F-35 och Constellation fregatter: Aten vänder helt mot USA

Kommer de grekiska väpnade styrkorna snart att utrustas med F-35 och Constellation-fregatter? Detta är vad vi kan förstå av de senaste dagarnas tillkännagivanden om anmärkningsvärda framsteg i leveransen av amerikansk försvarsutrustning till de grekiska väpnade styrkorna.

Utöver tillståndet som gavs att förvärva 40 F-35A för 8,6 miljarder dollar, skulle Washington också ha erbjudit Aten att gå med i sitt fregattprogram i Constellation-klassen med möjligheten att bygga upp till 7 fartyg för den grekiska flottan på grekiska varv. .

Så attraktiva som dessa tillkännagivanden verkar, kommer de att vara svåra och restriktiva att genomföra för Grekland, där Ankara har krediter och medel för att skaffa de 120 F-16V som utlovats av Washington, eller fregatter och jagare i MILGEM-programmet.

De riskerar också att få Aten att överge vissa program som ändå är nödvändiga, men som förhandlats fram med européerna, såsom byggandet av en flottilj av korvetter, eller ytterligare FDI-fregatter för den grekiska flottan.

Massiv kompensation för exporttillståndet på 120 F-16V för det turkiska flygvapnet

Efter att det turkiska parlamentet med stor majoritet godkänt svenskt medlemskap i Nato, och Ankara gjort betydande ansträngningar för att visa på en form av avspänning med Aten, blev det särskilt komplicerat för den amerikanska administrationen, och särskilt i kongressen, att fortsätta att blockera försäljningen av 40 nya F-16 Block 70s och 80 transformationssatser för lika många flygplan som kommer till denna standard, till de turkiska flygvapnen, som spelar en avgörande roll på Natos sydfront mot Ryssland.

F-16V Hellenic Air Force
Det grekiska flygvapnet har skaffat 80 kit för att uppgradera några av sina F-16 till Block 70-standarden.

Washingtons förtroende för det nya ansiktet som president Erdogan ger sig själv är dock bara begränsat, samtidigt som Grekland har ett starkt stöd i kongressen, både i representanthuset och i senaten.

För att upprätthålla det militära status quo i Egeiska havet, och minska riskerna för en eskalering mellan den turkiska och grekiska armén, har USA föreställt sig en strategi som vid första anblicken verkar effektiv och som framför allt är mycket gynnsam. .

Förenta staterna och Grekland har faktiskt inlett diskussioner för att tillåta Aten att förvärva mycket betydande militära tillgångar, allt från 40 F-35A till sju fregatter av Constellation-klassen, samtidigt som de stödjer de grekiska arméerna genom överföringar. massiva mängder mer eller mindre avvecklad utrustning, som Bradley-stridsfordon, eller LCS-korvetter, och till och med direkt ekonomiskt stöd, om de grekiska arméerna går med på att överföra en del av sin rysktillverkade utrustning till Ukraina.

20+20 F-35 för det grekiska flygvapnet för 8,6 miljarder dollar

Den första av åtgärderna, den mest synliga på kort sikt, rörande amerikanskt stöd till Grekland, baseras på exporttillståndet som utrikesdepartementet gav kongressen, för 40 F-35A, samt en uppsättning utrustning, delar och underhåll och utbildningssystem, till ett totalt belopp av 8,6 miljarder dollar.

Detta tillkännagivande hade väntat på i flera månader, Aten har öppet bett om att under de kommande åren kunna förvärva Lockheed-Martin-jaktplanet. Men den grekiska planeringen baserades på 2 partier om 20 F-35A vardera, d.v.s. en skvadron varje gång, och inte en global order på 40 flygplan.

F-35A
Utrikesdepartementet godkände försäljningen av 40 F-35A till Hellenic Air Force för 8,6 miljarder dollar.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Vapenexport | Militära allianser | Försvarsanalys

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna