Offer för mjukvaruinstabilitet, leverans av F-35 kommer inte att återupptas förrän hösten 2024, enligt Lockheed-Martin

Även om 2023 kommer att ha varit ett bra år för F-35 när det gäller beställningar och orderavsikter, är bilden väldigt annorlunda när det kommer till leveransen av Lockheed-Martins stealth-jaktplan.

Faktum är att Pentagon avbröt leveransen av F-35 i början av sommaren tills TR-3-standarden, som förväntas komma i juli 2023, är validerad. Den amerikanska flygplanstillverkaren stöter dock uppenbarligen på betydande svårigheter med att stabilisera denna mjukvaruutveckling, vilket väcker farhågor om att dess jaktplan lider av strukturell mjukvaruinstabilitet.

Lockheed-Martins svårigheter med leveransen av F-35 TR-3

Utvecklingen av informationssystemet och gränssnitten, TR-3-standarden för F-35 syftar till att förse enheten med ökad bearbetningskapacitet, genom nya beräkningskapaciteter, fler minnen och framför allt optimering av mjukvaruskiktet. Det är just här problemet ligger idag.

leverans av F-35 Lockheed-martin
Offer för mjukvaruinstabilitet kommer leveransen av F-35 inte att återupptas förrän hösten 2024, enligt Lockheed-Martin 4

Faktum är att de mer än 8 miljoner raderna kod, som utgör hjärtat i stridsflygplanets datorsystem ombord, visas särskilt komplicerad att hantera. Således, 2021, ifrågasatte Raymond O'Toole Jr, den tillförordnade chefen för operationella tester och utvärderingar vid Pentagon, om svårigheterna med den framtida Block 4-standarden, att systemet upplevde betydande mjukvaruinstabilitet.

Vid den tiden verkade det som att varje ny mjukvaruutveckling av F-35 kom med ett mycket stort antal problem och misslyckanden, vilket ledde till en övergripande instabilitet som var desto allvarligare eftersom, mycket ofta, den korrigering som gjordes genererade, också i sig själv. , andra dysfunktioner.

Det är just detta problem som Lockheed-Martin ställs inför idag, medan TR-3-standarden i Block III utgör det väsentliga steget för den framtida implementeringen av Block 4, som kommer att förse jaktplanet med nya operativa möjligheter. , inklusive ny precisionsammunition. , förbättrade sensorer och ökad datafusion för att ge piloten en bättre uppfattning om miljön.

Endast 75 till 110 jaktplan kommer att levereras 2024.

Inför flygplanstillverkarens oförmåga att, som planerat, leverera ett stabilt TR-3-system som kan klara de amerikanska arméernas antagningstester, meddelade Pentagon i juli 2023, stoppa acceptans av leveranser av amerikanska F-35, tills de fastställda tekniska kraven har uppfyllts.

F-35
Offer för mjukvaruinstabilitet kommer leveransen av F-35 inte att återupptas förrän hösten 2024, enligt Lockheed-Martin 5

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Försvarsnyheter | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna