Den eventuella försäljningen av 120 VBCI 2 till Qatar kan leda till andra på kort sikt.

I december 2017 tillkännagav Paris och Doha undertecknandet av en avsiktsförklaring rörande Qatars förvärv av 490 VBCI 2, för Armored Infantry Combat Vehicles Mk2, som ska förvärvas från Nexter, med ett kuvert som sträcker sig från €1,5 till € 2 miljarder.

Förhandlingarna var dock särskilt svåra kring detta kontrakt, även försvårade av andra spänningsområden mellan de två länderna. Två till senare, 2019 tillkännagav Doha slutet på förhandlingarna, och dess ambition att vända sig till en annan lösning, den tyska boxaren är ofta avancerad.

Relationerna mellan Frankrike och Qatar har förbättrats sedan dess, särskilt på grund av franskt deltagande i att säkra fotbolls-VM 2022, anordnat i landet, vilket satte VBCI tillbaka i rampljuset, utan att vi vet om, ja eller inte, Qatar faktiskt kommer att vända sig till den här modellen. Det verkar som att beslutet i det här fallet nu är nära, medan, enligt hemsidan LaTribune.fr, Doha kunde snart beställa 120 VBCI från KNDS-France.

120 VBCI 2 för Qatars väpnade styrkor i slutförhandling

Enligt den franska sajten för ekonomisk information, mycket nära industriella frågor inom det nationella försvarssfären, har Qatar i själva verket begärt från KNDS-France ett slutgiltigt förslag avseende 120 VBCI i CT40-utvecklingen, för att utrusta 2 av de 6 mekaniserade bataljonerna landets infanteri.

VBCI 2
VBCI 2 som erbjuds i Qatar är utrustad med CT40-tornet och en 13 hk Volvo D600-motor.

De övriga fyra bataljonerna skulle vara utrustade med tyska och turkiska pansarfordon, Boxer 8×8 designad och byggd av ARTEC GmbH, ett joint venture som sammanför KNDS-Deutschland (tidigare Krauss-Maffei Wegmann), Rheinmetall Landsystem och Rheinmetall Netherlands, och en VCI från turkiska BMC, ett företag som ägs till 49 % av Qatar. Vi vet inte den exakta fördelningen av denna församling.

Den VBCI som föreslagits av KNDS-France är baserad på VBCI 2-modellen, ett pansarfordon som använder en omdesignad kaross av VBCI, men med en kraftfullare Volvo D13 600 hk-motor, samt vetronics och en ny generation torn. Detta kommer att baseras på T40-tornet, beväpnat med den fransk-brittiska CT40-kanonen, som framför allt utrustar arméns Jaguars och den brittiska arméns Ajax.

Skyddsnivån för VBCI är också förbättrad, särskilt mot minor och improviserade explosiva anordningar (IED för den engelska förkortningen), och den förblir under effektivitetströskeln på 8 ton per axel för mobilitet på hjul, med en stridsmassa på 32 ton och ett effekt/viktförhållande på 18,75 hk per ton. Slutligen ger den styrande bakaxeln VBCI 2 ökad rörlighet, särskilt i tuff terräng eller i stadsmiljö.

En order från VBCI som kan leda till andra för KNDS-Frankrike

Även om franska VBCI har visat sig vara mycket effektiva i strid, särskilt i asymmetriska teatrar som Mali, har hittills inte mött de förväntade framgångarna på den internationella scenen. Armén är fortfarande idag den enda operatören av pansarfordonet KNDS France. Således levererades den sista av 628 VBCI i tjänst med den franska försvarsmakten 2015.

KNDS-Frankrike fabrik
Industriell produktion av VBCI upphörde 2015.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Infanteristridsfordon | Försvarsnyheter | Konstruktion av pansarfordon

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

  1. Vad skiljer VBCI2 från Jaguar när det gäller pansar... VBCI är väl skyddad mot minor, ok, men den är fortfarande väldigt hög. Det extra tornet hjälper ingenting. Jag är inte militär. Men det ger mig inte helt självförtroende när det gäller att ta direkta skott. När du ser CV90 verkar den mer solid.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna