Vilka blir konsekvenserna av amerikanska och brittiska anfall mot Jemen?

Amerikanska och brittiska väpnade styrkor, med stöd av fartyg från Australien, Bahrain, Kanada och Nederländerna, genomförde en serie attacker den 12 januari mot houthiernas militära anläggningar i Jemen, vilka identifierades ha en koppling till de många attackerna från drönare och missiler som lanserades av Houthi-rebellerna från västra Jemen, mot fartyg som passerar Röda havet.

Amerikanska och brittiska anfall mot Houthis militära platser

Enligt ett pressmeddelande från försvarsministern, Lloyd Austin, fortfarande på sjukhus, de amerikanska och brittiska strejkerna den 12 januari målinriktade platser för ballistiska och kryssningsmissiler, såväl som uppskjutningsplatser för drönare, men också kustradarinstallationer och flygdetektionsmedel (förstå de flygbaser från vilka dessa medel verkar).

Amerikan slår till Arleigh Burke BGM 109 Tomahawk
Amerikanska Arleigh Burke-klass jagare bär oftast 24 BGM-109 Tomahawk kryssningsmissiler.

Houthiernas pressmeddelanden och vittnesmål som samlats in av de olika pressbyråerna rapporterar verkligen om många explosioner som kommer från militärbasen som gränsar till flygplatsen i Sanaa, såväl som mot Hodeidahs flottbas och olika militära platser i Hajjah-regionen, som gränsar till Röda havet och den saudiska gränsen i den nordvästra delen av landet.

För USA:s president Joe Biden, som beordrade dessa attacker, var detta ett svar på de många attacker som utförts under de senaste veckorna av houthi-styrkor mot militära och civila fartyg som seglade i Röda havet och nära Adenbukten. , samt skickade en tydligt budskap till Houthi-regeringen, men också till de iranier som stöder dem och som är direkt inblandade av den amerikanska verkställande makten.

Koalitionsfartyg som kryssar i detta område för att skydda civil sjötrafik har i själva verket registrerat 27 attacker utförda av drönare, kryssningsmissiler och ballistiska missiler mot fartyg i detta område, inklusive fartyg från den amerikanska flottan, den kungliga Marinen eller den franska nationella flottan.

Som man kan förvänta sig, gav detta svar, eftersom det bara är ett svar efter flera provokationer, mot houthiernas militära installationer, omedelbart upphov till våldsamma reaktioner och fördömanden från regeringen, houthierna, men också från Iran.

Fregatt Languedoc
Den franska fregatten Languedoc fångade också flera Houthi-missiler och drönare som avfyrades mot den, eller mot civila fartyg, men deltog inte i de amerikanska och brittiska attackerna den 12 januari.

Ryssland å sin sida begärde omedelbart ett möte i FN:s säkerhetsråd. De saudiska myndigheterna har å sin sida krävt nedtrappning och återhållsamhet, medan Egypten, även om det är hårt påverkat av minskningen av sjötrafiken i Röda havet, och därmed på Suezkanalen, för tillfället har varit tyst.

Houthi-provokationer i Röda havet, men i vilket syfte?

Det råder ingen tvekan om att dessa upprepade attacker på handels- och militärfartyg i Röda havet, utförda av Houthiernas väpnade styrkor från den jemenitiska kusten, var avsedda att framkalla ett sådant svar från USA och dess allierade. Att de ingrep är därför inte på något sätt en överraskning, varken för externa observatörer eller för Houthi-myndigheterna och deras anhängare i Teheran.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Preventive Strikes | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna