CIWS RAM kommer att ersätta Phalanx ombord på US Navy jagare

Kommer ersättningen av falanger på amerikanska jagare med CIWS RAM eller SeaRam att lösa en del av ammunitionsförbrukningsproblemen för amerikanska flottans eskorter, inför Houthi-drönare? Det är möjligt…

Enligt uppgifter från den amerikanska flottan har dessa amerikanska jagare, utplacerade i Röda havet och Adenbukten, redan skjutit bra mer än hundra SM-2 och SM-6 missiler, för att avlyssna attackdrönare, kryssningsmissiler mot fartyg och ballistiska missiler, avfyrade av de jemenitiska Houthi-rebellerna, mot dessa fartyg, eller de som de skyddar.

De har dock bara använt CIWS Phalanx en gång, samtidigt som flera västerländska fregatter utrustade med systemet RIM-116 Rolling Airframe Missile eller RAM, visade systemets effektivitet.

CIWS Mk15 Phalanx, en pelare av nära försvar för amerikanska och västerländska ytfartyg

Om Mk15 Phalanx, ett automatiskt närförsvarssystem som består av en skjutradar och en Gatling-pistol med 6 20 mm rör, sedan dess ibruktagande 1980 har haft en smickrande bild, i den allmänna opinionen som i Hollywood, är det inte mindre begränsad av vissa begränsningar.

Arleigh Burke jagare
De flesta jagare av US Navy Class A. Burke har 2 falanger: en längst fram på fartyget, under bron och en på aktertaket. Båda syns på det här fotot.

Dess låga kaliber ger den alltså endast en relativt kort effektiv räckvidd, på 1500 meter, mot mobila flygmål. Det kan därför bara visa sig användbart som en sista barriär för att skydda själva fartyget, om det verkligen är ett mål. Vad den var designad för, faktiskt.

Dessutom ger dess skotthastighet på 3000 skott per minut, och dess peksystem, den bara en stridsautonomi på 25 till 30 sekunder, eller 5 eller 6 skott, i bästa fall. Slutligen, om det kan beväpnas till sjöss, är det en lång och komplex procedur, som potentiellt avslöjar de team som ansvarar för detta uppdrag, om fartyget fortsätter kampen.

Trots dessa begränsningar ökade faktiskt Phalanx den potentiella överlevnadsförmågan för den amerikanska flottans fregatter, jagare och större ytenheter, amfibiefartyg och hangarfartyg under det kalla kriget.

Detta borde alltså göra det möjligt för fartygen att ha ett slutförsvar, i synnerhet mot de sovjetiska anti-fartygsmissiler som skickas i massor för att mätta de motsatta försvaret, även om de redan hade använt alla sina missiler för att fånga upp det maximala hotet.

Systemet har också haft betydande framgångar och utrustat de flesta av den amerikanska flottans stora fartyg, såväl som mer än 75 klasser av ytfartyg i ett tjugotal världsmariner.

Byt ut Mk15 Phalanx från de amerikanska Arleigh Burke jagarna med CIWS RAM- eller SeaRAM-system

Trots denna obestridliga framgång har den amerikanska flottan just meddelat att den kommer att ersätta Phalanx-systemen som utrustar Arleigh Burke-klassens jagare för att istället installera ett RIM-116 RAM-system, eller dess medan det är mer begränsat, SeaRAM, som en del av programmet Destroyer Modernization 2.0, eller DDG 2.0.

CIWS RAM laddar om till sjöss
Till skillnad från Mk41-silorna kan Rams Mk49-system laddas om till sjöss, men proceduren är relativt besvärlig och komplex, vilket denna bild visar.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Försvarsnyheter | Jemen konflikt

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna