Varför är teknologin för den stora XLUUV-undervattensdrönaren strategisk för militära flottor?

Efter framgången med testfaserna av dess DDO-demonstrator, en stor undervattensdrönare eller XLUUV, tilldelades Naval Group ett kontrakt för design av ett nytt system av samma typ, men mer imponerande, såväl som av alla nyckelteknologier att utrusta och implementera dessa marina drönare.

På detta område ligger Frankrike inte efter, och är till och med en av de mest avancerade nationerna, med USA. Det är dock inte den enda som investerar betydande resurser för att förvärva XLUUV. Faktum är att veta hur man designar och implementerar dessa stora militära undervattensdrönare kommer snabbt att bli en strategisk fråga för många flottor. Det är därför…

Om drönare har kommit in på luftslagfält under flera decennier, är ankomsten av dessa automatiserade system mycket nyare i andra konfliktområden, men ofta av olika anledningar. Det största hindret för utformningen av en markbunden drönare ligger alltså i hanteringen av dess rörlighet i terräng som till sin natur är kaotisk och föränderlig, till exempel på ett slagfält.

När det gäller ytdrönare är det framför allt de begränsningar som är kopplade till uppdragens varaktighet som koncentrerar forskarnas insatser. Faktum är att där en stridsdrönare kommer att stanna i luften i, i bästa fall, några dussin timmar, kommer en stor ytdrönare att utföra sitt uppdrag under flera veckor, kanske till och med flera månader, med sin andel av skador och förmögenheter till sjöss.

XLUUV DDO från Naval group
Naval Groups DDO stora undervattensdrönardemonstrator avslutade sitt testprogram sommaren 2023.

Undervattensdrönare, å sin sida, kombinerar begränsningarna för ytenheter, med ett starkt imperativ när det gäller diskretion, särskilt inom den elektromagnetiska och akustiska domänen, medan väldigt få länder faktiskt har kompetensen att designa en konventionell ubåt.

Således, om en ytdrönare för att vara operativ kan förlita sig på en datalänk med ett kontrollcenter, kräver den väsentliga diskretionen kopplad till det militära undervattensuppdraget att dessa elektromagnetiska utbyten minskas så mycket som möjligt, och därför designas en drönare med mycket omfattande autonomi när det gäller lotsning, men också uppdragskontroll, och även operativt beslutsfattande.

Ett nytt franskt program baserat på Naval Groups DDO stora undervattensdrönardemonstrator

Inom detta område har French Naval Group tagit ledningen i nationell militär programmering, genom att med egna medel utveckla en demonstrator kallad DDO, för Oceanic Drone Demonstrator.

Presentationen ägde rum, samtidigt med den första lanseringen, i oktober 2021, i samband med Naval Group Innovation Days, ett årligt branschevenemang avsett att främja och presentera dess senaste innovationer och tekniska framsteg.

10 meter lång för 10 ton deplacement, har DDO sedan genomfört flera testkampanjer, både för att validera beslut och utvecklingar från Naval Groups ingenjörer, och för att samla in mängder av data och erfarenheter kopplade till dess implementering, som detta är rollen för en demonstrant.

Navl Group Innovation days 2021 DDO
DDO presenterades under Naval Group Innovation Days i oktober 2021.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Naval Drones | Försvarsnyheter | Militära marinkonstruktioner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna