Är stridshelikoptrar för sårbara nu?

- Annons -

Den amerikanska armén meddelade att den avslutar FARA-programmet som syftar till att utveckla strids- och spaningshelikoptrar för att ersätta OH-58 Kiowa och en del av AH-64 Apache som den använder.

De krediter som därmed frigörs, det vill säga flera miljarder dollar under de kommande åren, kommer att göra det möjligt att finansiera förvärvet av nya UH-60M Black Hawk manöverhelikoptrar och CH-47F Chinook tunga transporthelikoptrar, samtidigt som spaning och Attacken kommer att genomföras av lätta drönare och lurande ammunition.

Detta beslut, som till och med överraskade industrimännen som deltog i programmet, är dock inte resultatet av en ny programmatisk vändning som Pentagon har hemligheten till. Kriget i Ukraina har faktiskt visat den extrema sårbarheten hos stridshelikoptrar när de närmar sig insatslinjen, men också effektiviteten hos drönare och lurande ammunition för att ersätta dem.

- Annons -

Ryska stridshelikoptrar neutraliserades i Ukraina och ersattes av spaningsdrönare och lurande ammunition

60 av 133! Detta är hastigheten på dokumenterade förluster (förstörda eller skadade) registrerade av flottan av Ka-52 Hockum-B stridshelikoptrar Ryska väpnade styrkor i Ukraina, efter två års krig. När de förlorade Mi-28N, Mi-24 och Mi-35 har lagts till, skulle de ryska arméerna ha förlorat 90 roterande stridsvingar, av de 135 helikoptrarna nedskjutna, förstörda på marken eller skadade sedan konfliktens början.

Ka-52 Hockum-B sköts ner i Ukraina
Ryska arméer har förlorat nästan hälften av sina 133 Ka-52 Hockum-B sedan starten av konflikten i Ukraina

Denna utomordentligt höga förlustfrekvens, som vida översteg den för taktisk luftfart, som också var mycket utsatt, fick den ryska generalstaben att avsevärt minska användningen av sina stridshelikoptrar nära försvarslinjen, vilket fick dem att förlora en stor del av de operativt mervärde som de skulle ge.

Medan stridshelikoptrarnas roll har reducerats avsevärt de senaste månaderna längs frontlinjen i Ukraina, har spaningsdrönarnas roll, såväl som lurande ammunition, skjutit i höjden, just för att klara uppdragen för dessa enheter som nu är alltför utsatta.

- Annons -

Långt ifrån att representera ett alternativ som visar försämrad prestanda till spaningshelikoptrar, har användningen av mer eller mindre lätta drönare för att söka och identifiera motstridande styrkor och utrustning gjort det möjligt att avsevärt öka insynen i slagfältet, i dess fullständighet.

Samtidigt gör lurande ammunition, som den ryska Lancet eller den amerikanska Switchblade, det möjligt att utgöra ett ständigt hot mot motsatt infrastruktur och rustning, vilket effektivt ersätter attackhelikoptrar i detta uppdrag.

US Army överger FARA-programmet

Denna oförsonliga observation, som knappast kan ignoreras, vägde verkligen tungt i beslutet som offentliggjordes den 8 februari av Pentagon, att avsluta FARA-programmet högpresterande spanings- och attackhelikoptrar, lanserade 2018.

- Annons -
Invictus Bell stridshelikoptrar
Bell valdes med B360 Invictus som en av två FARA-finalister

LOGO meta defense 70 Stridshelikoptrar | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten

75 % av denna artikel återstår att läsa,
Prenumerera för att komma åt det!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 6,90 €.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna