Den ryska flottan kommer att ta emot 4 nya ubåtar 2024, inklusive 2 kärnkraftsdrivna.

Till skillnad från ytflottan förblir den ryska flottans ubåtsflotta en stor motståndare, inklusive för den mycket kraftfulla amerikanska flottan, som erkänner betydande operativ potential.

Och av goda skäl! Där den ryska ytflottan kämpar för att modernisera sina enheter, inklusive de viktigaste som kryssningsfartyg och fregatter, samt sitt hangarfartyg, har ubåtsflottan tagit inte mindre än 13 nya fartyg i bruk sedan 2020, varav 8 var kärnkraftsdriven.

Som jämförelse, under samma period, medgav den amerikanska flottan att endast tjänstgöra fem nya ubåtar, Virginia-klass SSN, och Kina, mellan två och tre kärnkraftsdrivna typ 094A, och inga fler konventionella ubåtar av typ 039B och C.

Vi förstår därför att för Moskva får utvecklingen av ubåtsflottan en strategisk dimension, och koncentrerar en stor del av landets budget- och industriinsatser på det marina området.

Uppenbarligen är farten långt ifrån att torka ut. Med anledning av den ryska ubåtarnas dag, den 18 mars, bekräftade försvarsministern Sergei Shoigu att flottan kommer att ta i bruk inte mindre än fyra nya ubåtar, inklusive två kärnkraftsdrivna, under år 4.

Prince Pozharsk Borei-A-klass nukleär ballistisk missilubåt

Det första av dessa fartyg är den nukleära ballistiska missilubåten Kniaz Pozarskiy, eller Prince Pozharsk. Detta fartyg kommer att vara det femte fartyget i Borei-A-klassen som går med i de ryska strategiska havsstyrkorna sedan Kniaz Vladimir i juni 2020.

Ryska flottan Borei-A
Boreï-A klass SSBN bär 16 Bulava strategiska ballitiska missiler, var och en beväpnad med 6 till 10 MIRVs.

Utvecklingen av Boreï-klassen, varav tre fartyg anslöt sig till den ryska flottan från 2012 till 2014, Boreï-A är ett 170 meter stort fartyg med ett nedsänkt tonnage på 24 000 ton. Dess huvudsakliga uppdrag är att transportera och distribuera, på Kremls begäran, dess 16 RSM-56 Bulava SLBM ballistiska missiler med en uppskattad räckvidd på mer än 10 000 km, var och en med 6 till 10 MIRV beväpnade med en kärnladdning. .

Särskilt diskret har Borei och Borei-A svarskapaciteten i den ryska kärnvapentriaden. De utgör ett stort framsteg jämfört med Delta IV klass SSBN som de nu ersätter.

Som en påminnelse, för bara 20 år sedan, i början av 2000-talet, kunde den ryska flottan inte säkerställa att undervattenspatrullens kärnvapenpatrull beständigt. Idag håller den två till tre fartyg på permanent patrull.

När 12 Boreï och Boreï-A är i drift, 2031, kommer den att kunna hålla 3 till 4 fartyg på patrull, lika många som USA, dubbelt så många som Kina och tre gånger fler än Frankrike och Storbritannien Bretagne.

Arkhangelsk Yasen-M klass kärnmissilubåt

La Iassen-M klass är den taktiska motsvarigheten till Borei-A när det gäller ryska kärnkraftsdrivna ubåtar. Med en längd på 130 meter har dessa fartyg en deplacement under vatten på mer än 13 500 ton.

Iassen-M klass
Klassen Iassen ersätter samtidigt SSGN och SSN

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ubåtsflotta | Air Independent Propulsion AIP | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

 1. God morgon.
  Jag ville göra några korrigeringar i din artikel om jag får:
  På den andra bilden, den av en SSBN/SSBN Borei A, precis nedanför, anger du att den bär 2 missiler istället för 12. Som sagt, du anger i texten nedan att den här ubåten verkligen bär 16 SLBM-missiler.
  Punkt 2 anger du, angående Iassen-M, att den har en dykförskjutning större än 8000T. Som ett resultat förskjuter den här mer än 13800T vid dykning.
  Kanske har du inverterat med dess ytförskjutning som faktiskt är större än 8000T (mellan 8600 och 9500T enligt olika källor).
  Hur som helst, tack för din sida som jag konsulterar varje dag med stort nöje. Det här är den enda sidan som jag har prenumererat på.
  er

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna