Hur kommer stridsdrönare att störa stridsflygets industriella och doktrinära ekvation?

Ankomsten av stridsdrönare, dessa obemannade enheter designade för att utföra uppdrag i stället för stridsflygplan, är nu särskilt efterlängtad. Dessa kommer i själva verket att utgöra den verkliga pivoten i vad som beskrivs som den sjätte generationens stridsflygplan, som de amerikanska NGAD:erna, såväl som de europeiska NGF:erna och Tempests, kommer att tillhöra.

Om alla förutser denna oundvikliga utveckling förblir sättet på vilket dessa drönare kommer att användas, och därmed sättet på vilket de kommer att utformas, fortfarande mycket olika beroende på projekten.

Således designade ryssarna S-70 Okhotnik-B, en 20-tons stridsdrönare, vars prestanda, och definitivt priset, för den närmare ett traditionellt stridsflygplan. MQ-25 Stingray, som utvecklats av Boeing för US Navy, har ett enhetspris på 150 miljoner dollar, högre än det för F/A-18 E/F Super Hornet och F-35C Lightning II, dess två nuvarande ombord. stridsflygplan.

Omvänt tenderar de nya programmen som utvecklats, över Atlanten, i detta område, att designa mycket mer ekonomiska stridsdrönare, såsom Boeings MQ-28 Ghost Bat designad i samarbete med Australien, som riktar sig till ett enhetspris från 10 till 15 miljoner dollar, medan US Air Force tillkännagav, som en del av NGAD-programmet, att man hade som mål att förvärva en flotta av halvförbrukbara stridsdrönare som kostar mellan en fjärdedel och en tredjedel av priset för en F-35A, det vill säga 22 till 30 miljoner dollar.

Det är just i denna riktning som den amerikanska flottan, efter den mycket dyra MQ-25 Stingray, nu vill flytta, med, i slutändan, en djupgående omvälvning av stridsflottan som går ombord på amerikanska hangarfartyg, såväl som paradigm som styr den operativa verksamheten. och industriella aspekter av stridsflygplan.

Den amerikanska flottan vill ha stridsdrönare på 15 miljoner dollar som bara kommer att flyga 200 timmar

Det är i det här sammanhanget det nya programmet Collaborative Combat Aircraft, eller CCA. Detta förklarades av konteramiral Stephen Tedford, som leder Program Executive Office for Unmanned Aviation and Strike Weapons, eller PEO (U&W), vid Navy Leagues årliga Sea Air Space-konferens, mer tidigt denna vecka.

MQ-25 Stingray Super Hornet stridsdrönare
Med ett enhetspris på över 150 miljoner dollar är den amerikanska flottans MQ-25 Stingray en stridsdrönare med ett oöverkomligt pris som överträffar F-35C.

Enligt honom avser den amerikanska flottan att inte följa MQ-25:ans bana utan att vända sig mot stridsdrönare mycket mer ekonomiskt, att ackompanjera sin Lightning II, dess Super Hornet och deras efterträdare, den framtida NGAD, som inte kommer att tas i bruk förrän i slutet av nästa decennium.

Mer specifikt siktar US Navy på att skaffa stridsdrönare vars enhetspris inte skulle överstiga 15 miljoner dollar. Framför allt måste dessa enheter ha mycket låga implementeringskostnader och inga underhållskostnader.

Och av goda skäl behöver de bara flyga, i bästa fall, 200 timmar innan de används antingen som ett mål för att locka till sig fiendens eld eller som en attackdrönare. Det är inte fråga om, under dessa omständigheter, att spendera mer än vad som är strikt nödvändigt för att designa och bygga drönare med begränsad livslängd.

Och för att tillägga att i slutändan siktar den amerikanska flottan på att mer än 60 % av dess flotta av stridsflygplan ska bestå av obemannade flygplan, som fungerar i tjänst för piloterade flygplan, men också oberoende. .

När det gäller det amerikanska flygvapnet är igångsättningen av den första av dessa drönare planerad till slutet av decenniet, även om den förväntade kapaciteten vid denna tidpunkt kommer att vara lägre än de som programmet har planerat, och därför kommer att kräva , övervakning och kontroll av en styrd anordning.

En kommande revolution inom stridsflygets industriella och budgetmässiga modell

Prestanda och operativa kapaciteter för dessa framtida stridsdrönare, när det gäller tunga drönare som S-70, drönare av typen Loyal Wingmen, eller förbrukningsbara drönare, som Remote Carrier Expendable, har redan diskuterats i många artiklar publicerade av fackpressen.

S70 Okhotnik-B Su-57
Drönaren S-70 Okhotnik-B har en stridsmassa på mellan 18 och 20 ton, för att kunna följa med de tunga Su-57:orna.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Combat Drones | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT