Den fransk-tyska konfrontationen för att leda det europeiska försvaret hämmar svaret på Ryssland

Den fransk-tyska konfrontationen, kring det förmodade ledarskapet för europeiska försvarsinitiativ, fick bättre av Thierry Bretons ambitioner, angående European Defence Industry Program.

Ja, där EU-kommissionären hoppades på 100 miljarder euro för att återuppliva och stärka den europeiska försvarsindustrin och för att finansiera ukrainska behov för att möta Ryssland, detta kommer bara att ha erhållit 1,6 miljarder euro från Europeiska unionen, en droppe i havet inför de utmaningar som måste åtgärdas.

Vi kan gissa, bakom detta missade tillfälle för Europeiska unionen, i de värsta tiderna, miasma av denna konfrontation mellan Paris och Berlin, och ett veto från Tyskland, som inte stöter på samma svårigheter som Frankrike, att finansiera sina europeiska ambitioner när det gäller försvar, och som inte har någon önskan att ge fransmännen, men även andra, såsom Italien, medel att utmana sitt eget ledarskap på detta område.

Faktum är i dag att denna mindre och mindre spräckliga foliekonfrontation, mellan Paris och Berlin, för ledarskapet för det europeiska försvaret, avsevärt försvårar européernas kollektiva svar på det ryska hotet och deras stöd till Ukraina.

Försvarseuropa: en idealiserad fransk-tysk ambition, men dåligt utformad

Paradoxalt nog kommer själva idén om Defense Europe, i dess slutliga form, åtminstone från ett fransk-tyskt initiativ. År 2017, efter Emmanuel Macrons ankomst till Élysée, och spänningarna mellan Angela Merkel och Donald Trump, engagerade Paris och Berlin tillsammans en rad initiativ som syftade till att bygga detta försvarseuropa runt det fransk-tyska paret.

Fransk-tysk konfrontation Merkel Macron
Även om de var engagerade i ett gemensamt program för att åstadkomma framväxten av Försvarseuropa, tittade Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel i två motsatta riktningar för att föda det.

I snabb följd tillkännagav de gemensamt lanseringen av flera strukturerande försvarsprogram för de europeiska arméernas framtid, med FCAS 6:e generationens stridsflygplan, MGCS för ersättning av Leclerc-stridsvagnar och Leopard 2, CIFS inom artilleriområdet, MAWS inom maritim patrull och Tiger 3 om stridshelikoptrar.

Vid den tiden var den fransk-tyska sammanhållningen sådan att Emmanuel Macron och Angela Merkel till och med talade om skapandet av en europeisk armé, vilket banade väg för Europas framväxt i supermakternas globala konsert. .

Snabbt kom dock vissa verkligheter att urholkas, sedan skära ned, dessa förmodligen alltför idealiserade ambitioner. Således övergavs Tiger 3-, MAWS- och CIFS-programmen successivt av Berlin, antingen för att vända sig till rent nationella lösningar eller för att vända sig till amerikansk utrustning, medan relationerna mellan Berlin och Washington normaliserades.

De två överlevande programmen, FCAS och MGCS, stötte på många hinder och var vid flera tillfällen på gränsen till implosion, mot en bakgrund av oenighet kring frågor om delning mellan franska och tyska industrier.

I båda fallen var ett fast ingripande från de ansvariga ministrarna i de två länderna nödvändigt för att bevara dem, utan att deras framtid dessutom var absolut garanterad, tvärtom.

Upprepade attacker mellan Paris och Berlin de senaste månaderna i försvarsfrågor

Det måste erkännas att attackerna i detta område huvudsakligen kom från Tyskland, tills nyligen. Detta var fallet när Olaf Scholz presenterade European Sky Shield-initiativet, i Prag i augusti 2022, som syftar till att skapa en homogen luftvärns- och antimissilsköld i Europa.

Olaf Scholz
De senaste veckorna har franska och tyska ledare ökat sina ömsesidiga attacker, konsekvenserna av två motsatta visioner, och två konkurrerande ambitioner i Europa, när det gäller försvar.

Detta bygger i själva verket på tre luftvärnssystem, det tyska Iris-T SLM, det amerikanska Patriot och det israeliska Arrow 3, exklusive andra europeiska luftvärnssystem, såsom franska SAMP/T Mamba. -Italienska , motsvarande Patriot, eller franska Mica VL och norska Nasams, jämförbara med tyska Iris-t SLM.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Försvarspolicy | Tyskland | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna