Konstellationsfregatter för den australiensiska flottan? Vi tar vägen...

Australiens försvarsminister Richard Marles presenterade den efterlängtade planen för moderniseringen av den australiensiska flottan tidigare i veckan i Sydney. Föga överraskande förutser han en minskning av antalet fregatter av jägareklassen, mot en bakgrund av budgetöverskridanden i programmet, men framför allt tillkännager han en fördubbling av landets ytstridande flotta.

Bland de nya klasserna av fartyg som kommer att ansluta sig till Royal Australian Navy, motsvarar en klass av 11 multifunktionsfregatter, som utgör dess framtida ryggrad, i sin beskrivning mycket mer de framtida amerikanska fregatterna av Constellation-klassen än de europeiska lätta fregatter och asiater identifierades initialt.

En ny skeppsbyggnadsplan för att modernisera den australiensiska flottan

Le ny australiensisk plan förutspår, som man kan förvänta sig, minskningen av antalet fregatter av typ 26 jägareklass, av brittisk design, av vilka endast 6 exemplar, och inte 9 som ursprungligen planerat, kommer att levereras från 2034 till 2040. Med de tre luftvärnsförstörarna i Hobart-klassen kommer de att utgöra den första klassens flotta (Tier 1 i texten), från Royal Australian Navy.

Publicité

Dessa fartyg kommer att stödjas av 17 andra skikts fartyg (Tier 2), en flotta som består av 11 multi-purpose fregatter avsedda för eskortuppdrag, och sex stora fartyg med valfri besättning, eller Large Optionally Crewed Surface Vessels (LOSV), avsedda för att bära långväga slagförmåga, mot land och mot motsatta fartyg. Slutligen en flottilj på 25 tredje klassens fartyg, mindre krigsfartyg, inklusive sex nya stora patrullbåtar av OPV-typ, kommer att utföra kustförsvarsuppdrag.

Australian Navy Anzac klass
Den kungliga australiensiska flottan har hittills åtta fregatter av Anzac-klassen, båda fartyg som tjänstgör i den Nya Zeelands flotta.

Målet som tillkännagavs av Richard Marles här är att fördubbla storleken på den kungliga australiensiska flottans ytstridande flotta till 2040. Det finns dock många okända saker kvar i genomförandet av denna nya plan som, som ofta är fallet i Australien, är mycket ambitiös, men full av gråzoner.

AEGIS-fregatter som kommer mycket nära den amerikanska konstellationens fregatter

Den första av dessa är ingen mindre än den modell som kommer att väljas av Canberra, för att utgöra RAN:s 11 andrarangs fregatter. Under marinöversikten som publicerades för nästan ett år sedan lades flera fregatter fram för att möta Australiens potentiella behov: den tyska Meko-200, den spanska Alfa3000, den sydkoreanska Daegu Block III och den japanska FFM Mogami.

Publicité

Sedan dess har specifikationerna som införts av RAN utvecklats avsevärt (som mycket ofta är fallet i det här landet). Faktum är att fregaterna måste rymma ett AEGIS-system, därför en SPY-6-radar, såväl som minst 32 VLS-silos, troligen amerikanska Mk41. Ingen av de tidigare identifierade klasserna var dock designad för att rymma AEGIS-systemet och för att bära 32 vertikala silos som kunde dra nytta av AEGIS, för att rymma, åtminstone, SM-2- eller SM-6-missilerna.

Å andra sidan tycks detta krav, liksom beskrivningen av de uppdrag som bör anförtros de australiensiska fregatterna, helt överensstämma med de nya amerikanska fregatterna av Constellation-klassen, av vilka åtminstone tjugo exempel kommer att byggas. för den amerikanska flottan.

Fregatter av konstellationsklass
Consteallation-klassen skulle förvisso vara ett rimligt val, ur både industriell och militär synvinkel, att utgöra ryggraden i den australiensiska flottan.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Ytflotta | Försvarsnyheter | Militära allianser

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

Senaste artiklarna