Kan de franska arméerna undvika frivillig värnplikt?

När de internationella spänningarna fortsätter att växa, står de franska arméerna inför allt större svårigheter att bara behålla sitt antal, inför minskningen av antalet kandidater och ökningen av att militära kontrakt inte förnyas.

Om palliativa åtgärder har aviserats som en del av LPM 2024-2030, finns det ingen garanti för att de kommer att kunna vända denna trend, samtidigt som arméerna behöver mer än någonsin att återta massa.

En ny värnpliktsmodell, utvald värnplikt, implementerad i skandinaviska länder under flera år, skulle kunna ge en effektiv, tillämpbar och progressiv lösning på dessa personalfrågor.

Behovet av massa blir kritiskt för de franska arméerna inför hoten

« Kriget i Ukraina öppnar en ny form av kalla kriget". Det är i dessa termer som Sébastien Lecornu, försvarsmaktens minister, inledde presskonferensen som hölls den 26 mars för att inventera ansträngningarna och förväntningarna från hans ministerium, den franska försvarsmakten och den nationella försvarsindustrin. av framväxande hot i Ukraina, Röda havet och på andra håll.

Franska arméer i Mali
De franska arméerna förvandlades i slutet av 90-talet till att ha en betydande kraftprojektionskapacitet, som enbart baserade nationens säkerhet på dess avskräckning.

Denna återgång, som nu accepterats, till en form av kalla kriget, kommer med nödvändighet att påverka själva modellen för de franska arméerna, byggd sedan slutet av 1990-talet på en diptyk som består av avskräckning, å ena sidan, och en kropp som kan projiceras. expeditionär, reaktiv, men begränsad i massa, å andra sidan.

Denna modell är inte, som ofta nämnts, den enda konsekvensen av budgetrestriktioner kopplade till fördelarna med fred efter det kalla kriget. Om den upplevda kollapsen av det ryska hotet uppenbarligen hade en avgörande tyngd i denna fråga, spelade de svårigheter som de franska arméerna mötte med att placera ut en homogen och effektiv styrka i Saudiarabien, vänd mot Irak, inför Operation Desert Storm, minst lika mycket.

Frankrike var där och påpekade begränsningarna för sina värnpliktsarméer, utformade för att möta det sovjetiska hotet, men strukturellt olämpliga för att projicera makt i volym, även om antalet aktiva soldater då var 50 % högre än i Idag.

Genom att professionalisera har de franska arméerna därför vunnit i flexibilitet och lyhördhet. Men samtidigt har de förlorat avsevärd massa, till den grad att de idag inte längre kan tillåta statschefen att " välj dina krig och vinn dem", enligt Charles de Gaulles maxim, utan att integreras i en stor koalition.

Denna återgång till det kalla kriget, tillkännagiven av Sébastien Lecornu, kommer därför, som en nödvändig följd, att ha en översyn av de franska arméernas modell och format, under de kommande åren, för att återvinna denna konventionella trovärdighet som är avgörande för dess avskräckning.

Utmaningen med mänskliga resurser som handikappar de franska arméerna

Om observationen är relativt trivial att göra, visar det sig å andra sidan att svara på den vara mycket komplicerat. Utöver de avgörande budgetfrågorna, som behandlas på andra ställen i andra artiklar, är den nuvarande modellen för arméerna inte anpassad till betydande massvinster.

Maistrance parader
Arméer får allt svårare att rekrytera kvalificerad personal som uppfyller deras förväntningar.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Försvarspolicy | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

  1. Anta Schweiziska edsförbundets modell eller en anpassning som gör det möjligt att kompensera för våra rekryteringsmisslyckanden. Omvärdera detta mycket speciella yrke, minska antalet "generaler" och omvärdera interna befordran och utbildning snarare än papperstigrar som kommer ut från skolor utan erfarenhet som medaljörer.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna