SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudiarabien? Det är verkligen möjligt…

Fram till den 21 mars 2024 ansågs SAMP/T Mamba och PAAMS luftvärns- och antiballistiska system, och Aster-familjens luftvärnsmissiler, oftast på den internationella scenen som sekundära aktörer.

Om MBDA:s Aster 15 och 30 utrustar mer än fyrtio ytfartyg, och 23 landbaserade mark-luftbatterier, i ett tiotal länder, är systemet långt ifrån att överskugga American Patriot, varav mer än 280 batterier köptes av ett tjugotal länder , medan SM-2 och flottan ESSM också utrustar ett tjugotal marinsoldaters fartyg.

Dessa system skulle kunna förlita sig på aura av effektivitet kring amerikansk utrustning, men också på den berömda "Combat proven", som spelar en avgörande roll vid förvärvet av försvarsutrustning på den internationella scenen. Omvänt var Aster-missilen och Mamba- och PAAMS-systemen, även om de hade visat utmärkta prestanda under tester och övningar, oengagerade.

Mamba-batteriet som skickats av Rom och Paris till Ukraina, och användningen av Aster av brittiska, franska och italienska jagare och fregatter, mot Houthi-drönare och kryssningsmissiler, har under flera månader återställt bilden av dessa system, vilka har visat sig vara utmärkta effektivitet, utan att ha något att avundas på amerikansk utrustning.

Men det var utan tvekan den framgångsrika avlyssningen, den 21 mars, av tre Houthi ballistiska antifartygsmissiler, av den franska fregatten Alsace, som på några timmar förvandlade bilden av den franska missilen och angränsande system på den internationella scenen. På några minuter hade Astern anslutit sig till Patriot inom området för stridsbeprövade antiballistiska system.

Ny anti-ballistisk framgång för Aster 30 och Röda havets missil av den brittiska jagaren HMS Diamond

Sedan dess har Aster 30-missilen bekräftat att den framgångsrika avlyssningen av de tre ballistiska Houthi-missilerna av Alsace varken var slumpmässig eller ens lycklig. Den 24 april utförde den brittiska jagaren HMS Diamond, en av de 6 typ 45 luftvärnsjagarna av klassen Daring, nära de franska och italienska Horizon-fregatten. avlyssning av ytterligare två Houthi ballistiska missiler.

Typ 45 Sea Viper e1622818312390 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Saudiarabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudiarabien? Det är faktiskt möjligt... 6

Houthi-missiler riktade in sig på MV Yorktown, ett amerikanskflaggat fartyg, med 18 besättningsmedlemmar av amerikansk nationalitet, och fyra av grekisk nationalitet, ombord.

HMS Diamond använde sitt Sea Viper-system, den brittiska beteckningen PAAMS (Principal Anti Air Missile System), för att framgångsrikt fånga upp de två ballistiska Houthi-missilerna, var och en efter en differentierad och samtidig attackbana.

Några minuter senare användes Sea Viper, tillsammans med den brittiska jagarens 30 mm kanoner och Phalanx-system, igen för att motverka en attack av fyra Houthi-drönare mot samma mål.

Detta är utan tvekan ytterligare en viktig framgång för det europeiska ytluftsystemet och för Aster 30-missilen, särskilt eftersom detta inte a priori är versionen avsedd för ballistisk avlyssning.

Dessutom måste de brittiska jagarna av typ 45 snart utvecklas för att ta emot denna utökade antiballistiska förmåga genom Aster Block 1-missilen, sedan, i framtiden, Block 1NT, designad för att fånga upp missiler med en räckvidd på 1 500 km.

Saudiarabien skulle söka ett europeiskt alternativ till Patriot-systemet, ansett för dyrt

Oavsett denna framgång skulle Riyadh nyligen ha åtagit sig att inleda vissa samråd med europeiska tillverkare för att skaffa nya luftvärnssystem. Det är det i alla fall vad sajten intelligenceOnline.fr tror sig veta, det är sant att de ofta är välinformerade om den här typen av ämnen.

Patriot PAC 3 e1684245912115 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Saudiarabien
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudiarabien? Det är faktiskt möjligt... 7

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Saudiarabien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

  1. För att inte tala om att Patriot är känd för sin blah-inriktning som kräver att man kastar två missiler per avlyssning...
    Vi såg att på mamba är det OS (desutom respekt för Alsace för att ha kastat 3 aster på 3 missiler...det är fortfarande dumt och det finns ingen tid om det går sönder......det är ett uttryck för det förtroende de har för astern 30)

  2. Förhoppningsvis är vägen för mamban och astern densamma som Rafale, förutom att våra amerikanska vänner, med hjälp av tyskarna (villkoren för det europeiska sköldprojektet) inte tillåter det, låt oss hoppas...

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT