Hur kommer AI-aktiverade attackdrönare att skaka om den globala strategiska ekvationen?

Under de senaste månaderna har meddelanden mångdubblats om utvecklingen av en ny generation attackdrönare utrustade med artificiell intelligens, för att förstärka deras effektivitet, oavsett om det är i Ryssland, Kina, Iran och till och med i Nordkorea.

Långt ifrån anekdotisk, ankomsten av denna nya generation av drönare militär lång räckvidd, vars effektivitet har demonstrerats i Ukraina med Shahed 136, kommer att skapa en ny anfallskapacitet mot fiendens strategiska infrastruktur, såväl som mot dess försvarssystem, med effekter nära dem som kan erhållas genom användning av kärnvapen.

Medan vapensystemen som kan tillhandahålla effektivt försvar mot dessa nya drönare fortfarande inte har upptäckts, kan vi förvänta oss att deras taktiska såväl som strategiska potential, och en särskilt låg budgetmässig och teknisk inträdesbiljett, kommer att orsaka en djupgående omvälvning av den globala strategiska ekvation etablerad sedan andra världskrigets slut, enbart baserad på kärnvapen.

Användningen av Shahed 136 långväga attackdrönare mot ukrainsk civil infrastruktur

Från september 2022 lanserades ett nytt vapen av ryska styrkor, tillsammans med traditionella ballistiska missiler och kryssningsmissiler, att slå de ukrainska städerna Kiev, Dnipro, Kremetchouk, Zaporozhye och Charkiv. Långt ifrån de tekniska vapen som västvärlden började leverera till de ukrainska styrkorna, var det en billig drönare, lätt att tillverka och förvärvad i stora mängder av Ryssland från Iran, Shahed-attackdrönaren. 136.

Shahed-136 attackdrönare
Den iranska långdistansdrönaren Shahed 136 avslöjades först i december 2021 och användes i strid i Ukraina från september 2022.

För första gången användes drönare för att utföra strategiska uppdrag, nämligen att slå till mot civil infrastruktur och till och med fiendens befolkning. Den hade bara 2,5 m vingspann och 200 kg, men den kunde färdas upp till 2 000 km med sin MD-550 kolvmotor, och träffa ett mål exakt tack vare dess satellitstyrning, för att detonera sin militärladdning på 30 till 50 kg.

Framför allt var dess produktionspris, som uppskattades till cirka 20 till 40 000 dollar, inte i proportion till priset för kryssningsmissiler som hittills använts av Moskva, såsom Kalibr och Kh-55, men också med det för missiler som användes för att motverka den.

Medan ryska långdistansvapenlager tenderade att bli tomma, tillät de cirka 800 Shahed 136:or som levererades av Iran till Ryssland ryska styrkor att upprätthålla ett betydande tryck på ukrainska luftvärnsförsvar, som tvingades placeras ut och användas för att skydda landets strategisk infrastruktur. De orsakade också en betydande förbrukning av ammunition och spridningen av DCA-styrkorna för de ukrainska arméerna.

Sedan dess har Shahed 136, och dess version tillverkad lokalt i Ryssland, kallad Geran-2, varit systematiskt använt utöver kryssningsmissiler och ballistiska missiler contre Ukrainsk civil och militär infrastruktur, ofta för att locka till sig eld från DCA som ska skydda dem, och därmed öka effektiviteten hos själva missilerna, som är mycket mer destruktiva.

Mot en andra generation av attackdrönare utrustade med AI och mer effektiva

Nya modeller av långväga attackdrönare har sedan dess använts, oavsett om det är i Ukraina, eller av houthi-rebellerna och iranska hjälpstyrkorna, i Jemen och Irak. Detta är fallet med Shahed 238, en utveckling av 136:an utrustad med en liten reaktor, vilket ger den en uppskattningsvis marschhastighet på mellan 600 och 800 km/h, jämfört med endast 185 km/h för den gamla modellen.

Shahed 238 attackdrönare
Drönaren Shahed 238 är utrustad med en turbojet och skulle ha AI ombord, enligt Teheran. Ryssland har utvecklat en egen version av drönaren, kallad Geran-3, även den utrustad med AI.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära drönare och robotik | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna