Den amerikanska sjöfartsindustrin kommer att genomgå en stor översyn för att möta de kommande utmaningarna

Carlos Del Toro, marinens sekreterare, meddelade att han har lanserat en omfattande översyn av USA:s marinindustri för att ta itu med de olika utmaningar som den amerikanska flottan står inför idag. Även om de kommer att behöva öka produktionshastigheterna för ytfartyg och ubåtar, kan amerikanska varv för närvarande inte uppfylla planerade leveransplaner.

Den amerikanska flottan var, och förblir idag, den mäktigaste marinstyrkan på planeten, med halva flottan av nukleära attackubåtar, stora amfibiefartyg och 93 % av planetens kärnvapenflygfartyg.

Dess flygvapen är så viktigt att det rankas 3:a i världen när det gäller stridsflyg, efter det amerikanska flygvapnet och People's Liberation Army, men före Ryssland eller Indien.

De tre utmaningar som den amerikanska flottan står inför idag och under de kommande åren

Men det finns utan tvekan en våg av oro, om inte panik, i Pentagon, angående framtiden för denna marina överhöghet som är avgörande för att fastställa USA:s position på den globala geopolitiska scenen. Eftersom den amerikanska flottan i dag står inför tre samtidiga utmaningar som den kämpar för att möta.

US Navy F-35C
Den amerikanska flottan har idag det tredje största flygvapnet i världen, efter det amerikanska flygvapnet och People's Liberation Army.

Den kinesiska marinens snabba uppgång och dess militära sjöindustri

Den första av dessa har identifierats sedan mitten av 2010-talet, med den mycket snabba maktökningen för den kinesiska flottan, men också det industriella verktyget som producerar fartyg, ubåtar och flygplan i en mycket ihållande takt för PLA.

På bara några år har de tre kinesiska flottorna i norr, öster och söder släppt in ett stort antal fartyg i trafik, vilket gör att de sedan 2020 kan överträffa den amerikanska flottan när det gäller antal skrov, om inte ännu tonnage och operativ kapacitet.

Ännu på senare tid har varv visat att de nu vet hur man producerar stridsfartyg i nivå med den amerikanska flottan, som typ 055 tunga jagare mot Arleigh Burke jagare, eller LHD Type 075 mot Amerika-klassen.

Om det, när det gäller kärnkraftsdrivna hangarfartyg och ubåtar, återstår att göra framsteg med Type 003 Fujian eller Type 095, tyder nu allt på att den kinesiska marinen kommer mycket snart att kunna konkurrera med den amerikanska flottan inom det tekniska området.

Typ 055
Den kinesiska typen 055 Heavy Destroyers är tekniskt i nivå med den amerikanska flottans Arleigh Burke jagare.

Den kinesiska flottans maktökning, men också dess marinflyg, dess flygvapen och dess marina infanteri, är desto mer oroande för den amerikanska flottan, eftersom Peking fortsätter att skärpa sin diskurs och öka sina demonstrationer av styrka runt Taiwan.

Men om PLA skulle attackera den autonoma ön, eller mer sannolikt, införa en marin- och luftblockad på den, är det troligt att den amerikanska flottan kommer att behöva ingripa och potentiellt konfrontera den, vad mer är i en ogynnsam strategisk strategi plan eftersom det ligger mycket nära den kinesiska kusten.

Multipliceringen av hot spots på planeten och spridningen av tillgängliga amerikanska flottstyrkor

Till denna utmaning kommer en andra, och den är också betydande. Faktum är att Taiwan är långt ifrån den enda hot spot där den amerikanska flottan måste ingripa idag. Den har faktiskt varit tvungen att öka sin närvaro i Medelhavet för att stödja sin israeliska allierade, i Mellanöstern som står inför hotet från Iran och Houthi, samt runt den koreanska halvön, medan regimen Kim Jong Un, flera hot och provokationer mot sin granne.

När det gäller kriget i Ukraina och de ökade spänningarna mellan Nato och Ryssland, tvingar det den amerikanska flottan att skärpa upp sin ställning i Nordatlanten och i Arktis, för att innehålla Moskvas kraftfulla ubåtsflotta.

USA:s flotta slår till i Jemen
Den amerikanska flottan måste ingripa på flera teatrar samtidigt, som här i Mellanöstern, för att slå till Houthi-installationer som attackerar fartyg som seglar i Röda havet.

Därför, även om det kinesiska hotet ensamt kräver nästan alla medel som finns tillgängliga för den amerikanska flottan, för att säkerställa ett status quo som förhindrar upptrappning eller äventyrlighet från Peking, måste den samtidigt distribuera ett stort antal flottenheter i andra teatrar , för att innehålla eller skydda dem, och här igen, undvika översvämningar eller förlängning av befintliga konflikter.

Misslyckad marinplanering och en återhämtning av amerikansk marinindustri


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Military Naval Constructions | Försvarsanalys | FÖRENTA STATERNA

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna