Vapenexport 2019-2023: Frankrike tar under lång tid andra plats i världen

Vi vet att vapenexport är en strategisk fråga för Frankrike. De gör det faktiskt möjligt att på fransk mark upprätthålla globalt industriellt och tekniskt kunnande, där nationella order inte skulle räcka till, till skillnad från i USA, Ryssland och Kina.

Dessutom gör denna export det möjligt att öka hållbarheten i den franska försvarsinsatsen genom att generera skatte- och sociala intäkter som mer än mildrar effekterna av de ökningar av arméns budget som registrerats sedan 2018.

Faktum är att de senaste framgångarna registrerats under de senaste åren av jägaren Rafale, Caesar-pistolen, eller till och med Scorpène-ubåten, förstärker hållbarheten hos denna franska industriella kapacitet, viktigare än någonsin i den försämrade säkerhetskontexten i Europa och runt om i världen.

Men dessa framgångar fick också en nästan oväntad effekt. Enligt den senaste panelen som publicerats av den svenska organisationen SIPRI skulle Frankrike faktiskt ha tagit andra plats i världen vad gäller försvarsexport under perioden 2019-2023. Detta är en obestridlig framgång för Frankrike, lika mycket ett misslyckande för Ryssland, som har gjort sin försvarsindustri till pelaren i dess ekonomiska omvandling.

En historisk nedgång i rysk vapenexport under de senaste 5 åren

Trots sovjetblockets kollaps lyckades Ryssland, från 1995, behålla andraplatsen i världen för export av försvarsutrustning. För Moskva utgjorde denna export både en anmärkningsvärd källa till utländsk valuta och en stor industriell verksamhet, som sysselsatte mer än en miljon anställda i landet, den viktigaste verksamheten i landet, förutom utvinning och bearbetning av kolväten.

Su-35 vapenexport till Kina
En symbol för de svårigheter som Ryssland stött på under de senaste åren på vapenexportmarknaden är det bara Kina som har köpt den ryska Su-35 hittills.

Men under de senaste 5 åren har denna ryska export minskat dramatiskt, från 21 % av den totala vapenexporten i världen under perioden 2014-2018, till endast 11 % under 2019-2023, enligt Sipri-organisationen.

Flera faktorer har försämrat den ryska exporten. För det första, från februari 2022, och starten av den särskilda militära operationen i Ukraina, har Moskva koncentrerat nästan all sin industriella kapacitet till stöd för sina arméer, vilket minskat sin export till ett strikt minimum.

Sedan 2019 har den ryska exporten dessutom varit kraftigt handikappad av hotet från amerikansk CAATSA-lagstiftning, vilket hotar med stränga sanktioner mot kunder från den ryska försvarsindustrin, gällande viss större utrustning. Slutligen har attraktionskraften hos rysk utrustning lidit under de senaste åren av jämförelsen, i prestanda, med västerländska vapen, även om mycket dyrare.

En konsoliderad andraplats för Frankrike, inför en rysk försvarsindustri som är handikappad på den internationella scenen

Samtidigt upplevde Frankrike en välmående period när det gäller exporten av sina vapen, driven av fighters utmärkta resultat Rafale, Caesarkanonen samt ubåten Scorpene, på den internationella scenen.

Brasiliansk scorpene sub
Ubåten Scorpene representerade en av pelarna i fransk vapenexport från 2019 till 2023, särskilt till Brasilien och Indien.

Framför allt tyder allt på att den franska dynamiken ännu inte nått sin topp. Under de kommande åren bör leveranserna av dessa system, men även andra framgångar, såsom inom området för marin minkrigföring, inom pansarfordon på hjul, missiler eller till och med helikoptrar, öka ytterligare, baserat på order som undertecknats över senaste tre åren.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Vapenexport | Försvarsnyheter | Tyskland

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna