Är rysk seger i Ukraina oundviklig i avsaknad av snabba förhandlingar?

"Ukrainarna kan inte vinna det här kriget, de måste förhandla." Denna diskurs har i flera veckor invaderat det västerländska medie- och politiska landskapet, buret av båda militär- och underrättelseexperter, att politiska ledare, passerar igenom filosofer och naturligtvis ett stort antal mer eller mindre kompetenta kommentatorer i detta ämne.

För att höra dessa tal, ibland trovärdiga och argumenterade, har Ukraina i dag inte längre medel att stå emot ryskt tryck, medan Moskva har kunnat mobilisera sin industriella, ekonomiska och sociala kapacitet, samtidigt som den håller sin befolkning under kontroll för att undvika all opposition.

Så, är Ukraina faktiskt dömt och borde det från och med nu försöka inleda förhandlingar med Kreml? Som ofta är fallet, sedan starten av denna konflikt, har talen om detta ämne ignorerat några av parametrarna kring sådana hypoteser, för att nå slutsatser som ibland är tvivelaktiga, eller åtminstone, som skulle tjäna på att vara mer nyanserade. .

En maktbalans som utvecklas till Rysslands fördel

Det är obestridligt i dag att den nuvarande dynamiken i denna konflikt till stor del är till fördel för de ryska arméerna. Detta är dessutom inte förvånande. Från januari 2023, informationen om de ryska myndigheternas övertagande av landets försvarsindustritillgångar, skisserade utsikter som, i avsaknad av ett massivt och snabbt svar från väst, skulle leda till en försämring av maktbalansen till förmån för Ryssland, på relativt kort sikt.

Rysk seger i Ukraina spelas på Uralvagonzavod
Redan i januari 2023 konstaterades att Ryssland hade omvandlat sina försvarsindustriella tillgångar för att stödja en långsiktig konflikt.

Likaså när det stod klart att den ryska opinionen förblev under Kremls kontroll, trots skrämmande förluster som lidit av dess arméer engagerade i Ukraina, var det säkert att den mänskliga maktbalansen snabbt skulle utvecklas till förmån för de ryska arméerna.

Faktum är att under det första kvartalet 2023, medan media och politiker verkade övertygade om effektiviteten av den kommande ukrainska motoffensiven, var de element som sedan har skapat den nuvarande situationen kända, även om de oftast ignorerades. frivilligt eller inte.

Detta var också fallet för den strategi som Kreml tillämpade för att nå seger i Ukraina. Sedan våren 2022, och vissheten om att de förluster som registrerats på den ryska sidan accepterades av den allmänna opinionen, har det faktiskt fastställts att Moskva var nöjd med en utmattningskonflikt, räknar med att Ryssland hade större medel att ersätta dessa förluster än Ukraina, medan västerländskt bistånd säkerligen skulle vara tidsbegränsat och de ukrainska demografiska resurserna var betydligt lägre.

Är Kreml redo att förhandla i Ukraina, när de tror att de kan uppnå total seger?

Med andra ord, från början av 2023 var alla bitar på plats för att förstå att Ryssland hade gått in i en långvarig konflikt, med målet att använda, och återigen använda, den ukrainska defensiva potentialen för att ta hela landet.

Om Kreml var nöjd med erövringen av endast en del av Ukraina, skulle de ryska arméerna ha förblivit förankrade på Surovikinlinjen, vilket gjorde det möjligt för dem att återupprätta en hållbar växelkurs på lång sikt, inför ukrainska arméer, samtidigt som de skyddar den erövrade terrängen.

Slåss vid Bakhmut
Ryska offensiver, som i Bakhmut, visar att Kreml inte är nöjda med den nuvarande situationen. Det är därför mycket osannolikt att han skulle gå med på att förhandla om något status quo.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Rysk-ukrainsk konflikt | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

  1. Att massivt stödja Ukraina är den enda vettiga politiken.
    Budgetinsatsen förblir måttlig, om den är väl fördelad mellan medlemsländerna, och kompenseras delvis av de exportmöjligheter som genereras av "stridsbeprövade".
    Allt detta utan att utgjuta en enda droppe europeiskt blod och minska vårt beroende av det amerikanska militär-industriella komplexet.

    Det är fortfarande en jäkla affär, många länder skulle drömma om att kunna blöda sina motståndare så till så låg kostnad.

    Och för att avsluta på en lite mindre cynisk ton, så får vi inte glömma att till skillnad från Afghanistan på 80-talet beväpnar vi den här gången inte galna islamister utan en eurofil liberal demokrati, ett vänligt land.

  2. tyvärr finns inte den politiska viljan, så länge bankirerna dikterar politiken kommer det inte att investeras i militära medel, de "demokratier" som våra kära bankirer har finansierat på frihandelns altare har beväpnat sig i hög hastighet i flera år och hemma (lyckligtvis är vi rika länder) är vi övertygade av oron att göra besparingar för att betala av statsskulder av pengar som vi inte vet hur de slösas bort! vi får veta om PANG för 2040 medan hotet finns idag, inget projekt (MGCS, FCAS, GCAP eller ens europeiska hypersoniska missiler?) genomförs på allvar med de accelerationsskott som är nödvändiga för att vara överens med en ökning i bistånd till Ukraina och arméer värda namnet krävs investeringar i arméns budget för de 6 stora europeiska länderna (Tyskland, Spanien, Frankrike, Storbritannien, Italien och Polen), i storleksordningen 4 till 5 % av BNP , exklusive endast Polen som spelar spelet eftersom det uppfattade hotet mycket väl (plus en erfarenhet av 50 års rysk ockupation), de andra nöjer sig med deklarationer och lite handling, men inga riktiga beslut värda namnet, dagen då i Faktum är att dessa länder kommer att ha bestämt sig för att ägna sig åt försvar (äntligen en riktig CED och en verklig återindustrialisering) så ja den dagen kommer Putin att tänka på att sätta sig vid ett förhandlingsbord och i förlängningen Xi Jinping att tänka på en aktion mot Taiwan, verkligen ondska för gott vore en ankomst av Trump till Vita huset i hopp om att det skulle orsaka en elektrisk stöt... som de säger "hopp ger liv"

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna