Är SSN-AUKUS ett realistiskt alternativ för Kanada?

Med anledning av ett av de kanadensiska arméernas ivrigt tillkännagivande om en framtida ökning av försvarsutgifterna från Ottawa meddelade premiärminister Justin Trudeau att han hade talat med sina amerikanska, brittiska och australiensiska motsvarigheter angående Kanadas eventuella medlemskap i AUKUS-alliansen .

Ledaren tillkännagav också diskussioner med samma samtalspartner så att Ottawa eventuellt skulle kunna gå med i SSN-AUKUS-programmet, som syftar till att designa en ny generation av kärnvapenattackubåtar för att utrusta de brittiska och australiska flottorna.

Men om valet av nukleär framdrivning för framtida kanadensiska attackubåtar skulle vara mycket vettigt, är alla andra parametrar som rör denna hypotes, allt från tidtabellen till kostnaderna för ett sådant program, falska till kanadensiska verkligheter.

Mot en förlängning av AUKUS-alliansen för att möta Kina i Stilla havet

Under flera veckor har USA ökat de diplomatiska ansatserna för att försöka stärka AUKUS-alliansen, inför växande spänningar med Kina. Därför ämnet togs upp med Japans premiärminister Fumio Kishida, med anledning av hans officiella besök i Washington för att träffa president Biden.

Taigei klass JSDF ubåt
Japan har en kraftfull konventionell ubåtsflotta, som snabbt moderniseras med ankomsten av Taipei, de första ubåtarna utrustade med litiumjonbatterier.

För Tokyo skulle det handla om att ansluta sig till den andra pelaren i AUKUS-alliansen, som endast avser militärt samarbete, och inte dess deltagande i SSN-AUKUS kärnvapenattackubåtsprogram.

Kom ihåg att den japanska sjöns självförsvarsstyrkor redan har en mycket effektiv ubåtsflotta, som för närvarande moderniseras med de nya Taïgei-klassens ubåtar, de första fartygen utrustade med litiumjonbatterier. Dessutom, konstitutionellt sett har landet inte förmågan att sätta in sina styrkor, vilket avsevärt begränsar användbarheten av kärnkraftsdrivna ubåtar.

Justin Trudeau diskuterar samtal med USA, Storbritannien och Australien för att gå med i AUKUS

Detta är dock inte alls fallet för Kanada. Inte bara delar Ottawa, med de tre grundande medlemmarna av AUKUS-alliansen, dess medlemskap i Five Eyes, USA:s närmaste allierade, utan landet har inte de konstitutionella begränsningarna som styr användningen av japanska väpnade styrkor.

Dessutom har Royal Canadian Navy initierat ett program för att ersätta sina fyra ubåtar av Victoria-klassen med sex till tolv nya ubåtar, för att samtidigt stärka sin närvaro på dess Atlant- och Stillahavskuster.

Vctoria-klass ubåt
Royal Canadian Navy:s fyra ubåtar av Victoria-klassen togs i bruk mellan 4 och 1990.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Kärnvapenattackubåt SSN SSN | Försvarsanalys | Australien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

 1. Godnatt M. Wolf,

  Tack igen för dina intressanta artiklar.
  Jag har en fråga om Naval Groups produktionskapacitet inom ubåtsområdet.
  För om Naval Group är långt framme i den franska Suffren-serien, så kommer de 4 (5?) nya SSBN:erna som lovar att bli "monster" med komplex konstruktion. Kan läggas till de 4 holländska barracudorna, och varför inte några Scorpènes för köpare som inte har kompetens att bygga dem (vilket inte är fallet för Indonesien som vill, om jag förstått det rätt, bygga sina Scorpènes hemma i tekniköverföring) . Frågan är därför Naval Groups konstruktionskapacitet.
  Skulle inte franska varv drabbas av samma problem som sina amerikanska motsvarigheter? För om Naval Group inte är långt från sina maximala kapaciteter med få möjligheter att öka dem, skulle en kanadensisk order (även osannolikt) vara svår att hedra.
  Har du någon information om den franska sidan?
  Med vänliga hälsningar.

  • God kväll herr Manciaux
   Det är i själva verket en avgörande parameter. Med den holländska ordern och SSBN:erna kan vi anse att Cherbourg-anläggningen kommer att vara fast i cirka tio år, om inte industriell kapacitet utökas. I Indonesien och Indien blir det lokalt byggande, så inga bekymmer. Förmodligen även i Polen. För Kanada tvivlar jag uppriktigt på att Washington kommer att få Ottawa att vända sig till Paris, men prisargumentet kan göra skillnaden. Sedan den här artikeln skrevs verkar de dessutom ha återvänt till dessa kommentarer och verkar vara intresserade av 3 eller 4 SSK-modeller, nämligen den sydkoreanska KSS-III Dosan Anh Chango, den tyska Type 212CD och kanske den japanska Soryu. För tillfället har det inte kommit någon ny kommunikation från Naval Group angående denna fil (till skillnad från de tre tidigare nämnda), men franska tillverkare är traditionellt mycket diskreta i sina kommersiella tillvägagångssätt.
   Men om andra order är på väg (Polen, Malaysia, Argentina, etc.), kan vi tro att Naval Group skulle kunna frestas att utöka sin industriella infrastruktur i Cherbourg, vilket skulle öppna upp alternativ för Kanada. Och om Blacksword Barracuda faktiskt är 25 % billigare än sina konkurrenter, riskerar den att gå mycket dåligt, förutsatt att industriell kapacitet faktiskt finns tillgänglig. Faktum är att om Naval Group faktiskt reagerar på kanadensisk konkurrens kan vi tro att industrimannen på allvar överväger detta alternativ.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna