Försäljningen av F-35 till Turkiet övervägdes igen av Washington

Tillförordnad biträdande utrikesminister Victoria Nuland sa att försäljningen av F-35 till Turkiet återigen var en arbetshypotes för den amerikanska administrationen, bara några dagar efter att Joe Biden banade väg för leverans av de F-16V som Ankara begärde.

De ansträngningar som president Erdogan gjort för att normalisera relationerna mellan Turkiet och Grekland, och det turkiska parlamentets bemyndigande till Sveriges anslutning till Nato, har tydligt övertygat Washington om att en ny dynamik skulle kunna inledas, för att föra Turkiet tillbaka till den västra fållan. . Och F-35 kommer uppenbarligen att spela rollen som det amerikanska erbjudandet, för att övertyga Ankara att ge sig in på denna väg.

Mot en förnyad relation mellan Ankara och Washington, mot bakgrund av en förändring i Turkiets internationella hållning

Den förändring i hållning som initierats av president Erdogan, nyvald, på den internationella scenen under de senaste månaderna bär helt klart frukt. Efter att ha hotat förra året att skjuta upp sina missiler mot Aten och beslagta manu militari de grekiska öarna i Egeiska havet, blockera Sveriges medlemskap i Nato, och efter att ha flirtat, i fyra år, med Ryssland, Kina och Iran, har den turkiska statschefen i flera månader presenterat ett mycket mer attraktivt ansikte för västvärlden, och särskilt för USA.

Erdogan Putin Su-57
President RT Erdogan har vid flera tillfällen diskuterat med Ryssland om Turkiets eventuella förvärv av stridsflygplan.

Först åkte RT Erdogan till Grekland för att träffa sin motsvarighet, K. Mitsotakis, för att normalisera och lugna relationerna med sin granne och eviga rival. Några veckor senare avslutade han blockaden mot Sveriges medlemskap i Nato, och fick en stor majoritet av sitt parlament i omröstningen om detta ämne. Slutligen verkar Turkiet ha tagit avstånd från Moskva och Peking de senaste månaderna, utan att bryta med dem, utan genom att minska intensiteten i relationerna.

Denna förändring i hållning, och särskilt den överenskommelse som gavs för svenskt medlemskap i Nato, välkomnades omedelbart av Washington. President Biden uppmanade därför kongressen att godkänna, "utan dröjsmål", försäljningen av 40 nya F-16V-stridsflygplan, samt 80 moderniseringssatser enligt denna standard, för att modernisera de turkiska flygvapnen, i ett kontrakt värt mer än 20 miljarder dollar.

För god åtgärd, och för att lugna Aten, tillkännagavs ett stort program för överföring av utrustning och industriellt samarbete inom försvarsområdet av USA och Grekland, medan det amerikanska utrikesdepartementet godkände försäljningen av 40 F-35A till Hellenic Air Force , för 8,6 miljarder dollar.

Denna positiva dynamik mellan USA och Turkiet kan mycket väl gå långt utöver bara F-16V som snart kommer att beställas. Faktum är att frågan om ett eventuellt återvändande av Ankara, i F-35-programmet, nu skulle tas upp på de högsta nivåerna i staten.

Den kaotiska resan med F-35-försäljningen till Turkiet

Allt började väldigt bra för F-35 Lightning 2 i Turkiet. Den första partnern till Joint Strike Fighter-programmet, det turkiska flygvapnet, liksom landets försvarsflygindustri, var nyckelpartner, med 30 flygplan under fast beställning och ett totalt behov av 100 flygplan 2018, dvs. -Amerikansk stridsflotta.

försäljning av F-35 till Turkiet
Lockheed-Martin hade redan byggt 6 F-35A för det turkiska flygvapnet när landet uteslöts från programmet.

Efter kuppförsöket i Turkiet 2016 försämrades dock relationerna mellan Ankara och Washington snabbt, eftersom Turkiet flyttade närmare Vladimir Putins Ryssland, Xi Jinpings Kina och till och med från Iran. Spänningarna i Egeiska havet med Grekland och Cypern, men också i Medelhavet med europeiska flottstyrkor som säkerställde den marina blockaden av Libyen, förvärrade situationen ytterligare.

Det var dock den turkiska interventionen i norra Syrien, mot USA:s kurdiska allierade och européer som står inför Daesh, och särskilt beslutet att förvärva luftvärnssystemet S-400 från Ryssland, som beseglade F-35:ans öde. i Turkiet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 jaktflygplan | Militära allianser | Försvarsanalys

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna