MDACS-program: den amerikanska armén satsar igen på luftvärnsartilleri 2025

Sedan M247 Sergeant York övergavs i slutet av 70-talet, hade den amerikanska armén aldrig visat något intresse för luftvärnsartilleri, med fokus först på helt missilförsvar och i cirka tio år på utvecklingen av riktade energivapen. .

MDACS-programmet, integrerat i 2025 års finansproposition för de väpnade styrkorna, utgör därför en djupgående utveckling för det. Det handlar faktiskt om utformningen av ett artillerisystem med flera domäner, avsett att förstärka det skydd som erbjuds av andra system, missiler, högenergilaser och mikrovågskanoner.

Så vad är detta överraskningsprogram från den amerikanska armén? Vilka är dess mål, dess specifikationer och dess tidsplan, med tanke på att behovet av denna typ av system växer, i alla verksamhetsområden, från Ukraina till Stilla havet, via Röda havet och Mellanöstern?

Den amerikanska arméns besvikelse över luftvärnsartilleri sedan 60-talet

Om den amerikanska och den sovjetiska kapacitetsutvecklingen i många avseenden kopierade varandra under det kalla kriget, var detta inte fallet när det gäller luftvärnsartilleri.

Faktum är att den amerikanska armén snabbt tappade intresset för denna förmåga, så snart som mark-till-luft-missiler som Hawk eller Chaparral hade visat sin effektivitet. Det är sant att ur en doktrinär synvinkel förlitade sig luftförbud mycket mer på luftmakt inom de amerikanska arméerna än de sovjetiska arméerna.

M247 Sergeant York Us Army
M247 sergeant York representerade den amerikanska arméns sista försök att utveckla ett luftvärnsartillerisystem. Endast 50 exemplar byggdes innan de övergavs.

Det sista programmet som sjösattes över Atlanten i detta område var M247 Sergeant York, en M-48 Patton-stridsvagn monterad med ett torn beväpnat med en dubbelrörs 40 mm Bofors och en radar. Den lanserades 1978 och skulle vara ett svar på den sovjetiska ZSU-23-4, såväl som den tyska Gepard, och ersätta de ineffektiva M163 VADS och MIM-46 Chaparral.

Konstruktionen stoppades dock efter 50 exempel, den amerikanska armén beslöt att vända sig till den fransk-tyska Roland, och den nya mycket kortdistansinfanterimissilen Stinger, för nära luftvärnsuppdrag. Medel- och långdistansluftförsvar anförtroddes under tiden MIM-104 Patriot.

Det var inte förrän under andra delen av 2010-talet som man lanserade programmet Maneuver-Short Range Air Defense eller M-SHORAD, ett 8×8 Stryker pansarfordon monterat med en Leonardo-tornet beväpnat med en 20 mm kanon, fyra Stinger- och två Hellfire-missiler.

M-SHORAD US Army
Den amerikanska armén beordrade skyndsamt 144 M-SHORAD, beväpnad med en 20 mm kanon, 4 Stinger och 2 Hellfire, för att förstärka kortdistansflygskyddet för amerikanska enheter.

Avsedd att ersätta Avenger (en Humwee som använder 8 Stinger), beställdes M-SHORAD brådskande i 144 enheter för att säkerställa nära skydd av engagerade enheter, i synnerhet mot drönare, helikoptrar och kryssningsmissiler.

Sedan dess verkade den amerikanska armén, som alla amerikanska arméer, exklusivt satsa på riktade energivapen, högenergilaser, mikrovågskanon, störsändare, för att fullborda skyddet från missiler, mot flygplan, helikoptrar, missiler, raketer och drönare.

Det mystiska MDACS anti-aircraft artilleriprogrammet dök upp i 2025 års budgetförfrågan

Därför är uppkomsten av MDACS-programmet, i budgetraketen som sänds av den amerikanska armén, som en del av utarbetandet av budgeten för 2025, en riktig överraskning. MDACS är faktiskt förkortningen för Multi-Domain Artillery Cannon System, ett program som ursprungligen utvecklades av US Air Force Research Lab.


LOGO meta defense 70 Luftvärnsförsvar | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

För vidare

5 Kommentarer

  1. Är inte EBRC Jaguar med sin Paseo-optronik och sin kanon som kan avfyra CTA 40 mm airburst idealisk för uppgiften?
    Vi ersätter MMP-podden med Mistral och presto gör den en Shorad-plattform till en lägre kostnad.
    Kanske är den vertikala rörelsen på pipan lite kort å andra sidan.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna