Kommer Airbus Helicopters' Racer att etablera sig som Natos framtida högpresterande helikopter?

Lanserades 2020, Nästa generations Rotorcraft Capability-program syftar till att skapa ett ramverk som tillåter framväxten av högpresterande helikoptrar som kommer att implementeras av Nato-länder, från 2035-2040. Detta innebär att designa efterföljaren till manövrerande helikoptrar som NH90 och EW101, som kommer att behöva reagera på teknisk, operativ och doktrinär utveckling inom luft-landstrid vid denna tidpunkt.

I juni 2022 undertecknade de sex deltagande länderna (Frankrike, Tyskland, Italien, Grekland, Nederländerna och Storbritannien) ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding, MoU), som möjliggör starten av den inledande studiefasen och låt tävlingen starta. mellan amerikanska och europeiska tillverkare, för att vinna vad som säkerligen kommer att bli den viktigaste icke-amerikanska tävlingen inom militärhelikoptrar under de kommande två decennierna.

Redan nu positionerar de två amerikanska helikoptertillverkare som hade tävlat inom ramen för den amerikanska arméns FLRAA-program, Sikorsky och Bell, sig i Europa för NGRC. Airbus Helicopters Racer, som gjorde sin första flygning för några dagar sedan, har dock säkerligen alla argument för att vinna i denna tävling, tack vare ett tekniskt tillvägagångssätt som är oroande effektivt.

Framtidens aeromobilitet kräver en högpresterande manöverhelikopter

Stridshelikopterns framtid, i dess nuvarande design, är föremål för debatt i dag, å ena sidan på grund av de allvarliga förlusterna som de ryska Mi-28- och Ka-52-flottorna lidit i Ukraina andra, framsteg som gjorts inom området drönare. Detta är i alla fall skälen som den amerikanska armén gav för att motivera avbrytandet av FARA-programmet för några månader sedan.

ALAT Army Aeromobility
Aeromobilitet kommer att förbli en nyckelkomponent i arméer under de kommande åren och decennierna.

Å andra sidan är framtiden för tunga helikoptrar, såsom manövreringshelikoptrar, viktiga delar av stridsflyg, inte alls hotad. Förutom att transportera trupper till engagemangsområden spelar dessa enheter också en avgörande roll i logistikflödet, medicinsk evakuering och många andra områden.

Men även de måste anpassa sig till förändringar på slagfältet och fiendens medel. Sålunda kommer de i framtiden att sättas in från utplaceringsplatser mycket längre från linjerna än idag, om så bara för att hålla sig utanför räckhåll för motsatt artilleri, medan rotationskraven, för att ge krafterna energi, kommer att förbli desamma.

Faktum är att dessa nya flygplan inte bara måste ha en mycket större räckvidd än nuvarande manövreringshelikoptrar, utan de kommer också att behöva gå mycket snabbare, så att varaktigheten av transiteringen mellan lastzon och dropzon förblir densamma som idag, fast mycket mer avlägsen.

Det här är paradigmen som födde Defiant-X från Sikorsky och Boeing, och V-280 Valor från Bell, de två finalistflygplanen i Future Long Range Assault Aircraft, eller FLRAA, tävlingen avsedd att ersätta UH-60 Black Hawk från den amerikanska armén. Det var Bells tiltande rotorenhet som vann i december 2022.

Sikorsky positionerar sig redan för NATO:s nästa generations Rotorcraft Capability-program

Faktum är att för Sikorsky, Natos NGRC-program, i vilket 6 europeiska länder deltar, utgör utan tvekan en ultimat möjlighet att göra sin Raider-modell, med motroterande rotorer och bakre propeller, till en kommersiell framgång, särskilt efter att FARA övergavs program för att ersätta OH-58 Kiowa spaningsflygplan, och en del av den amerikanska arméns AH-64 Apache, för vilken flygplanstillverkaren presenterade Raider-X.

SB1-Defiant Sikorsky-Raider
SB1-Defiant från Sikorsky och Boeing övertygade inte den amerikanska armén angående FLRAA-programmet

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär helikopterkonstruktion | Försvarsnyheter | Tyskland

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna