FC-31, Su-75: Ryssland och Kina satsar på stealth fighters för att öka sin export

På Saudi World Defense Show 2024 presenterade ryssar och kineser sin nya strategi, baserad på FC-31 och Su-75 smygstridsflygplan, för att försöka locka till sig vissa partner från Mellanöstern och därmed återuppta sin militära flygexport.

Tillsammans med attraktiva löften när det gäller tekniköverföring och industriell samproduktion, är dessa två erbjudanden utformade för att utnyttja den växande frustrationen hos ledarna i dessa länder med stora industriella och politiska ambitioner och betydande medel för att ge dem substans.

Kinesiska och ryska krigare kämpar för att hitta nya internationella marknader

Under flera år har försäljningen av kinesiska eller ryska stridsflygplan på den internationella scenen nästan blivit marginell, givet framgången för Rafale franska, och speciellt amerikanska F-16V och F-35.

Således exporterades endast 35 exemplar av Su-24 till Kina, och kanske från IranMedan MIG-35 misslyckas med att förföra, ryska sidan. Situationen är lite bättre för Peking, med Pakistan som köper 36 J-10CE, förutom cirka 150 JF-17 lätta stridsflygplan som utvecklats tillsammans med Kina. Det lätta jaktplanet såldes även till Myanmar (16 enheter) och Nigeria (8 enheter beställda).

JF-17 Myanmar
Myanmar har förvärvat 16 JF-17 från Kina. Trots intressanta prestanda och ett attraktivt pris kan den kinesisk-pakistanska lätta fightern inte hitta sin exportmarknad.

Samtidigt köptes den amerikanska F-35 för mer än 600 exemplar på den internationella scenen, till vilket bör läggas mer än 300 F-16V och flera dussin F-15. Frankrike å sin sida sålde nästan 300 Rafale sedan 2015 på den internationella scenen, mycket mer än den kombinerade ryska och kinesiska exporten.

Denna situation faller naturligtvis inte i smaken för ledarna i de två länderna, medan köp av stridsflygplan oftast utgör en särskilt kraftfull länk mellan stater, vare sig det är militärt eller politiskt, och detta över tid.

Ryssar och kineser utnyttjar frustrationen hos kunder i den västerländska flygindustrin

Tydligen har ryssar och kineser bestämt sig för att gå till offensiven på denna marknad, för att återta den plats som var deras för inte så länge sedan. För att göra detta förlitar sig de två länderna på samma strategi, även om enheterna som den täcker är ganska olika.

Detta är baserat på en särskilt attraktiv ledarprodukt, i det här fallet det tvåmotoriga jaktplanet FC-31 Gyrfalcon, som nyligen tillkännagavs som sålt till Pakistan av Kina, och den ryska enmotoriga Su-75 Checkmate stealth, två flygplan som gör anspråk på att vara från den berömda 5:e generationen.

Utöver dessa redan attraktiva erbjudanden finns det i båda fallen ett särskilt flexibelt industriellt tillvägagångssätt som lyfter fram betydande samproduktioner och många tekniköverföringar. Argument som vi vet är effektiva, särskilt med vissa bubblande länder i Mellanöstern som Saudiarabien och Egypten, som har gjort utvecklingen av deras försvarsindustri till en strategisk fråga.

F-34A
Den amerikanska vägran att sälja F-35 till vissa allierade, såsom Saudiarabien, Qatar eller Förenade Arabemiraten, har skapat verklig frustration hos deras ledare.

Slutligen drar dessa erbjudanden nytta av en särskilt effektiv förstoringsglaseffekt, kopplad till de upprepade avslagen och svårigheterna från västländernas sida, kopplade till försäljningen av avancerade enheter till dessa länder. Låt oss komma ihåg att Washington alltid bestämt har vägrat att sälja sin F-35 till Saudiarabien, Egypten, Qatar eller Förenade Arabemiraten, vilket har lett till en djup känsla av frustration från dessa länders sida gentemot Washington.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Saudiarabien | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna