Kinas nya strategiska bombplan H-20 avslöjades snart

Det har nu gått flera år sedan man förväntade sig att den strategiska bombplanen H-20, utvecklad av den kinesiska flygplanstillverkaren Xi'an för flygvapnen i People's Liberation Army, togs i bruk.

I december 2021 föreslog en rekryteringsvideo från samma kinesiska flygvapen att enheten snart skulle avtäckas för att snabbt kunna tas i bruk. Så var inte fallet, och mer än två år senare är schemat, såväl som utseendet och prestanda för H-20, fortfarande mycket mystiskt.

Men enligt Wang Wei, ställföreträdande befälhavare för de kinesiska flygvapnet, bör presentationen av smygbombplanet äga rum snart, vilket specificerar att det nya flygplanet som anländer fullt ut motiverar denna förväntning.

H-20 strategiska bombplan, den förväntade efterföljaren till H-6K bombplan

Liksom USA och Ryssland, Kinesisk avskräckning bygger på en strategisk triad består av 6 ubåtar av typ 09IV nukleära ballistiska missiler beväpnade med J-2 SLBM-missiler, landbaserade ballistiska missiler i silos eller mobil DF-5, DF-31 och DF-41, och en luftburen komponent.

H-6K strategisk bombplan
De kinesiska strategiska flygvapnen använder 230 Xi'an H-6K strategiska bombplan, vars prestanda dock är mycket lägre än de ryska och amerikanska modellerna.

Detta är baserat på 230 H-6K strategiska bombplan, ett flygplan designat på 60-talet av flygplanstillverkaren Xi'an, baserat på det sovjetiska bombplanet Tu-16, varav några exempel köptes av Peking från Moskva 1959.

Om H-6K är ungefär lika gammal som Tu-95MS som fortfarande är i tjänst med de ryska strategiska flygvapnen, och B-52H som bär en del av USA:s avskräckande medel, har det kinesiska bombplanet långt ifrån prestanda.

Således är Tu-95MS 70 % tyngre än det kinesiska flygplanet, med en maximal startvikt på 170 ton, jämfört med 95 ton för H-6K. B-52H når 220 ton vid start. Dessutom har ryska och amerikanska bombplan en räckvidd på 15 000 km, jämfört med 4 000 km för kineserna, och de bär 15 ton respektive 32 ton vapen, jämfört med 12 ton för H-6K.

Framför allt använder dessa flygvapen samtidigt mycket modernare och effektivare strategiska bombplan, det ryska flygvapnets Tu-160 , och B-1 och B-2 för det amerikanska flygvapnet, medan B-21 kommer att tas i bruk 2027.

Tu-160M
Det ryska strategiska flygvapnet planerar att ha mer än 50 Tu-160M ​​i slutet av årtiondet.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 strategiska bombplan | Försvarsnyheter | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna