Brittisk avskräckning registrerar ett andra misslyckande i rad, i de värsta tiderna

Som brukligt, för att ge trovärdighet åt den brittiska avskräckningshållningen, den 30 januari 2024, lanserade den brittiska atomubåten HMS Vanguard, för övning, en strategisk missil SLBM Trident 2 D5, utanför kusten från Florida. Detta skulle färdas flera tusen kilometer innan det träffade ett specifikt område i södra Atlanten, tidigare skyddat.

Tyvärr för London, och för försvarsministern, som var ombord på ubåten, slutade detta skott snabbt i ett rungande misslyckande, missilen träffade vattnet efter bara några hundra meter. Ännu värre, detta är det andra misslyckandet i rad, angående avfyrningen av en Trident-missil av en brittisk ubåt.

Andra misslyckandet i rad för en demonstrationsavfyrning av en Trident SLBM-missil av en brittisk ubåt

Efter misslyckandet med den tidigare skjutningen, som ägde rum 2016, var framgången med provskjutningen av missilen SLBM Trident 2 D5 den 30 januari av desto mer strategisk karaktär, eftersom spänningarna med Ryssland inte har slutat växa under de senaste månader.

Grant Shapps välkomnade faktiskt HMS Vanguard, SSBN-atomubåten för ballistiska missiler, ett fartyg på 150 meter och 13 000 ton, som bär 16 Trident SLBM-missiler och som tillsammans med de tre andra fartygen i klassen utgör ryggraden i brittisk avskräckning. , försvarsminister och stabschefen för Royal Navy, för tillfället.

Brittiskt avskräckande HMS Vanguard
SSBN HMS Vanguard är en av fyra nukleära missilubåtar som säkerställer den brittiska avskräckningshållningen. Det kommer under de kommande åren att ersättas av nya HMS Dreadnaught, det första fartyget i klassen med samma namn.

Som nämnts i inledningen, testet var ett ynkligt misslyckande. Missilen, som avfyrades från ett skjutdjup på 44 fot, slutförde framgångsrikt den medelstora förändringsfasen, men ett problem med drivmedel fick den omedelbart att avvika från sin bana och kraschade i havet några dussin meter från fartyget, som inte skadades av skräpet , enligt Royal Navy.

Området, utanför Floridas amerikanska kust, gjordes naturligt ogenomskinligt, för att den amerikanska flottan skulle kunna återvinna missilen på 17 miljoner pund, laddad med mycket konfidentiell teknologi. Låt oss faktiskt komma ihåg att Storbritannien använder samma missiler som den amerikanska flottan ombord på sina SSBN, även om London ensamt har kapacitet att beväpna kärnstridsspetsarna och utse mål för missilerna själva.

Misslyckanden som kommer att försvåra den brittiska avskräckningen mot Moskva

Som man kunde förvänta sig kom det brittiska försvarsministeriet omedelbart att minimera konsekvenserna av detta misslyckande, och förklarade särskilt, på ett mycket föga övertygande sätt, att om skottet hade varit verkligt skulle det ha skett utan problem. "Det brittiska avskräckningsmedlet förblir säkert, säkert och effektivt", sade försvarsministeriet i sitt uttalande.

SSBN Borei Ryssland
Den ryska flottan planerar att ha 12 Borei- och Borei-A-klass SSBN i slutet av decenniet, i en stor ansträngning av sin kärnvapentriad.

Men vad de brittiska myndigheterna än säger, försvagar detta misslyckande avsevärt trovärdigheten för den brittiska avskräckningen, särskilt eftersom London bara har denna enda ubåtsvektor för att stödja sin nukleära ställning, efter att ha gett upp för 30 år sedan år till luftkomponenten, mot en bakgrund av budgetrestriktioner.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Forces de Dissuasion | Actualités Défense | Missiles Balistiques

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

 1. Det verkar som att det finns felaktig information i artikeln.
  Ubåtens nedsänkningsdjup mäts i förhållande till dess köl.
  Strålen på en Vanguard är 12,9 meter och dess djupgående på 12 meter, ett skott på 44 fot (13,4 meter) motsvarar att göra ett skott på ytan, vilket är omöjligt... eller garantin för misslyckande.
  Trolig nedsänkning av cirka 25 meter med 44 fot vatten ovanför silorna och en bergstopp cirka 5 meter från ytan!!!
  Information som kräver ett visst förtydligande tycker jag.

  • TACK. Det är väldigt vettigt. Detta var vad som indikerades i Sun-artikeln, men jag tar bort djupet som verkar tveksamt. Kanske saknas det en nolla, eller så är det famn (bröstsim) som skulle ge ett djup på runt 80 meter. Det verkar för mig som britterna fortfarande använder denna referens för djup.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna