I Nederländerna var Naval Groups bud 1,5 miljarder euro billigare än Saab-Damens

För bara en månad sedan meddelade Haag att förslaget från French Naval Group, baserat på ubåten Blacksword Barracuda, hade föredragits framför det från svenska Saab som är associerat med den holländska Damen, om att ersätta de fyra ubåtarna av Walrus. klass av den kungliga nederländska flottan.

Så snart beslutet offentliggjordes, Saab och Damen ifrågasatte dess giltighet, som argumenterar för ett effektivare erbjudande både ur driftssynpunkt och ur industriell synvinkel, och lovar att inte stanna där.

Företagen hade en månad på sig att överklaga det holländska ministerbeslutet till holländska domstolar. Denna period går nu mot sitt slut och varken Damen eller Saab har lämnat in ett klagomål.

Och av goda skäl! Även om de lovar att ta kampen till det holländska parlamentet från och med nu, visar det sig att Naval Groups erbjudande, vars totala belopp fortfarande inte är detaljerat, var 1,5 miljarder euro billigare än det som Saab och Damen föreslagit.

Saab-Damen ifrågasätter ett pris "otillgängligt för ett privat företag" inför Naval Groups Blacksword Barracuda-ubåt

Häll förklara en sådan prisskillnad, som kan uppskattas till mellan 25 och 33 % av det totala priset, framhäver den holländska flottgruppen och dess svenska partner de överlägsna operativa egenskaperna hos sin modell, utan att ge några detaljer som stödjer dessa påståenden. .

A26 Blekinge
Saab-Damens erbjudande baserades på en utveckling av svenska A26 Blekingue, en ubåt designad speciellt för att operera i Östersjön.

Vi kan också tvivla på dessa, i den mån som Naval Groups ubåtar objektivt sett har valts ut av fem marinstyrkor och 16 exempel, under de senaste tjugo åren, och inte minst (Brasilien, Chile, Indien, Indonesien, Malaysia), medan Saab och Kockums inte längre exporterade ubåtar från de två Archer-klassfartygen till Singapore, togs i början av 2010-talet begagnade Västergötlandsklass i trafik 1986 och 1987.

« Slutresultatet påverkas oproportionerligt mycket av ett mycket lågt pris [från Naval Group], vilket är långt under det realistiska priset för privata försvarsföretag.", kan vi läsa i pressmeddelandet om detta ämne, vilket antyder att prisskillnaden skulle vara kopplad till Naval Groups aktiebolagsstatus, den franska staten äger 62,25 % av koncernen, Thales 35 % och resten 1,75 %, av företagets anställda.

Observera att Damen inte heller här tillhandahåller något som motiverar den franska statens speciella roll på detta område. Det är inte första gången det den holländska gruppen fördömer Naval Groups offentliga aktieinnehav, som spanska Navantia eller italienska Fincantieri, vilket skulle snedvrida konkurrensen, enligt hans analys.

Faktum kvarstår att med en sådan prisskillnad förstår vi att de holländska beslutsfattarna hade stora svårigheter med att få till stånd den nationella preferensen, särskilt eftersom Damen själv drog fördel av ett mer attraktivt erbjudande för att ta över konstruktionsfregatten för F126 för den tyska Bundesmarine, till stor bestörtning för industrimän över Rhen.

Saab och Damen lovar mer investeringar i holländsk industri än Naval Group

Men om Saab och Damen har avstått från rättsliga åtgärder, väl medvetna om att det med en sådan prisskillnad skulle ha varit bortkastad ansträngning, har de inte gett upp om att spåra ur det fransk-nederländska programmet.

Naval Group Blacksword Barracuda
Blacksword Barracuda lovar att bli en mycket högpresterande ubåt. Vi undrar vilken överlägsen prestanda erbjudandet från Saab och Damen kan göra anspråk på?

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ubåtsflotta | Försvarsnyheter | Militära marinkonstruktioner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

12 Kommentarer

 1. Lönekostnaderna mellan PB och RFA är egentligen inte olika, därför är de direkta rörliga kostnaderna kopplade till konstruktionen
  Å andra sidan måste absorptionen av fasta kostnader som lätt representerar minst 40 % (rekrytering/utbildning, specialmaskiner, infrastruktur, mjukvara, R§D, tester, kvalificering av underleverantörer) lika för underleverantörer, vara ur alla proportioner , en enkel volymeffekt har släppt ut minst en soum/år i 80 år, minst 5 till 8 gånger mer än SAAB.
  Vi kan lägga till mer än 2 miljarder euro som betalats av Australien på faktura och som kompensation... (utan att någon plåt har kapats, men 1 vecka innan...! Jag känner inte Naval och deras underleverantörer, Safran, Jeumont, Thales etc. men de har säkert den digitala infran till stor del amorterad (CAD, DTP, PLM, till och med digital twin) och på plats där du modifierar allt med ett klick (nåja nästan..)
  DGA, men även Indien, Brasilien och särskilt Australien har subventionerat PB...storleksordningen är inte avvikande med en baksida-beräkning
  FYI NG publicerar sina resultat.. och det förlorar inga pengar alls, snarare tvärtom

 2. HAAG (ANP) – Tyska thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) invänder mot det missade kontraktet för byggandet av fyra ubåtar för Nederländerna. Regeringen har tilldelat kontraktet till den franska konkurrenten Naval. Såvitt departementet känner till har endast tkMS invänt mot det provisoriska tilldelningsbeslutet.

  Ministeriet bekräftar därmed en tidigare rapport från De Telegraaf. Presstalespersonen vill inte säga något väsentligt om tkMS:s invändning. Enligt De Telegraaf är tyskarna arga för att den holländska regeringen till en början sa att de ville ha en relativt standardiserad ubåt "från hyllan", men till slut valde de skräddarsydda ubåtar från Naval.

  TkMS var inte omedelbart tillgänglig för kommentar.

  Naval arbetar med det holländska sjöfartsföretaget Royal IHC om ubåtarna. Ett annat holländskt företag, varvsbyggaren Damen, försökte utan framgång få miljardordern tillsammans med svenska Saab. Damen och Saab säger på det sociala nätverket LinkedIn att de inte kommer att överklaga den provisoriska domen.

  • Det måste förstås att om Naval Group konsoliderar Blacksword Barracuda-programmet i Nederländerna, kommer det att bli väldigt väldigt komplicerat för TKMS eller Kockums att placera sina egna fartyg, med en sådan prisskillnad, under ett eller två decennier. Vi förstår att ingen av dem ger upp lätt. Det är deras framtid som står på spel här.

   • I SM har situationen för Kockums varit dålig i 20 år, de avvisades i Australien efter Collins kostsamma missöden, köpt av TKMS och sedan övertagits av SAAB (och den svenska regeringen), olidliga relationer med TKMS, stor del av utrustningen kommer från Safran, Jeumont, Thales, IX blue/Exail, Saft..inga fler exportkontrakt..den svagaste länken
    TKMS har precis köpts (för 15 dagar sedan!) av den amerikanska Carlyle-fonden, eftersom det inte går bra för Thyssen. Det juridiska argumentet, om detta är sant, är svagt "SM?
    När det gäller subventioner...mellan Saab som räddats av regeringen. Svenskar och TKMS tar över byggarbetsplatserna i Wismar (Ex DDR) för att behålla jobb i öst... (utan bistånd såklart) det är inte alls säkert, men inte alls, att NG är den mest "subventionerade" .En annan fallet med "lögnarpoker" i Bryssel-stil!

    Marknadsandelen för TKMS sjunker jämfört med NG i de länder där Scorpène faktiskt ersätter 209 (Indien, Brasilien, Chile, Indonesien, etc.) NL-kontraktet, till och med återtilldelat till SAAB / Damen politiskt) är en mycket hårt slag. 1943/44 "uppfann tyskarna det moderna XNUMX-talets SM" ... konservatism? teknisk envishet? Lyssnar på kunder.?...
    Resultatet finns där

     • Mitt fel
      Affären är inte slutförd och den tyska regeringen genom KfW (en sorts BPI tysk version) skulle ta minst 20% enligt ekopressen också från fackföreningarna
      Sedan slutet av mars inget nytt faktiskt
      Problemet med en fond är att den per definition måste "komma ut" en dag.. Överraskande i en verksamhet med lika långa cykler.. Implicit åtagande från regeringen om beställningar (och marginaler etc.) för mask a de facto nationalisering (politiskt omöjlig att sälja)?

     • Detta måste vara en tuff förhandling mellan Pistorius och Scholz i denna fråga. B. Pistorius är idag den politiska figuren med de bästa betygen över Rhen, och han har allt intresse av att fortsätta sitt momentum. Det är också intressant att notera att det tyska försvarsministeriet kan producera ledande politiska personer, både i landet och i Europa.

 3. Tkms skapar en buzz för att få folk att tro att de kommer att skriva på med Indien för leverans av 6 sm som en del av p75I-programmet. För tillfället är det Naval Group som kan leverera, genom ett indiskt varv, 3 scorpenes för att komplettera de 6 redan byggda. För det nederländska parlamentets omröstning är det i juni.

 4. Jag är född i Cherbourg. Vem som inte har minnet av "arsenalarbetarna", på sextiotalet, som gick upp på Cherbourgs gator fyra i linje på cyklar klockan 11:30 för lunch hemma, kan inte ha en uppfattning om den magnifika historien om byggandet av ubåtar i denna Cotentin-hamn, där Napoleon ville förnya Egyptens underverk, också en pärla i Normandielandskapet😉

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna