppenbar instabilitet i programmeringen .

Det är just i detta ämne som amiral Franchetti ägnade sig åt en slående jämförelse, särskilt i USA, med anledning av den årliga konferensen för Navy Surface Association, för några dagar sedan i Virginia. Enligt den amerikanske generalofficeren skulle den situation som den amerikanska marinens ytflotta befinner sig i idag vara jämförbar med den som var i början av 30-talet...

Den amerikanska flottan på väg ur den stora depressionen

Det är sant att det finns många jämförelsepunkter med denna period som möjliggjorde Pearl Harbor, Stillahavskriget och, i mindre utsträckning, som gjorde slaget om Atlanten så svårt.

USS Enterprise CV6
Om 95 % av de sjöförband som var engagerade i andra världskriget designades eller byggdes på 30-talet, är USS Enterprise (CV-6), med Ranger (CV-4), de enda två amerikanska hangarfartygen som har gått igenom konflikten på båda sidor. De andra fyra sänktes i strid.

När den kom ut ur den stora depressionen 1929 var den amerikanska flottan, och i synnerhet dess ytflotta, mycket mindre effektiv än den hade varit tidigare, särskilt under första världskriget. Tre samtidiga faktorer skapade denna situation.

För det första ökade medelåldern på flottan snabbt på grund av bristande investeringar i fartygsförnyelse, medan budgetintäkterna hade minskat avsevärt på grund av antikrigsrörelsen efter första världskriget och den ekonomiska krisen 1929, som starkt påverkade landets ekonomi med en BNP som steg från 147 miljarder dollar 1929 till 115 miljarder dollar 1932, och effekterna av den budgetmässiga fångsten av Roosevelts New Deal, som inte var inriktad på försvarsindustrin.

Samtidigt hade den kejserliga japanska flottan upplevt en snabb tillväxt under samma period, vilket gjorde att den kunde överträffa den amerikanska flottan från 1938 i antal fartyg, men också i tillgängliga operativa kapacitet.

Men de ansträngningar som gjordes under 30-talet för att förnya den amerikanska flottan, från design till utvecklingen av industriella verktyg, gjorde det möjligt att producera 95 % av de amerikanska flottenheterna som deltog i andra krigets värld och som fortsatte att segla. långt efter denna.

En negativ balans av fregatter, jagare och kryssare i flera år till

Likheterna med den nuvarande situationen är uppenbara, även om vissa stora skillnader kan identifieras. Liksom på 30-talet åldras den amerikanska flottan, i synnerhet dess ytstridande flotta, samtidigt som en betydande del av den snart når sin åldersgräns och måste tas ur tjänst.

US Navy Ticonderoga klass
2022 begärde den amerikanska flottan att dra ur tjänst de 17 kryssare av Ticonderoga-klassen som fortfarande är i tjänst 2027. Samtidigt kommer endast åtta jagare av Arleigh Burke-klassen att levereras till den, och 3 fregatter av konstellationsklassen.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna