Européerna gör Rysslands nederlag i Ukraina till ett strategiskt mål

Sedan konflikten började i Ukraina har konferenser och toppmöten mångdubblats. Mycket ofta uppfyllde emellertid de erhållna resultaten de behov som Ukraina uttryckt för att kunna begränsa ett ogynnsamt utvecklat ryskt hot.

Konferensen som hölls den 26 januari i Paris, i närvaro av 27 länder och 21 statschefer, markerar, denna gång, ett djupgående paradigmskifte från västerlänningarnas, och särskilt européernas, sida. För första gången har européer gjort Rysslands nederlag till ett strategiskt och till och med existentiellt mål för säkerheten på den gamla kontinenten.

Och om media och politisk uppmärksamhet idag fokuseras på ett uttalande från den franske presidenten, som inte längre utesluter att europeiska soldater skickas till Ukraina, som kan ta sig an många aspekter, är det framför allt denna radikala förändring i hållning som intagits av europeiska ledare, som utgör ämnet som förtjänar en detaljerad analys.

Den snabba försämringen av maktbalansen i Ukraina och den internationella situationen hotar Europa

I detta område, den presskonferenser från Frankrikes president Emmanuel Macron, som var värd för toppmötet i Paris, ger en objektiv och motiverad vision av orsakerna som ledde européerna till en sådan förändring och av arten av dessa omvälvningar som kommer.

Rysslands nederlag i Ukraina, européernas strategiska mål enligt Emmanuel Macron
Rysslands nederlag i Ukraina är nu ett strategiskt mål för européerna, sade president Macron.

Som statschefen antydde har flera åtföljande faktorer, men sammanlänkade av kraftfulla länkar av interaktion, under de senaste månaderna kommit att avsevärt försämra utsikterna i Ukraina, såväl som när det gäller framtiden för säkerheten på den gamla kontinenten. .

 "Ryssland fortsätter kriget, upprepar sina mål om territoriell erövring och har intagit en mer aggressiv hållning, i Ukraina och mot oss alla." 

Den första av dem, den ogynnsamma utvecklingen av maktbalansen i Ukraina, dock är strikt taget inte en ny avslöjande. Denna utveckling är faktiskt en följd av den europeiska försvarsindustrins otillräckliga kapacitet, vilket inte är något nytt. det amerikanska republikanska partiets blockering av Washingtons hjälp till Kiev, vilket hade varit förutsägbart i flera månader; och uppkomsten av den ryska försvarsindustrin, vad som identifierades från januari 2023.

Som vi nämnde från det ögonblicket, i avsaknad av ett snabbt svar från européerna, för att utveckla industriell kapacitet som speglar den som är utplacerad i Ryssland, kan maktbalansen i Ukraina bara utvecklas på ett ogynnsamt sätt.

Den andra faktorn, kopplad till ståndpunkter som Donald Trump uttryckt angående amerikanskt stöd till Ukraina, liksom till Nato, har haft effekten av en elektrisk stöt i Europa de senaste veckorna. Men även här var den tidigare amerikanske presidentens positioner, liksom hans kontroll över det republikanska partiet, kända och kunde därför förutses under lång tid.

Vladimir Putin 9 maj
I fullt förtroende ökar Valdimir Putin sina provokationer mot europeiska länder och väntar tålmodigt på att de ukrainska arméerna ska kollapsa inför de ryska arméerna. Om inte européerna reagerar...

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär maktbalans | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna