Turkiet går med i European Sky Shield Initiative, och flyttar närmare F-35 och Typhoon.

Den 15 februari undertecknade den turkiske försvarsministern en avsiktsförklaring för Turkiets medlemskap i European Sky Shield Initiative, eller ESSI, tillsammans med sin grekiska motsvarighet Nikolaos Dendias. Detta tillkännagivande, som förvånade många observatörer, markerar en ny utveckling från Ankaras sida för att normalisera sina förbindelser med Grekland, men även européerna och amerikanerna.

För att gå med i ESSI kommer Turkiet med stor sannolikhet att behöva förvärva Patriot luftvärns- och antimissilbatterier, föreslagna under flera år av Washington, som ett alternativ till det ryska S-400-systemet, levererat av Moskva till Turkiet 2019, och upphovsmannen till flera amerikanska sanktioner, inklusive Turkiets utvisning från F-35-programmet.

Turkiet ansluter sig till European Sky Shield Initiative tillsammans med Grekland

En underteckna denna avsiktsförklaring om att gå med i ESSI, tillsammans med Nikolaos Dendias, skickade Yasar Guler, den turkiske försvarsministern, åtskilliga samtidiga meddelanden till Grekland, Tyskland och européer som helhet.

För det första markerar det de framsteg som gjorts i de bilaterala förbindelserna mellan Ankara och Aten, medan det för bara ett och ett halvt år sedan, vid sidan av det turkiska valet, RT Erdogan hotade att skjuta upp sina ballistiska missiler mot grekiska storstäder.

Startade för två månader sedan, av det fredliga mötet mellan K. Mitsotakis, Greklands premiärminister, och RT Erdogan, den turkiske presidenten, förväntades denna eftergift av både européerna och amerikanerna, i synnerhet för att mildra sanktionerna mot den turkiska försvarsindustrin.

European Sky Shield Initiative för Typhoon Turkish
Turkiets inträde i ESSI, och det troliga förvärvet av amerikanska Patriot-batterier, kommer förmodligen att göra det möjligt för Ankara att locka Berlin till att kunna förvärva de 40 Eurofighters Typhoon i förhandling.

Senare godkände det turkiska parlamentet, med stor majoritet, Sveriges anslutning till Nato, efter ämnet hade utnyttjats av president Erdogan, i hans motstånd mot européerna och Nato, för anskaffning av nya F-16, men också av Typhoon.

Om tillståndet att exportera 40 nya F-16V och 80 kit, samt ett stort antal delar, ammunition och underhållssystem, allt för 20 miljarder dollar, erhölls snabbt av Ankara, efter tillståndet som gavs i Stockholm för att gå med i Atlantic Alliance , förvärvet av ett fyrtiotal Eurofighters Typhoon, i förhandlingar i flera månader, var fortfarande stillastående, inför tyska tvekan.

Det andra budskapet är därför avsett för européer, och i synnerhet för Berlin. Genom att gå med i ESSI, ett tyskt initiativ som syftar till att harmonisera och sammankoppla alla deltagares luftvärns- och antimissilförsvarssystem, och det finns redan många av demYasar Guler säkerställer verkligen att det tyska vetotet hävs Typhoon.

Berlin skulle i själva verket ha stora svårigheter att motivera en sådan vägran att exportera, samtidigt som Turkiet accepterades i det mest strategiska icke-nukleära initiativet som lanserats i Europa, under tysk ledning.

Ankaras förvärv av amerikanska Patriot-batterier blir allt mer sannolikt

Det tredje meddelandet, skickat genom undertecknandet av denna avsiktsförklaring, är uppenbarligen avsett för Washington. Faktum är att ESSI, som den är organiserad idag, endast tillhandahåller sammankoppling av tre typer av luftvärns- och antimissilsystem: den tyska IRIS-T SLM på kort och medellång räckvidd, American Patriot på lång räckvidd och med endo-atmosfäriska avlyssning, och det israeliska Arrow-3 exo-atmosfäriska antimissilsystemet, förvärvat exklusivt av Tyskland.

HISAR-A Türkiye
Turkiet har utvecklat systemen HIDAR-A och HISAR-U, som erbjuder liknande prestanda som tyska IRIS-T SLM

Det är dock mycket osannolikt att de turkiska arméerna köper IRIS-T SLM. Sedan 2021 har de faktiskt implementerat kortdistans HISAR-A och medeldistans HISAR-U-system, utvecklade av Roketsan och Aselsan, vars prestanda är jämförbara med det tyska systemet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Tyskland

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna