Alsaces Aster 30s skjuter ner 3 Houthi ballistiska missiler och går in i en helt ny kategori

Trots anmärkningsvärda prestanda under tester har Aster 30-missilen och dess lillebror, Aster 15, designad och tillverkad av MBDA, alltid kämpat för att vinna mot amerikanska missiler, som SM-2 och ESSM i marinversionen, eller the Patriot for the land version.

Många tvivlade faktiskt på missilens stridsprestanda, i synnerhet mot snabba och utvecklande mål, eller mot ballistiska missiler. Faktum är att de senaste åren är det amerikanska Patriot och ESSM, och tyska Iris-T SLM, som tagit lejonparten av europeiska förvärv.

Men saker och ting kan mycket väl förändras under de kommande månaderna och åren. Faktum är att familjen Aster inte bara demonstrerade, i Röda havet, sin stora effektivitet och tillförlitlighet mot Houthi-drönare och kryssningsmissiler, utan den lyckades tydligen skjuta ner tre ballistiska missiler anti-skeppsmissiler som avfyrades samtidigt mot konvojen av kommersiella fartyg eskorterade av den franska fregatten Alsace, som driver Aster 30 in i en helt annan kategori, antiballistiska missiler vars effektivitet har testats i strid, och på vilket sätt!

3 Aster 30 för 3 Houthi anti-skepp ballistiska missiler

På morgonen den 21 mars, medan den eskorterade kommersiella fartyg längs den jemenitiska kusten i Röda havet, upptäckte den franska luftvärnsfregatten Alsace tre ballistiska missiler på väg mot den. Fartyget avfyrade tydligen Aster 30-missiler, en per mål, för att fånga upp dem. Missilerna träffade målet och förstörde hoten.

Video av Houthi-missilavlyssning.

Presenterad på detta sätt kan informationen nästan verka banal. Det är dock långt ifrån så. Att fånga upp en ballistisk missil är faktiskt en särskilt svår och komplex uppgift, som kräver att man samtidigt har lämpliga detekterings- och styrmedel, den erforderliga avlyssningsanordningen, utbildade operatörer och en viss tur. Detta är anledningen till att idag väldigt få väpnade styrkor faktiskt har denna förmåga, och ännu färre marinsoldater.

Men Alsaces bedrift är inte begränsad till att gå med i denna mycket exklusiva klubb av fartyg med ABM-kapacitet (för Anti-Ballistic Missile). Det franska fartyget lyckades faktiskt fånga tre ballistiska missiler nästan samtidigt och förstöra dem alla med ett litet antal missiler.

Aster 30 ABM Alsace Shots
Foto taget från ett av fartygen eskorterat av Alsace och visar den franska fregatten och de tre uppskjutningsplanerna för dess Aster 30. Det verkar därför som om endast tre missiler användes.

För att se bedriften kan du titta på videon nedan som visar ett system Ukrainsk patriot brottas med ryska ballistiska missiler nära Kiev. Det är i själva verket vanligt att skjuta upp flera missiler för att fånga upp en ballistisk missil, även när den inte har manövrerings- och motåtgärdsförmågan hos ryska ballistiska missiler som Iskander.

För att motverka ballistiska missiler avfyrar Patriot-systemet i allmänhet flera missiler per mål, som här i Kiev.

Som sådan kommer vi inte att undgå att bli förvånade, efter denna flamboyanta demonstration av effektivitet, att SAMP/T och Aster 15/30 och Block 1/NT inte är integrerade i European Sky-programmet. German Shield Initiative, eftersom de har visat sig vara effektiva, kanske mycket mer än American Patriot, eller till och med tyska Iris-T SLM.

Kombinerade houthi-attacker blir allt tätare och mer komplexa


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

  1. Utmärkt artikel, tack så mycket för sammanfattningen. Låt oss faktiskt vänta på mer information för att få tydliga och exakta förklaringar av denna intervention. Detta förblir imponerande och lugnande! Har andra flottor i regionen mött andra ballistiska missiler? (Amerikanska flottan?)

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna