Fransk-europeisk avskräckning: vilka är de tre modellerna som är tillämpliga för Frankrike

Precis som han gjorde för fem år sedan nu har Frankrikes president Emmanuel Macron skakat om det europeiska geopolitiska landskapet, genom att framkalla möjligheten att inleda diskussioner med sina grannar, i syfte att få till stånd en fransk-europeisk avskräckande effekt, på basis av franska kärnkraftsresurser.

Trots en särskilt vag öppenhet när det gäller modellen för detta ämne, detta tal från Sorbonne, andra upplagan, har återigen väckt uppståndelse, särskilt inom den franska politiska klassen, det är sant, engagerad i en valprocess som gynnar tydliga positioner.

Om majoriteten av de politiska aktörerna, men också många kommentatorer, har tolkat dagens uttalanden som en möjlig utvidgning av den franska avskräckningen till Europa, vilket innebär ett övergivande av suveräniteten för landet, är de modeller som skulle kunna övervägas i detta ämne. tre till antalet, med ibland radikalt olika implikationer, om det franska avskräckningsverktyget såväl som om fransk suveränitet över sin egen avskräckning.

Fransk-europeisk avskräckning återvinner attraktionskraft i Europa inför Trumphotet

Under det första talet på Sorbonne, 2019, hade Emmanuel Macron redan nämnt en sådan möjlighet, att inleda diskussioner med de europeiska länder som önskade det, att använda fransk avskräckning för att skydda dem.

Macron trump 2020
President Macorn var mycket isolerad under NATO-toppmötet 2020, efter att ha följt hans första tal på Sorbonne.

Beskedet var då mycket dåligt mottagen, i Europa, som i USA, som alla ser det som en fransk manöver mot NATO, för att placera Paris i toppen av det framväxande konceptet försvarseuropa. Så i Warszawa som i Berlin, liksom i Washington, var reaktionerna lika negativa som de var stränga mot Frankrike.

Sedan dess har det geopolitiska landskapet, både globalt och europeiskt, utvecklats avsevärt. Kriget i Ukraina, rysk upprustning, ökningen av kinesisk avskräckning och ankomsten av nya aktörer, som Nordkorea och Iran, på den globala strategiska scenen, har förändrat uppfattningen om hotet, inklusive i Europa.

Det är dock de upprepade uttalandena från Donald Trump, republikansk kandidat i det framtida amerikanska presidentvalet i november 2024, och favorit i opinionsmätningarna, som genererade de största problemen i europeiska kanslier.

Den tidigare amerikanske presidenten har faktiskt vid flera tillfällen tagit upp möjligheten för USA att dra sig ur Nato, men också att ha en mycket mindre strikt tolkning än vad Washington hittills utlovat vad gäller dess artikel 5. Matchande åtgärder med Trump och det republikanska partiet har hindrat, i mer än sex månader, amerikanskt stöd till Ukraina, vilket orsakat en markant försvagning av Kiev i maktbalansen med Moskva.

Trumpmöte 2023
Donald Trump är i dag i favoritpositionen i valundersökningarna i USA.

Dessa deklarationer framkallade ett brutalt och allvarligt uppvaknande bland en stor del av européerna som hittills ansett amerikanskt skydd för givet och orörligt.

Naturligtvis har det franska förslaget 2019 idag en attraktionskraft som skiljer sig mycket från för fem år sedan. Det är i detta sammanhang som det andra talet från Sorbonne äger rum, som upprepar detta franska förslag om att inleda diskussioner om det eventuella uppkomsten av ett fransk-europeiskt avskräckande medel.

Fransk-europeisk avskräckning: ett vagt koncept från Emmanuel Macron som kritiserats mycket i Frankrike

Om de ouvertyrer som Emmanuel Macron gjorde i detta tal fick ett mycket mer uppmärksamt och välvilligt mottagande från européer, medvetna om risken med Donald Trumps ankomst till Vita huset om 8 månader, är det i Frankrike som den här gången provocerade de flesta reaktioner, oftast mycket fientliga.

Så utan större överraskning, med EU-val om bara sex veckor, de politiska oppositionerna var alla i vapen mot öppningen som gjordes av Emmanuel Macron. Detsamma gällde många kommentatorer inom den franska försvarssfären.

I båda fallen handlade det om att avvisa förlusten av fransk suveränitet på dess avskräckande verktyg som ett sådant beslut skulle generera, dock med vissa nyanser. För vissa skulle alltså en utvidgning av avskräckningen till andra europeiska länder framför allt leda till en ökning av riskerna att se Frankrike bli föremål för Ryssland, i händelse av en konflikt.

Iskander-M Ryssland
Det ryska kärnvapenhotet är baserat på ett brett spektrum av ammunition, allt från den korträckande ballsitiska missilen Iskander-M till R-30 Bulava SLBM med en räckvidd på mer än 9000 10 km, som bär upp till XNUMX MIRV.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Avskräckande krafter | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

6 Kommentarer

 1. Utmärkt idé Fabrice (tre)
  För kakofonien av kommier (LFI) och fascister (RN) får vi inte ta för mycket hänsyn till det, för om vi lyssnar på dem måste vi lägga ner vapnen och leva fredligt med tyranner och diktatorer som partners.
  Och vad mer är, om det kan göra dina bröstvårtor glada så är det bra :p

  • Enligt min åsikt är detta det enda alternativet som faktiskt skulle kunna implementeras, utan att orsaka katastrof (hypotes 2), och med minimal effekt (jag tvivlar på att alternativ 1 faktiskt skulle förändra någonting). Efteråt, om vi ska göra det eller inte är allas åsikt.

  • Syftet med artikeln är inte att säga vad som måste göras, utan helt enkelt vad som kan göras på detta område, och att studera konsekvenserna för den franska avskräckningen i sig. Efteråt, tillämplighet, nationell och internationell acceptans, det är andra debatter som jag är noga med att inte närma mig))

 2. Verkligen, som ung prenumerant hittar jag äntligen fascinerande djupgående artiklar och tack.
  Väl överens, artiklarna och i synnerhet denna syftar till att upplysa och inte att ge lösningar
  Inför fantasin om amerikansk kärnvapenavskräckning och dess naturliga isolationism (se de två världskrigen), representerad av Trumpism, har vi faktiskt ett kort att spela.
  Men jag tror inte att det amerikanska militärkomplexet kommer att låta detta hända och förlora en magnifik inkomst baserad på en fantasi.
  Förutom, om Ryssland fortsätter att hota, då är jag inte säker på att våra amerikanska vänner kommer att vara mycket reaktiva, se Churchill som tvingades få sina plan dragna av hästar....

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna