Kommer den europeiska hypersoniska interceptorn från HYDEF-programmet att utvecklas med Israel?

De europeiska tillverkare som ansvarar för utvecklingen av HYDEF-programmets hypersoniska interceptor har enligt uppgift fått ett förslag om hjälp från sina israeliska motsvarigheter, särskilt de som är involverade i utvecklingen av Arrows antiballistiska system. Därmed föreslår de att det konsortium som ansvarar för detta program skulle stöta på svårigheter, samtidigt som utvecklarna av det enda europeiska antiballistiska systemet, Aster Block 1NT, har engagerat sig i ett motprogram som tillkännagavs under kl. Paris Air Show 2023, Aquila-interceptorn.

I juli 2022 beslutade EU-kommissionen, mot alla förväntningar, att anförtro utformningen av HYDEF-programmet (Hypersonic Defense) till ett europeiskt konsortium som samlar tyska, belgiska, polska, tjeckiska, svenska och norska företag, ledda av Spanien.

Europeiska kommissionens häpnadsväckande skiljedom för utvecklingen av HYDEF-programmet

Detta beslut överraskade det andra fransk-italienska konsortiet som konkurrerade om detta projekt. Blandade kring Eurosam, franska MBDA och Leonardo som komponerade den var i själva verket säkra på sitt faktum, vara de enda i Europa som har erfarenhet av att utforma ett antiballistiskt system med Aster Block 1, sedan Block 1NT.

ASter 30
Aster 30-missilen och SAMP/T Mamba-systemet är det enda europeiska alternativet till American Patriot.

Berlin ökade denna misstro några veckor senare, när förbundskansler Olaf Scholz i slutet av augusti 2022 i Prag avslöjade lanseringen av det europeiska Skyshield-programmet, som syftar till att designa en luftvärns- och antimissilsköld runt tre system: det amerikanska Patriot PAC, Iris -t German SLM och Arrow 3 antiballistiska system vars förvärv Tyskland förhandlade med Jerusalem.

Här igen, Frankrike och Italien uteslöts från initiativet, även hyllad i Europa med 14 deltagande länder, samt SAMP/T-systemet och Aster-missilen. Israeliska tillverkare, å andra sidan, fann sig, genom detta tyska beslut, framdrivna till toppen av leverantörer av luftvärnssystem i Europa, och med fullt förtroende för att utöka sina marknadsandelar på den gamla kontinenten.

Det är i detta specifika sammanhang som israeliska industrimän just har lagt fram ett mycket förvirrande förslag till sina europeiska motsvarigheter som är involverade i HYDEF-programmet, och genom transitivitet, till Europeiska kommissionen.

Israelisk industri erbjuder hjälp att utveckla europeisk hypersonisk interceptor

faktiskt, enligt webbplatsen defense-industry.eu, skulle de ha erbjudit sig att delta i HYDEF-programmet genom tekniköverföring, men också genom att delta direkt i utvecklingen av själva systemet. Vi förstår, genom den citerade artikeln, att kontakter redan har tagits med vissa europeiska tillverkare i detta ämne.

Pil 3
Tyskland har formaliserat beställningen av det israeliska antiballistiska systemet Arrow 3 som en del av det europeiska Skyshield-initiativet. Frågor kvarstår om effektiviteten av detta system, utformat för att motverka iranska IRBM, inför ryska semi-ballistiska eller hypersoniska missiler.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 Antimissilförsvar | Försvarsnyheter | Tyskland

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna