Ryska S-500 Prometheus skulle kunna fånga upp hypersoniska missiler

Det nya ryska luftvärns- och antiballistiska systemet S-2021 Prometheus, som togs i tjänst 500, presenterades av Moskva som att det hade potential att motverka hypersoniska arméer, utan att demonstrationen av detta aldrig har gjorts förrän nu.

Det är nu en klar affär, enligt den ryska nyhetssajten Izvestia. Den ryska informationssidan uppger faktiskt att Prometheus under de senaste testerna skulle ha visat att den kunde fånga upp olika typer av hypersonisk ammunition, allt från missiler till segelflygplan, vilket skulle göra det till det första operativa systemet med denna typ av förmågor.

Det ryska S-500 Prometheus luftvärns- och antiballistiska system

Avsedd att ersätta S-300PMU1/2 mobila antiballistiska system, och att fullborda teaterskyddet för S-400, S-500 Prometheus-systemet (C-500 Прометей på ryska), togs i bruk 2021, för att tillhandahålla luftvärns- och antimissilförsvar av Moskva.

Dess olika radarer skulle ge den, enligt kommersiell information publicerad av Ryssland, en övervaknings- och detektionspotential på nästan 3 000 km på hög höjd, mot icke-smygande flygplan, och 1 300 km mot ytmål, radarekvivalent på 0,1 m².

S-500 Prometheus
Liksom S-400 är S-500 Prométée ett mobilt system, sammansatt av flera radarer, flera transportörer, och till och med flera missiler med olika prestanda för att engagera aerodynamiska eller ballistiska mål.

Liksom S-400 kan den använda olika typer av missiler, till exempel 40N6M avsedd att avlyssna flygplan, vars demonstrerade räckvidd når 480 km, samt 77N6-missilen, som kan fånga upp ballistiska mål som rör sig med hastigheter upp till 18 Mach. , upp till en höjd av 180 till 200 km. Missilen skulle också kunna förstöra satelliter i låg omloppsbana.

Om 10 regementen skulle utrustas med S-500-systemet under GPV-2020-2027, den ryska fleråriga militära programmeringslagen, verkar det som om endast den bataljon som ansvarar för försvaret av Moskva har varit effektivt utrustad hittills med visst sätt.

Tillverkningen av S-500 skulle i själva verket drabbas av västerländska sanktioner, vilket skulle hindra dess ibruktagande. Dessutom kan man föreställa sig, från den prioritet som ges till andra mer förväntade system för att möta de ukrainska arméerna.

Framgångsrika tester mot hypersoniska glidflygplan och missiler

Om S-500 under flera år har presenterats som kapabel att avlyssna hypersoniska mål, hade demonstrationen av denna förmåga hittills inte gjorts. Men förutom Ryssland och Kina, eftersom inget land för närvarande har hypersoniska vapen strängt taget, är det troligt att behovet ännu inte hade uppstått.

Detta är nu fallet, eftersom de första amerikanska konventionella promptstrike hypersoniska missilerna, eller CPS, kommer att börja användas 2025 ombord på den amerikanska jagaren USS Zumwalt. Behovet för Moskva att visa effektiviteten av sitt nya system mot denna typ av hot blev därför mer pressande.

Konventionell Prompt Strike CPS
Den amerikanska Convetional Prompt Strike hypersoniska missil kommer att tas i bruk 2025, särskilt ombord på Zumwalt-klass jagare speciellt modifierade för detta ändamål.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Tests et Validations équipements de défense | Actualités Défense | Armes et missiles hypersoniques

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna