Rheinmetall Skyranger 30-tornet och dess anti-drönarmissil förbereder sig för att etablera sig i Europa

I början av 2024 tillkännagav det tyska försvarsministeriet beställningen av 19 SHORAD Skyranger 30-system monterade på Boxer 8×8, från ett konsortium bildat av Rheinmetall, Hensoldt och Diehl Defense.

Men för att möta nya hot, i synnerhet attackdrönare och lurande ammunition, har användningen av MANPADS-missiler, utformade för att avlyssna tyngre och effektivare flygplan och helikoptrar, visat sig vara ineffektiv, särskilt ekonomiskt i fält, medan den enda kanonen har en skyddsomkrets för liten för att täcka till exempel en enhet i strid.

Det är i detta sammanhang som MBDA Deutschland tillkännagav utvecklingen av en ny lätt och ekonomisk mark-till-luft-missil, avsedd att beväpna Skyranger 30-tornet, för att effektivt möta detta behov. På så sätt utrustad kommer den att vara ännu viktigare, oavsett om den är i Europa eller på den internationella scenen, medan kampen mot drönare är en prioritet för de flesta arméer idag.

Det akuta behovet av en ekonomisk medelkaliber SHORAD Mobile, uppmärksammat i Ukraina

Om kriget i Ukraina strängt taget inte är det första under vilket drönare användes intensivt, är det ändå det första där samma drönare fick central betydelse i nästan alla dess aspekter.

betyder drönare Ukraina
Kriget i Ukraina är det första under vilket drönare spelar en avgörande roll på alla nivåer av engagemang, vilket gör anti-drönarkrigföring till en strategisk förmåga för båda arméerna.

Därför är kampen mot dessa drönare, av alla storlekar och funktioner, nu i centrum för både ukrainska och ryska militärhögkvarters oro, och följaktligen för tillverkare som måste förse dem med lösningar.

I Ryssland hade fenomenet varit något efterlängtat, efter motgångarna i Syrien och Libyen. Om de fortfarande är långt ifrån optimala, de första utvecklingarna av TOR- och Pantsir-systemen, gjorde det möjligt att delvis besvara det, särskilt genom utveckling av lättare och mer ekonomiska missiler, avsedda att avlyssna dessa hot.

Ukraina har å sin sida vänt sig till mer rustika medel och gynnar användningen av luftvärnsartilleri och MANPADS-missiler. Detta är hur 30 mm gepard-systemen, överfört av Tyskland till de ukrainska arméerna, är idag bland de system som är mest uppskattade av ukrainare i kampen mot drönare, trots svårigheterna med att leverera ammunition, även om de ansågs föråldrade av Bundeswehr tills nyligen.

ukrainska Gepard
Ansågs föråldrad av Bundeswehr tills nyligen, Gepard har visat sig vara mycket effektiv mot ryska drönare.

Bundeswehr har sedan dess ändrat sin ståndpunkt. I början av året beställde hon 19 Skyranger 30-system hos tyska Rheinmetall, för att ersätta de Gepards som levererades till Ukraina.

För att bemöta hotet från dessa drönare, och i synnerhet lätta drönare och lurande ammunition, har missiltillverkaren MBDA Deutschland tillkännagett utvecklingen av en ny lätt, och framför allt ekonomisk, luftvärnsmissil, varav nio exempel kommer att kunna att äga rum i Skyranger 9 turret launch pod.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Tyskland

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

  1. Det är sant att 40 mm CTA bör monteras på ett mobilt hjulförsett fordon som skulle vara smidigt och svårt att rikta in sig på.
    Om det också var på ett måldelningsnätverk skulle det vara ännu bättre.
    Tja, du skulle inte behöva 19, men 300 verkar inte dåligt för en bra mesh.

    jag är jag är jag?

    Jaguaren!!!!!!

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna