Är framtiden för elkanonen i småkalibrar och luftvärnsförsvar?

Om USA avslutade sitt elkanon-, eller railgun-program 2021, har andra program runt om i världen hållit ut på detta sätt och verkar nu nå en viss teknisk mognad.

Detta är särskilt fallet med det kinesiska programmet, som verkar komma närmare och närmare operativa tester, om vi ska tro de senaste uttalandena från de kinesiska ingenjörerna som ansvarar för detta projekt. Men Kina är inte ensamt om att komma närmare en operativ lösning, även Japan, liksom Frankrike, flyttar dit snabbt.

Dessa program delar, förutom en liknande tidsplan, ett gemensamt tekniskt tillvägagångssätt. I själva verket, långt ifrån att försöka reproducera det amerikanska systemet med stor kaliber, för att ersätta traditionellt artilleri, vände de sig alla till mycket mindre kaliber ammunition, för att göra luftvärns-, antimissil- och anti-drönarsystem, med unika egenskaper och anmärkningsvärda.

Hur fungerar en elektrisk kanon, eller Railgun,?

Sedan krutet dök upp i Kina på 1000-talet har kanoner, haubitsar och andra skjutvapen alla fungerat på samma sätt. När det brinner släpper pulvret en stor mängd het gas, driver projektilen in i pistolens pipa och ger den dess bana.

railgun kinesisk LST elektrisk kanon
En av närbilderna av den kinesiska järnvägspistolen installerad för testning på den kinesiska marinens LST

Många framsteg har uppenbarligen gjorts under tio århundraden, vare sig det gäller kvaliteten på pulver, rörens motstånd och längd, kvaliteten på projektiler, etc. Således har moderna artillerisystem mycket höga prestanda. överlägsna vapenens. andra världskriget, med en räckvidd ofta mer än tredubblad för en given kaliber, och en oöverträffad precision.

Den elektriska pistolen använder ett elektromagnetiskt fält för att ge projektilen, placerad på en skena (därav namnet railgun), dess initiala hastighet. Ur en teoretisk synvinkel erbjuder denna lösning många fördelar, så länge som en kraftfull elektrisk källa finns tillgänglig.

Det gör det i synnerhet möjligt att avstå från ett lager av pulver, som både är skrymmande, särskilt svårt att transportera, och som skapar betydande risker i strid. Dessutom gör det möjligt att ge projektilen en initial hastighet, mycket högre, för samma rörlängd, än pulverframdrivning, inklusive bortom hypersonisk tröskel.

Faktum är att det potentiellt gör det möjligt att nå avstånd eller höjder som är otillgängliga för konventionella artillerisystem. Sålunda, under sina tester, uppskattade den amerikanska flottan att dess Rail Gun-program kunde nå en räckvidd på 200 km med en utgångshastighet på Mach 7, och till och med över 350 km, om denna hastighet höjdes till Mach 10.

Återläget för det amerikanska Railgun-programmet med stor kaliber

Railgun är dock inte utan begränsningar. Som tidigare nämnts måste den ha betydande elektrisk kraft tillgänglig, som högenergiarméer, lasrar eller mikrovågskanoner.

Railgun amerikanska flottan
US Navy-programmet övergavs i juli 2021

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Railgun Electric Cannon | Försvarsanalys | FÖRENTA STATERNA

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna