Mirage 2000D-hypotesen i Ukraina blir allt mer trovärdig

Sedan nästan ett år tillbaka har flera rykten rapporterat om Frankrikes möjliga leverans av moderniserade Mirage 200D taktiska bombplan till Ukraina. Än så länge har ingen officiell bekräftelse gjorts i denna fråga. Men flera färska uppgifter, inklusive tillkännagivanden som gjordes av president Macron angående leveransen av SCALP-missiler och A2SM Hammer-bomber till Ukraina, under hans presskonferens den 16 januari, tenderar att förstärka trovärdigheten för detta antagande.

Västerländska stridsplan är en del av den utrustning som Ukraina har ropat efter sedan konfliktens början. De hundra Mig-29:or, Su-25:or, Su-24:or och Su-27:or som utgjorde flygvapnet i början av konflikten var faktiskt i stort sett underlägsna de ryska flygvapnen och deras tusen stridsplan, inklusive Su-34 bombplan, Su-30 och Su-35 tunga stridsflygplan för flera ändamål, samt en handfull Su-57.

De olika ryktena om leveransen av Mirage 2000 till Ukraina sedan konfliktens början

Ukrainas östeuropeiska allierade, särskilt Polen, svarade snabbt på Ukrainas uppmaningar genom att överföra deras Mig-29 och Su-25 som ärvts från Warszawapakten. Det tog dock mer än ett år för Kiev att övertyga västvärlden att följa Warszawas exempel, och ytterligare ett år att genomföra omvandlingsprogrammen för ukrainska piloter och tekniska team på de danska och holländska F-16:orna, de första västerländska jaktplanen som kommer att genomföras av Ukraina under de kommande månaderna.

JAS 39 Gripen C
Sverige kopplade leveransen av JAS 39 Gripen till Ukraina med sitt medlemskap i Nato.

Andra flygplansmodeller nämndes också av Kiev, bland annat svenska Gripen, men även franska Mirage 2000. Om Stockholm kopplade möjligheten att leverera JAS 39 Gripen C/D till Ukraina med dess anslutning till NATO-medlemskapFrankrike, å sin sida, hade varit mest diskret i ämnet.

Det är sant att Mirage 2000C, som nyligen tagits ur tjänst och efterfrågats av många röster, faktiskt inte hade något intresse av att åka till Ukraina, och inte heller de ukrainska flygvapnen av att använda dem. Dessa enheter, som inte moderniserats på flera år, kunde, annars uttömda, bara använda kortdistansmissilerna R550 Magic 2 och dess 30 mm kanon som vapen, medan deras försvarssystem i stort sett var föråldrade för att utvecklas på den ukrainska himlen.

När det gäller Mirage 2000-5 som fortfarande är i tjänst med flyg- och rymdvapnet, mycket mer kapabla med sin RDY-radar och sina MICA IR- och EM-missiler, skulle en överföring av dem ha försvagat den franska operativa potentialen för mycket för att svara effektivt på de påtvingade driftskontrakt.

Mirage 2000D, ett stridsbombplan skräddarsytt för ukrainska behov

Detta lämnade Mirage 2000D attackflygplan, av vilka 55 exempel har moderniserats eller håller på att moderniseras, vilket ger dem mycket mer avancerade möjligheter både att öka sin överlevnadsförmåga i strid och att använda ny ammunition, inklusive luftmissilen. -defense air MICA IR, istället för Magic 2.

Mirage 2000D Scalp
Mirage 2000D kan bära en SCALP ER kryssningsmissil

För några dagar sedan tog stabschefen för det ukrainska flygvapnet upp möjligheten att Mirage 2000Ds ersätter ukrainska Su-24 taktiska bombplan, medan A-10 skulle kunna ersätta Su-25 nära luftstödsflygplan, och de redan planerade F-16, överlevande Su-27 och Mig-29 i luftförsvarsuppdrag.

Det franska försvarsministeriet, som vid flera tillfällen ifrågasatts i ämnet, både av journalister och av parlamentariker, har å sin sida alltid varit undvikande, även efter att tidningen Le Figaro avslöjat att besättningar och underhållspersonal ukrainare var under utbildning på Flygbasen Mont-de-Marsan, som sedan dess varken bekräftats eller dementerats av Paris.

I det här sammanhanget får tillkännagivandena från Frankrikes president Emmanuel Macron om utvecklingen av det franska stödet till Kiev stor betydelse.

40 SCALP kryssningsmissiler och hundratals A2SM bomber för Ukraina tillkännagav av Emmanuel Macron


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna