Mot en ny fransk doktrin om stöd till Ukraina för att begränsa de ryska arméernas maktökning?

På bara några dagar har de tillkännagivanden som gjorts av den franske presidenten och ministern för väpnade styrkor skisserat en doktrin om stöd till Ukraina, radikalt annorlunda än den som hittills tillämpats av Paris, men också av de andra europeiska kanslierna.

Frankrike går i själva verket med på att ägna en del av produktionen av sin egen försvarsindustri åt den ukrainska krigsinsatsen, genom att gå från engångsstöd av material som tagits från arméernas inventeringar till varaktigt bistånd under varaktigheten. Genom att göra det tar Frankrike sin plats i konflikten mellan Kiev och Moskva, med hopp om att övertyga européerna att göra detsamma, det enda alternativet för att begränsa de ryska arméernas maktökning.

Fronten i Ukraina fortfarande aktiv, men frusen i ett och ett halvt år

De första månaderna av rysk aggression mot Ukraina gav upphov till snabba framsteg, först av ryska styrkor, särskilt i södra delen av landet, sedan av ukrainska arméer, som återtog en betydande del av den mark som tidigare förlorats, efter misslyckandet med den ryska offensiven och tillbakadragningsordern som general Surovikin gav till de överlevande styrkorna, den sista av de förberedda försvarslinjerna.

Leoaprd 2A4 Ukraina
Majoriteten av den utrustning som skickades till Ukraina av Europa eller USA togs från arméernas inventeringar.

Denna ukrainska motoffensiv präglades av tillbakadragandet av ryska styrkor från norra delen av landet, vilket gjorde det möjligt för ukrainarna att rensa Kiev och Charkiv, och i söder, bortom Dnepr, med övergivandet av staden Cherson.

Sedan slutet av denna fas, i början av hösten 2022, har fronten utvecklats väldigt lite, trots en stor vårmotoffensiv som inleddes av Ukraina i maj 2023, sedan en motoffensiv av vintern som inleddes av Ryssland sedan november 2023.

Varje gång stötte försök till genombrott, både ryska och ukrainska, mot väl förberedda försvarsanordningar, stödda av betydande artilleristyrkor och skyddade av tätt luftvärnsförsvar. Faktum är att alla försök till offensiv eller motoffensiv, nu när hela fronten är skyddad, på båda sidor, av ointaglig defensiv infrastruktur, har slutat i marginella territoriella vinster, för mycket höga förluster.

Med andra ord, nu när de två arméerna är förankrade, närmar sig den operativa situationen den som rådde under den sista delen av Koreakriget, 1952, när varken kineserna eller USA, med stöd av sina västallierade, misslyckades med att uppnå betydande offensiv framgång, utan att förlora alla inblandade styrkor, vilket effektivt förhindrar varje efterföljande mobil exploatering.

Denna observation är dock inte förvånande. Sedan konflikten började har bara en del av fronten förblivit frusen, kontaktlinjen mellan de två arméerna i Donbass. Liksom hela fronten idag var den i själva verket till stor del skyddad av viktiga försvarsanordningar, både på den ryska och ukrainska sidan, efter 6 års krig i regionen.

Caesar Ukraina
Ukrainskt artilleri lyckas hålla tillbaka ryska offensiver mot väl förberedda försvarslinjer.

Som sådan, om den ryska generalstaben gjorde många misstag under den inledande offensiven i februari och mars 2022, försökte den aldrig slå igenom på denna front som med rätta bedömdes vara alldeles för svår.

Faktum är att den potentiella slutsatsen av detta krig i Ukraina idag beror mer än någonsin på möjligheten, för den ena eller andra av de krigförande, att skapa en mycket gynnsam maktbalans genom att förlita sig på dess mobiliseringskapacitet och dess industriella kapacitet. .

I dessa områden har Moskva en mycket större potentiell fördel än Kiev, med en befolkning som är tre gånger större och fullt foglig, och en försvarsindustri som redan är mycket större före kriget och som nu växer snabbt.

Det enda alternativet för Kiev är därför att lyckas få medel från sina allierade för att begränsa utvecklingen av denna maktbalans, så att även om de ryska arméerna skulle försöka sig på en ny offensiv, skulle de inte lyckas åstadkomma en annan resultat från de senaste månaderna.

En ny fransk doktrin om stöd till Ukraina för att begränsa de ryska arméernas maktökning

Fram till nu hade fransmännen, liksom de allra flesta européer, nöjt sig med att leverera begagnad utrustning hämtad från dess arméers inventeringar, eller från lager av reservutrustning. Således togs Caesar-kanonerna, VAB, AMX-10RC, Crotale-systemen eller Mamba-batteriet, som skickades till Ukraina 2022 och 2023, från franska enheter.

Caesarproduktion Bourges Nexter
Nexter har avsevärt ökat produktionshastigheten för sina Canon CAESAR-pistoler under de senaste två åren.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Rysk-ukrainsk konflikt | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna