Vilka är gränserna för generationsutveckling av försvarsmateriel?

Under det kalla kriget var kapprustningen mellan de två NATO- och sovjetblocken sådan att den tekniska takten var mycket ihållande. Det var alltså oftast bara tio till femton år mellan två utrustningar för samma funktion. Det var också vanligt att flera liknande utrustningar, men baserade på mycket olika tekniska baser, utvecklades gemensamt i samma armé.

Detta fenomen var särskilt märkbart i vissa områden, såsom stridsflyg. Sålunda, när den första Mirage 2000C togs i bruk inom det franska flygvapnet 1984, använde den fortfarande Mirage IIIE fram till 1988, såväl som Mirage F-1C, alla tre dedikerade till luftöverlägsenhet.

Från 80-talet har dock västerländska arméer förespråkat skalbarheten av utrustning för att svara på förändrade behov och teknologier. DE Rafale, en särskilt skalbar enhet, har, sedan den togs i bruk 2001, upplevt inte mindre än sex större iterativa standarder, som var och en förser enheten med nya möjligheter.

Men under trycket från internationella spänningar och växande risker för konflikter, det försvarstekniska tempot har vuxit igen de senaste åren, denna modell baserad på en enda utrustning som kan uppgraderas per generation, når den inte sina gränser idag?

Generationsutvecklingen av försvarsmateriel tog fäste i väst från 80-talet.

Doktrinen som syftar till att satsa på skalbarheten och mångsidigheten hos försvarsmateriel, snarare än på successiva utvecklingar inom samma generation, är inte utan sina intressen.

CV-41 USS Midway
CV-41 USS Midway och dess Carrier Air Wing

Det gör det faktiskt möjligt att avsevärt förenkla logistik- och underhållsaspekterna inom försvarsmakten, liksom utbildningsfrågorna för den personal som använder denna utrustning, eller som håller den i operativt skick.

Således, i slutet av 60-talet, implementerade amerikanska hangarfartyg ofta 5 eller 6 olika modeller av stridsflygplan (F-4, F-8, A-4/7, A-5, A-6), 8 till 10 räknande logistiska (C-2), flygsäkerhetsflygplan (S-2/3) och helikoptrar. För var och en av dem krävdes dedikerade team, men även egen underhållsutrustning och till och med specifika vapen.

Idag använder ett superhangarfartyg av Nimitz-klassen endast två familjer av stridsflygplan, Super-Hornet och Growler, dess elektroniska krigföringsversion, å ena sidan, och Hornet eller F-35C, å andra sidan. Utöver dessa två jaktplansmodeller finns E-2D Hawkeye för avancerad luftövervakning, Sea Hawk för Pedro-uppdrag och ibland en eller två C-2 Greyhound-logistik. Därmed höjs effektiviteten i hangarfartyget samtidigt som hela logistikkedjan förenklas avsevärt.

Detta tillvägagångssätt gjordes dock inte utan vissa avstånd, som arméerna, såväl som industrimännen, har börjat inse under senare år, och som ofta visar sig vara mycket handikappande, i synnerhet samtidigt som den tekniska takten för försvarsmateriel tenderar att accelerera betydligt.

Char Leclerc: Kommersiell attraktionskraft är inte anpassad till efterfrågan

Den första risken, som är inneboende i denna modell, kännetecknas av exemplet med Leclerc-tanken. Den franska stridsvagnen designades i slutet av 80-talet och togs i bruk 1993. Även om den var mycket framgångsrik ur teknisk och industriell synvinkel, led den av att hamna på en marknad i fritt fall efter sovjetblockets kollaps.

Leclerc Förenade Arabemiraten
Leclerc stridsvagnar Förenade Arabemiraten.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Försvarsanalys | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


Artikel i två delar. Den andra delen publiceras den 7 maj 2024.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna