Skandal i vardande: brigaden som Boris Pistorius utlovade till Litauen 2027 skulle inte finansieras

I slutet av 2022, i den dynamik som ingjutits av tillkännagivandet av en massiv ökning av försvarskrediter och skapandet av ett investeringskuvert på 100 miljarder euro för Bundeswehr, tog Berlin upp möjligheten att sätta in en tysk brigad på 5000 XNUMX i Litauen. män, permanent.

För Olaf Scholz och SPD/Grünne/FDP-koalitionen, efter att ha vunnit parlamentsvalet 2021, var det en fråga om att omplacera Berlin i centrum för det europeiska försvarets schackbräde, efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig mot Ukraina i februari 2022.

Boris Pistorius, den tyska försvarsministern, som tillsattes i januari 2023, tog snabbt upp denna fråga, som har en viktig politisk dimension, både inhemsk och europeisk. I december 2023 undertecknade han, med sin litauiske motsvarighet, Arvydas Anusauskas, avtalet för utplaceringen av denna brigad, och dess 5000 2027 man, i Litauen, för att vara operativa från XNUMX. Det verkar dock som att de tyska myndigheterna hade försummat vissa parametrar innan de åtog sig till Vilnius.

Skapandet av den tyska brigaden bara i Litauen kommer att kosta 10 miljarder euro

Om ämnet förrän nu knappast har intresserat den allmänna opinionen eller den tyska politiska klassen, har det under de senaste dagarna blivit föremål för en intensiv kontrovers, som till och med kan förvandlas till en tidsinställd bomb, för koalitionen vid makten.

Boris Pistorius och Arvydas Anusauskas
Boris Pistorius och Arvydas Anusauskas undertecknar avtalet i Vilnius om permanent utplacering av tyska trupper i landet, 18 december 2023. REUTERS/Janis Laizans

I samband med mötet med försvarskommissionen antydde faktiskt en representant för det tyska försvarsministeriet att ansträngningarna att skapa, utrusta och distribuera, till en början, denna brigad på 5000 10 man i Litauen, skulle kosta omkring XNUMX miljarder euro till tyska offentliga finanser.

Dessa kostnader reserverades dock inte heller i militär programmering för de kommande fyra åren, senast 4, och inte heller undere Zeitenwende, kuvertet på 100 miljarder euro avsedda att kompensera för Bundeswehrs omedelbara brister. Dessutom har försvarsbudgeten, liksom detta exceptionella kuvert, inget manöverutrymme för att klara sådana investeringar.

Det tyska försvarsministeriet vet inte hur man ska finansiera den brigad som utlovats till Litauen

Ännu värre är att den prognostiserade tyska federala budgeten inte heller erbjuder möjligheten att frigöra de 10 miljarder euro som krävs för att respektera åtagandet från Berlin. Det återstår därför bara skuldlösningen, ack så mycket hatad av Berlin, för att lösa problemet.

Detta är särskilt sant eftersom om det är nödvändigt att investera 10 miljarder euro för att skapa och distribuera denna brigad, kommer det också att vara viktigt att finansiera de återkommande kostnaderna som genereras av denna styrka. Däremot bör varje utplacerad tysk soldat få i genomsnitt 3115 1594 € netto varje månads lön, till vilket kommer XNUMX XNUMX € i utplaceringsbonus, samt skatt och make/makahjälp.

Bundeswehren
Tyska soldater utplacerade i Litauen kommer att få i genomsnitt €4710 XNUMX netto per månad, varav en del är skattebefriad.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsnyheter | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna