Turkiska TAI Kaan-jaktplanet tar sig till luften och driver den turkiska flygindustrin in i eliten

11 månader efter sin första taxi gjorde det nya turkiska TAI Kaan-jaktplanet, från TF-X-programmet, sin första flygning den 20 februari, enligt landets myndigheter. Själva flygningen varade bara 11 minuter, eftersom ett turkiskt flygvapen F-16D följde med prototypen för sin jungfruflygning, växeln ned, som den borde vara.

Detta är en stor framgång för den turkiska försvarsflygindustrin, och speciellt TAI som piloterar programmet och som kommer knappt 10 månader senare den första flygningen av tränings- och attackflygplanet Hürjet, det första militära flygplanet utrustat med en turbojet, designat av landets industri.

Den första flygningen med TAI Kaan ägde rum ett år före det ursprungliga schemat

Även om det initiala schemat för TF-X-programmet förutsåg en första flygning 2025, kommer detta att ha ägt rum den 20 februari 2024nästan ett år i förväg. Det markerar starten på den andra etappen, flygtester, av designen av flygplanet som är avsett att ersätta det turkiska flygvapnets F-16 C/D från och med andra hälften av innevarande årtionde.

21 meter lång med 14 meter vingspann, har TAI Kaan en beräknad maximal startvikt på 27 ton, vilket placerar den i kategorin medelstora jaktplan, som Rafale (25 ton), Eurofighter Typhoon (23,5 ton) eller Super Hornet (29,9 ton), men även sydkoreanska KF-21 Boramae (25,5 ton) och kinesiska FC-31 (mellan 25 och 28 ton beroende på motor).

KF21 Boramae första flygning e1658321076803 Jaktflygplan | Försvarsnyheter | Militärt flygplanskonstruktion
TAI Kaan har i många avseenden mycket likhet med sydkoreanska KF-21 Boramae, som för närvarande avslutar sin flygtestfas och förväntas gå in i industriell produktion snart.

Den drivs av två amerikanska GE F110-turbojets, som utvecklar en dragkraft på nästan 8 ton och mer än 13 ton med efterförbränning, vilket ger den ett dragkraft-till-vikt-förhållande nära 1, även när den lyfter i en tung konfiguration av bekämpa.

Avionikerna i TFX Kaan är uteslutande turkiska, med det nu traditionella, för moderna enheter, AESA-radar, skydd och elektroniska krigföringssystem och elektrooptiska detekteringssystem med infraröd och videokanal.

Den är utformad för att använda ett brett utbud av luft-till-luft, luft-till-yta och luft-till-yta-ammunition, av turkisk tillverkning, inklusive luft-till-luft-missiler från Görtüc-programmet, Kuzgun air-to -mark-/ytammunition och spelet Cakir. Den förväntas också kunna använda den europeiska luft-till-luft-missilen Meteor och den brittiska luft-till-mark-missilen Spear.

Slutligen, precis som Boramae, var enheten designad för att ha förbättrad diskretion, utan att kunna beskrivas som smygande.

En riktig framgång för den turkiska militära flygindustrin och en lovande exportmarknad

Om TAI Kaan fortfarande har mycket att visa, särskilt under flygtestfasen, lämnar den därför, på pappret, med seriösa argument att förföra, även om dess pris också lovar att vara högt, runt 100 miljoner dollar per exemplar, enligt vissa turkiska deklarationer, priset på en Rafale, A Typhoon eller en Super Hornet.

Hurjet före TAI Kaan
Hürjet, det första turbojet-stridsflygplanet designade av turbojet, gjorde sin första flygning i april 2023, bara 10 månader sedan.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Försvarsnyheter | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna