Varför är västvärlden klart underlägsna 2024 inför den ryska kärnkraftsdoktrinen?

En färsk rapport publicerad av International Institute for Strategic Studies (IISS) analyserar i detalj, Ryska kärnkraftsdoktrinen idag, särskilt när det gäller den potentiella användningen av icke-strategiska kärnvapen. Detta belyser många och betydande skillnader med västerländska doktriner, vilket försätter Europa i en svag situation i många fall, inklusive i det bistånd det kan ge Ukraina.

Vilka är pelarna i dag som formar denna doktrin om användning av kärnvapen i Ryssland? Varför är det så effektivt mot västländer, inklusive USA? Och hur hotar det Ukraina och Europa?

Utvecklingen av doktrinen om användningen av kärnvapen, från Sovjetunionen till Ryssland

Under det kalla kriget var användningen av kärnvapen allestädes närvarande i den sovjetiska doktrinen. För detta hade sovjetiska arsenaler ett stort utbud av kärnvapen, allt från artillerigranater till interkontinentala ballistiska missiler, inklusive traditionella bomber, undervattensminor och till och med granatgranater. Vid den tiden ansåg den ryska doktrinen att kärnvapen kunde användas i taktiska syften, samtidigt som möjligheten till strategisk upptrappning hölls under kontroll.

Ryska Iskander-M kärnkraftsdoktrin
Ryssland har ett stort utbud av system för blandad användning, som kan bära en kärnstridsspets eller en konventionell stridsspets, såsom Iskander-M ballistiska kortdistansmissilen.

Denna hållning varade fram till slutet av det kalla kriget och förde med sig utgifter för att förse arsenalerna med kärnvapen och ammunition och för att hålla dem i gott skick, vilket inte alltid var fallet.

Om perioden efter det kalla krigets slut präglades av tillbakadragandet av en majoritet av dessa vapensystem, återvände Ryssland snabbt till en defensiv ställning som gjorde kärnvapen till en central del av dess avskräckningsförmåga. , under inflytande av västerländska interventioner mot Irak. eller Serbien, med betydande tillgångar på lång räckvidd.

Faktum är att från början av 2000-talet, och Vladimir Putins ankomst i spetsen för Kreml, gjordes betydande ansträngningar för att modernisera de ryska väpnade styrkornas kärnvapenarsenal och blandad användning.

Som sådan är många av den ammunition som gör nyheter i Ryssland idag, såsom Iskander-M ballistiska kortdistansmissilen, dess Kinzhal luftburen version, kryssningsmissilerna Kalibr och Kh-101, och de strategiska missilerna RS-28 Sarmat och R-30 Bulava, hittar sitt ursprung eller sin tekniska och industriella vändpunkt i början av 2000-talet.

Den ryska armén har tränat för scenarier inklusive kärnvapenangrepp sedan 1999.

Samtidigt integrerades användningen av kärnvapen, för operativa ändamål, återigen i de ryska arméernas stora årliga övningar, särskilt under Zapad (väst)-övningen, som äger rum vart fjärde år. , med scenariot. om en eventuell konfrontation mot Natos styrkor.

träning Zapad 2021
Liksom alla Zapad-övningar sedan 1999, baserades Zapad 2021-övningen på ett scenario som integrerar de ryska arméernas simulerade användning av ett icke-strategiskt kärnvapen.

Återkomsten av den simulerade användningen av kärnvapen av de ryska väpnade styrkorna ägde rum så tidigt som övningen i Zapad 1999 och integrerades i alla Zapad övningar efter, men också, från Zapad 2013, i scenarierna för de andra stora övningarna Tcentr, Kavkaz och Vostok (öst).


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Kärnvapen | Försvarsnyheter | Hypersoniska vapen och missiler

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna