Japan beställde 400 amerikanska Tomahawk-kryssningsmissiler

Den 18 januari 2024 undertecknades ordern på 400 Tomahawk-kryssningsmissiler med en räckvidd på 1 800 km, för att beväpna jagarna till de japanska sjöns självförsvarsstyrkor, av Japans försvarsminister Minoru Kihara och amerikansk ambassadör i Japan Rahm Emanuel. Detta kontrakt, värt 1,7 miljarder dollar, för med sig en djupgående förändring i doktrin från de japanska väpnade styrkornas sida.

Under de senaste åren har Tokyo varit tvungen att möta den snabba utvecklingen av två stora hot samtidigt. Å ena sidan är Japan utsatt för kinesisk-amerikanska spänningar, och på sin mark finns en flottbas, två flygbaser och en division av amerikanska marinsoldater, som sannolikt kommer att ingripa till stöd för Taiwan, riskerar snabbt att bli ett legitimt mål för Peking i händelse av kinesisk militär intervention mot den autonoma ön.

Samtidigt har det nordkoreanska hotet, även om det knappt har förändrats i grundvalen de senaste åren, ökat avsevärt, samtidigt som Pyongyang utrustat sig med nya ballistiska missiler och kryssningsmissiler, kapabla att nå marken, japanska och för att motverka några av antimissilförsvaret utplacerat, samtidigt som de kan beväpnas med en kärnstridsspets.

Ändring av doktrin och avsevärd ökning av resurserna för de japanska självförsvarsstyrkorna

För att svara på dessa hot, under inflytande av premiärminister Shinzo Abe och sedan hans efterträdare, Fumio Kishida, var Japan tvungen att genomföra en djupgående och snabb modernisering av sina väpnade styrkor, med bland annat förvärv av nya stridsflygplan. 35, moderniseringen av vissa kapaciteter såsom anti-fartygsmissiler av typ 12, eller flottan med Taigei-ubåtar och Mogami fregatter.

Izumo hangarfartyg
Med omvandlingen av Izumo och Kaga kommer den japanska sjöns självförsvarsstyrkor att skaffa sitt första hangarfartyg sedan andra världskrigets slut.

Men för att hantera stora första linjens kapacitet, som är potentiellt kärnvapen, räckte inte längre den exklusivt defensiva ställning som, konstitutionellt sett, den för de japanska självförsvarsstyrkorna. Faktum är att flera politiska initiativ har tagits av landets myndigheter, om inte för att ändra grundlagen, i alla fall för att ändra dess tolkning.

Detta gjorde det möjligt för Tokyo att omvandla sina två Izumo-klassade assault helikopterfartyg till lätta hangarfartyg som kan bära och driva F-35B stridsflygplan med vertikal eller kort start och landning, med försäkran att fartygen, och flygplanet som används, endast kommer att användas för försvarsändamål "i djupet" av de japanska öarna.

400 Tomahawk kryssningsmissiler för den japanska flottan

Samma resonemang tillämpades på förvärvet av Tomahawk kryssningsmissiler att beväpna jagare och framtid Arsenal skeppar AEGIS ASEV Japanska sjöns självförsvarsstyrkor.

Offensivt vapen par excellence, som har sin huvudsakliga användning under förebyggande anfall för att minska risken för fiendens svar, var kryssningsmissilen inte en del av de japanska väpnade styrkornas arsenal fram till dess, i tillämpning av författningen som förhindrar dessa att här bära elden utanför dess territorium, i en exklusivt defensiv ställning.

Kongo-klass Tomahawk kryssningsmissiler
Den japanska marinens Kongo-, Atago- och Maya-klass Aegis jagare kommer att vara beväpnade med Tomahawk kryssningsmissiler

De japanska myndigheterna var tvungna att göra några vändningar för att kringgå denna begränsning, genom att se till att kryssningsmissilerna som förvärvades endast kommer att användas för att anfalla motstående infrastrukturer som uppenbarligen förbereder sig för att utföra en attack mot japansk mark.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Kryssningsmissiler | Försvarsnyheter | Militära allianser

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna